Έντυπη Έκδοση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ: Κυριακή 26 Σεπτεμβίου 2010

Πρόληψη και πάλι πρόληψη

Στη μεγάλη σημασία της πρόληψης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Γ. Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» κ. Βλάσιος Πυργάκης κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που πραγματοποιήθηκε στην Αστυπάλαια. Οπως επισήμανε, σκοπός της πρόληψης είναι να βοηθήσει τους ασθενείς που βρίσκονται σε χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο να διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο για το υπόλοιπο της ζωής τους και αυτούς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αποκτήσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πλήρες θέμα...

 • Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

  • Ο Ρευματικός πυρετός και συγγενείς καρδιοπάθειες
   Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γεώργιος Παρχαρίδης μίλησε για τον ρευματικό πυρετό, μια πολύ σπάνια σήμερα νόσο, τονίζοντας πως στη χώρα μας το ποσοστό εμφάνισής της φαίνεται να είναι μηδενικό, αλλά μερικά κρούσματα μπορεί να εμφανιστούν σε μετανάστες.
  • Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο Ο δεκάλογος της καρδιάς
   Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν και φέτος τα θέματα του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη. Η ελληνική παρουσία ήταν σημαντική: το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Αττικό, το Πανεπιστημιακό του Ηρακλείου Κρήτης, το Τζάνειο, τα Νοσοκομεία Πάτρας, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και άλλα παρουσίασαν πολλές και πρωτότυπες εργασίες. Επίσης, επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας εκλέχθηκε ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πάνος Βάρδας. Μεταξύ των συμπερασμάτων ήταν και τα ακόλουθα:
  • Εξατομίκευση της θεραπείας
   Στην εξατομίκευση της θεραπείας επικεντρώθηκε στην εισήγησή του ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Κρεμαστινός.
  • Προάγγελος καρδιαγγειακών προβλημάτων η παιδική παχυσαρκία
   Στη σημαντική αύξηση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες έδωσε βάρος ο αν. καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ιωάννης Λεκάκης, τονίζοντας πως η πλειονότητα των παχύσαρκων παιδιών θα παραμείνουν παχύσαρκοι ενήλικοι.
  • Η προστατευτική δράση των ω-3 λιπαρών
   Τη μεγάλη σημασία (και αποτελεσματικότητα) των ω-3 λιπαρών οξέων ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα τόνισε ο κ. Δημήτριος Ρίχτερ, τ. προέδρος Ομάδων Εργασίας για τον πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών.
  • Παιδοκαρδιολογικές σπάνιες παθήσεις
   Στην Ευρώπη ως σπάνιες χαρακτηρίζονται οι παθήσεις που απαντώνται σε συχνότητα μικρότερη από 1 στα 2.000 άτομα. Περίπου 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από σπάνια νοσήματα. Ο αριθμός των σπάνιων παθήσεων εκτιμάται σε 6.000 με 8.000, με καινούργιες οντότητες να ανακαλύπτονται συνεχώς.
  • Πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου
   Ως αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ορίζεται ο θάνατος που επέρχεται απρόσμενα συνήθως εντός 1 ώρας από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η πλειονότητα (85%) των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται σε κοιλιακές ταχυαρρυθμίες σε άτομα με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, ενώ οι υπόλοιποι επέρχονται λόγω βραδυαρρυθμιών ή από οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Τα θύματα του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ανέρχονται σε περισσότερα των 300.000 ετησίως στην Ευρώπη και σε παρόμοιο αριθμό στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει 1-1,5 περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου ανά 1.000 άτομα ετησίως στον βιομηχανοποιημένο κόσμο.
  • Γενετικά σύνδρομα και προδιάθεση
   Υπάρχουν γενετικά σύνδρομα που προδιαθέτουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
  • Επιθετική θεραπεία κατά της υπέρτασης
   Στη χώρα μας περίπου 2,5 εκατομμύρια Ελληνες πάσχουν από υπέρταση ενώ μόνο οι μισοί απ' αυτούς καταφέρνουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Το πρόβλημα της υπέρτασης επιδεινώνεται σε συνάρτηση με την ηλικία, προσβάλλοντας άτομα 60-70 ετών σε ποσοστό άνω του 50% καθώς επίσης και σε ποσοστό άνω του 75%, άτομα άνω των 70 ετών.
  • Καρδιακοί βηματοδότες: τι είναι, πότε, πώς και σε ποιους ασθενείς Τι να προσέχει ο ασθενής με βηματοδότη
   Η καρδιά είναι ένα όργανο αντλία, το οποίο για να συσπασθεί κάθε φορά απαιτείται ένα μικρό ηλεκτρικό ερέθισμα, μια «σπίθα», η οποία παράγεται και διοχετεύεται από το ηλεκτρικό της σύστημα. Το σύστημα αυτό αποτελείται από έναν τόπο παραγωγής και ένα σύστημα μεταφοράς του ερεθίσματος. Η «σπίθα» που καθορίζει αυτό το ηλεκτρικό ερέθισμα παράγεται από τον φλεβόκομβο που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο της καρδιάς, ο οποίος αποτελεί τη φυσική μπαταρία μας και καθορίζει το βήμα (ρυθμό) με το οποίο πορεύεται (συσπάται) η καρδιά μας, γι' αυτό και είναι ο φυσικός μας «βηματοδότης». Από εκεί το ηλεκτρικό ρεύμα φθάνει σ' έναν κεντρικό κόμβο και μεταδίδεται στις κοιλίες μέσω δύο «καλωδίων», του αριστερού και του δεξιού.
  • Τι χρειάζεται η καρδιά για να κρατηθεί νέα
   Οι καρδιακές παθήσεις και τα εμφράγματα αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου. 17,1 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως, το 1/3 της ετήσιας παγκόσμιας θνησιμότητας, ενώ οι μισοί από αυτούς που πεθαίνουν από χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους (15-69 ετών).
  • Προκάρδιο άλγος στα παιδιά
   Το προκάρδιο άλγος στους ενηλίκους συνήθως οφείλεται σε προβλήματα των στεφανιαίων και αποτελεί πρελούδιο αυτών που θα ακολουθήσουν, όπως στηθάγχη, έμφραγμα, αιμοδυναμική μελέτη, στεφανιογραφία, «μπαλονάκι», τοποθέτηση στεντ, χειρουργική αντιμετώπιση (bypass), φάρμακα, τακτική παρακολούθηση κ.λπ.
  • Ο θαυμαστός κόσμος των αντιοξειδωτικών
   Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες έρευνες οι οποίες αναφέρονται στις ευεργετικές επιδράσεις των αντιοξειδωτικών στοιχείων, σε σχεδόν όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος.
  • Λύση για την παχυσαρκία η αύξηση της τιμής των αναψυκτικών
   Η αύξηση της τιμής των ζαχαρούχων αναψυκτικών θα αναγκάσει τους διψασμένους καταναλωτές να αναζητήσουν φθηνότερες και πιο υγιεινές λύσεις, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο Journal of Public Health.
  • Μικρά γεύματα όλη μέρα
   Οι έφηβοι που έχουν μικρά γεύματα όλη μέρα ζυγίζουν λιγότερο, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition.
  • Μ. Βρετανία: Η καμπάνια δεν έφερε αποτελέσματα Το εγχείρημα Jamie Oliver δεν λειτουργεί
   Το να κάνεις κήρυγμα στους ανθρώπους για το πώς να ζούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους μια πιο υγιεινή ζωή μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό εκτός αν καταφέρεις να τους πείσεις να αλλάξουν συμπεριφορά, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Andrew Lansley.