Έντυπη Έκδοση

Επιθετική θεραπεία κατά της υπέρτασης

Στη χώρα μας περίπου 2,5 εκατομμύρια Ελληνες πάσχουν από υπέρταση ενώ μόνο οι μισοί απ' αυτούς καταφέρνουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Το πρόβλημα της υπέρτασης επιδεινώνεται σε συνάρτηση με την ηλικία, προσβάλλοντας άτομα 60-70 ετών σε ποσοστό άνω του 50% καθώς επίσης και σε ποσοστό άνω του 75%, άτομα άνω των 70 ετών.

Παράλληλα, ένας στους τρεις υπερτασικούς Ελληνες είναι υπέρβαρος ενώ αρκετοί μεταξύ τους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο επιφέρει διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου, αυξημένη περιφέρεια μέσης, αυξημένα τριγλυκερίδια (πάνω από 150 mg/dl) καθώς επίσης και χαμηλή καλή χοληστερόλη (κάτω από 45 οι άνδρες και κάτω από 50 οι γυναίκες), συνδυασμός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως για κάθε 20 mmHg αύξηση της συστολικής και παράλληλα 10 mmHg της διαστολικής πίεσης, διπλασιάζεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Επιπλέον ένα από τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε εν αγνοία μας, επηρεάζοντας δραματικά την αρτηριακή μας πίεση, αφορά την καθημερινή κατανάλωση 9 γραμμ. αλατιού αντί για τη συνιστώμενη από τους ειδικούς ποσότητα των 5 γραμμ., διότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά είναι «κρυμμένο» στα έτοιμα τρόφιμα, ακόμη και στα γλυκά!

Ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως, εάν δεν ληφθούν μέτρα, η συχνότητα της υπέρτασης αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2025.

Για αρκετά χρόνια θεωρούνταν πως η συστολική (μεγάλη) πίεση πάνω από 14 και η διαστολική (μικρή) πίεση κάτω από 9 υπερδιπλασιάζει τη νοσηρότητα και θνητότητα από καρδιαγγειακά περιστατικά.

Σήμερα, οι αναθεωρημένες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαχείριση της υπέρτασης προτείνουν πιο επιθετική θεραπεία και χαμηλότερους στόχους (130/80 mmHg) ενώ παράλληλα τονίζουν τη σημασία του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου στη διαχείριση της νόσου, εφιστούν την προσοχή των ιατρών στην υποκλινική εμφάνιση (χωρίς συμπτώματα) της ασθένειας με πρώιμες βλάβες στην καρδιά (υπερτροφία), τους νεφρούς (μικρολευκωματινουρία) και στις καρωτίδες (πάχυνση του τοιχώματος) και προτείνουν θεραπείες της νεότερης γενιάς.

Από την άλλη, μελέτες δείχνουν ότι εάν οι ασθενείς λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ρυθμίσουν την πίεσή τους, οι βλάβες αυτές υποχωρούν, καθώς και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια και βλάβες στους νεφρούς.

Θεραπευτικοί συνδυασμοί στην υπέρταση

Σημαντικό ρόλο στη μείωση και διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης παίζει η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Οι οδηγίες προτείνουν συνδυαστικές θεραπείες, ενώ για ασθενείς με άλλους παράγοντες κινδύνου ή παθήσεις, σημαντικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκευάσματα που καταστέλλουν το σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης είναι πιο αποτελεσματικά, και πρέπει να αποτελούν πρώτη επιλογή σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, υπερτροφία της καρδιάς, μικρολευκωματινουρία, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.

Στις ίδιες μελέτες έχει αποσαφηνιστεί πως οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα, σε βάθος χρόνου, παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό εμφάνισης διαβήτη και κολπικής μαρμαρυγής.

Εν τούτοις, στο πλαίσιο της καθημερινής λήψης φαρμάκων, η πλειονότητα των υπερτασικών χρειάζεται συνδυασμό 2 ή και περισσότερων αντιυπερτασικών σκευασμάτων για να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση· ωστόσο, η κλινική εμπειρία καταδεικνύει πως σε ποσοστό 50% οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται ικανοποιητικά στη θεραπεία δυσχεραίνοντας τη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το να είναι συνεργάσιμοι οι υπερτασικοί ασθενείς καθώς επίσης και το να τηρούν συστηματικά τη φαρμακευτική αγωγή τους καθίστανται αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της θεραπείας.

Τα 8 βήματα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης:

1. Προσπάθεια για διατήρηση φυσιολογικού βάρους

2. Ισορροπημένη διατροφή,πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

3. Προϊόντα πλούσια ή εμπλουτισμένα με κάλιο

4. Ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα της πίεσής μας. Η ιδανική αρτηριακή πίεση είναι 120/80

5. Διακοπή καπνίσματος

6. Ασκηση

7. Περιορισμός του αλκοόλ

8. Αποφυγή στρες

Το πρόβλημα της συνεργασίας και η λύση

Το 50% των ασθενών που βρίσκονται υπό θεραπεία ρύθμισης πίεσης παραιτούνται της προσπάθειας, εγκαταλείποντας τη θεραπεία στο δεύτερο χρόνο.

Το γεγονός αυτό επιφέρει ένα ντόμινο προβλημάτων, όπως είναι η απορρύθμιση της πίεσης, περισσότερες επισκέψεις σε ιατρούς, μη κατάλληλη τιτλοποίηση φαρμάκων, υψηλές δόσεις φαρμάκων ή περισσότερα φάρμακα από διαφορετικές κατηγορίες, αύξηση του κλινικού κινδύνου, αύξηση της πιθανότητας νοσηρότητας και θνητότητας, μείωση της παραγωγικότητας (μέση απώλεια 3,5 εργάσιμων ημερών τον μήνα), αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης κ.ά.

Στον αντίποδα, η «προσήλωση» των υπερτασικών ασθενών στη θεραπεία οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο και μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στη χώρα μας ο νέος και μοναδικός τριπλός συνδυασμός στην υπέρταση, που περιέχει σε ένα δισκίο αμλοδιπίνη, βαλσαρτάνη και υδροχλωροθειαζίδη.

Η συνδυασμένη θεραπεία ενός δισκίου θεωρείται πρώτης γραμμής θεραπεία στις κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση.

Το 85% των ασθενών μπορεί να χρειαστεί πολλά φάρμακα για να επιτύχει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπείες συνδυασμού στην υπέρταση.

Η συνδυασμένη θεραπεία έχει αποδειχτεί ότι είναι πιο αποτελεσματική και έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από την αύξηση της δόσης της μονοθεραπείας.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν δύο ή περισσότερες συμπληρωματικές θεραπείες, προκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η πίεση στα επίπεδα των στόχων.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες των European Society of Hypertension (ESH) και European Society of Cardiology (ESC) αναφέρουν ότι ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων θα πρέπει να είναι η προτιμότερη επιλογή πρώτης γραμμής θεραπείας όταν ο ασθενής θεωρείται μεγάλου και πολύ μεγάλου κινδύνου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Καρδιολογία
Σχετικά θέματα: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
Πρόληψη και πάλι πρόληψη
Ο Ρευματικός πυρετός και συγγενείς καρδιοπάθειες
Ο δεκάλογος της καρδιάς
Εξατομίκευση της θεραπείας
Προάγγελος καρδιαγγειακών προβλημάτων η παιδική παχυσαρκία
Η προστατευτική δράση των ω-3 λιπαρών
Παιδοκαρδιολογικές σπάνιες παθήσεις
Πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου
Γενετικά σύνδρομα και προδιάθεση
Τι να προσέχει ο ασθενής με βηματοδότη
Τι χρειάζεται η καρδιά για να κρατηθεί νέα
Προκάρδιο άλγος στα παιδιά
Ο θαυμαστός κόσμος των αντιοξειδωτικών
Λύση για την παχυσαρκία η αύξηση της τιμής των αναψυκτικών
Μικρά γεύματα όλη μέρα
Το εγχείρημα Jamie Oliver δεν λειτουργεί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
Πρόληψη και πάλι πρόληψη
Ο Ρευματικός πυρετός και συγγενείς καρδιοπάθειες
Ο δεκάλογος της καρδιάς
Εξατομίκευση της θεραπείας
Προάγγελος καρδιαγγειακών προβλημάτων η παιδική παχυσαρκία
Η προστατευτική δράση των ω-3 λιπαρών
Παιδοκαρδιολογικές σπάνιες παθήσεις
Πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου
Γενετικά σύνδρομα και προδιάθεση
Επιθετική θεραπεία κατά της υπέρτασης
Τι να προσέχει ο ασθενής με βηματοδότη
Τι χρειάζεται η καρδιά για να κρατηθεί νέα
Προκάρδιο άλγος στα παιδιά
Ο θαυμαστός κόσμος των αντιοξειδωτικών
Λύση για την παχυσαρκία η αύξηση της τιμής των αναψυκτικών
Μικρά γεύματα όλη μέρα
Το εγχείρημα Jamie Oliver δεν λειτουργεί