Έντυπη Έκδοση

Μαύρο χιούμορ με πετρέλαιο αντί για μελάνι!

Το μέσο είναι το μήνυμα; Ναι αμέ, καμιά φορά το μέσο είναι όντως το μήνυμα -ιδίως αν έχεις να κάνεις με μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.

Τι καλύτερο λοιπόν, τι πιο αποδοτικό από μια σειρά γελοιογραφιών όπου το μελάνι έχει αντικατασταθεί από πετρέλαιο, για να ειρωνευτεί κανείς, με χιούμορ πικρό και επιθετικό, τα κατορθώματα της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού; Το αποτόλμησε ο δυο φορές τιμημένος με βραβείο Πούλιτζερ Steve Breen και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

«Ηθελα να φτιάξω κάτι πολύ δυνατό και σκέφτηκα αυτή τη λύση για το μελάνι», δήλωσε για το έργο του ο Breen, συμπληρώνοντας: «Δεν είχα ξαναδουλέψει με πετρέλαιο και ιδίως με αργό πετρέλαιο, αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά». Γι' αυτό ταξίδεψε ώς τη νήσο Σάντα Ρόζα δυτικά της Πενσακόλα, πήγε στην παραλία, βρήκε αυτό που έψαχνε, το έκλεισε σε ένα ταπεράκι, το πήρε μαζί του στην Καλιφόρνια και στρώθηκε στη δουλειά. «Ανακάλυψα», λέει τώρα, «ότι μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη βενζίνη ως διαλυτικό και να σκιτσάρω κανονικά, χωρίς προβλήματα».

Οι γελοιογραφίες του δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα με την οποία συνεργάζεται καθημερινά («San Diego Union-Tribune») αλλά και σ' αρκετά άλλα έντυπα. Και δεν είχαν ως μοναδικό στόχο τη ΒΡ, αλλά το σύνολο των ενεχομένων στην υπόθεση: «Εφταιγαν κι άλλοι γι' αυτή την καταστροφή», καταλήγει ο Breen. «Εφταιγε και η ατέλειωτη δίψα μας για πετρέλαιο, έφταιγε και η αδράνεια του υπουργείου Εσωτερικών. Τις συνέπειες θα τις πληρώνει το οικοσύστημα για δεκαετίες ολόκληρες...»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινούμενα σχέδια/Κόμικς/Σκίτσα
Σχετικά θέματα: Κομικςοδρόμιο
Ενα παιδί με δύο πρωτιές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
«Παραμύθι χωρίς όνομα» στην εποχή του Μνημονίου
Συνέντευξη: Μαίρη-Ελεν Νέζη
Η δική μου Κάρμεν χορεύει φλαμένκο
Χορός
Οι Κοζάκοι χορεύουν την Kalinka
Λογοτεχνία
Ο κριτικός που υπερασπίστηκε τον μοντερνισμό
Κριτική θεάτρου
Μολιέρος χωρίς νεύρο και ενθουσιασμό
Συνέντευξη: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Η χαζομάρα κάνει καλό, ιδίως όταν δεν μας κοιτάζει κανείς
Σπιναλόγκα
Μετά το Mega ήρθε και το κράτος
Κομικςοδρόμιο
Μαύρο χιούμορ με πετρέλαιο αντί για μελάνι!
Ενα παιδί με δύο πρωτιές