Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Παραχωρούν καταπατημένα φιλέτα στο 30%-50% της αξίας

Εκτάσεις - φιλέτα και σημαντικό κομμάτι από τα συνολικά 89.000 καταπατημένα, συνολικής έκτασης 3,2 εκατ. στρεμμάτων, προγραμματίζει να μοιράσει το ελληνικό Δημόσιο στοχεύοντας στην άντληση εσόδων 500 εκατ. ευρώ.

Το κτήμα Βεΐκου φιγουράρει μεταξύ των εκτάσεων-φιλέτων των περίπου 89.000 καταπατημένων που εξετάζεται να δοθούν έναντι τιμήματος στους καταπατητές Το κτήμα Βεΐκου φιγουράρει μεταξύ των εκτάσεων-φιλέτων των περίπου 89.000 καταπατημένων που εξετάζεται να δοθούν έναντι τιμήματος στους καταπατητές Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο εκχώρησης των καταπατημένων εκτάσεων έναντι του αναγκαίου τιμήματος. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπαίνει για πολλοστή φορά στο τραπέζι συζήτησης από τους ιθύνοντες, δίνοντας, όμως, μεγάλη βαρύτητα στα καταπατημένα -μεταξύ των οποίων φιγουράρουν το Ελληνικό, το Τατόι, τα κτήματα Βεΐκου, Νάστου, Καραπάνου.

Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε την επιτάχυνση του νόμου-πλαίσιο που θα διέπει τους όρους εξαγοράς των εκτάσεων αυτών.

Στο μισό της αντικειμενικής

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα της αντικειμενικής αξίας όσον αφορά τους «μη προνομιούχους», δηλαδή πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία ή ακόμα και περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού. Το τίμημα εξαγοράς γι' αυτούς θα κινηθεί σε ποσοστό 30% με 50% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια της Επιτροπής:

* Οι ιδιώτες που την τελευταία 25ετία κατέχουν ακίνητα του Δημοσίου για δική τους χρήση θα μπορούν να τα εξαγοράσουν έναντι μικρού τιμήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται η τιμή εξαγοράς να φθάσει στο 30% με 50% της αντικειμενικής αξίας, ενώ θα δοθούν και πολλές ευκολίες πληρωμής, δηλαδή εξόφληση σε πολλές δόσεις.

Από 400― τα αγροτεμάχια

**Σε χαμηλότερα επίπεδα ενδέχεται να κινηθεί η τιμή εξαγοράς για τα αγροτεμάχια, με πιθανό ποσό 400 έως 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με το αν η περιοχή είναι ορεινή ή νησιωτική. Προϋπόθεση θα είναι η απόδειξη της ιδιότητας του αγρότη.

* Ακριβό τίμημα εξαγοράς θα πληρώσουν όσοι καταπάτησαν ακίνητα του Δημοσίου, αλλά τα χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς, όπως ξενοδοχεία και εργοστάσια.

* Ακόμα υψηλότερο θα είναι το τίμημα εξαγοράς για τους καταπατητές που υπενοικιάζουν τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου.

* Η εξαγορά θα συνοδευθεί και από φόρο μεταβίβασης, που θα καταβληθεί εφάπαξ.

* Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού τόσο για τον υπολογισμό του τιμήματος εξαγοράς όσο και για τον καταλογισμό του φόρου μεταβίβασης.

Η ρύθμιση με την τακτοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων αναμένεται να φέρει πρόσθετα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου, που σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, 9 στα 10 δημόσια κτήματα είναι καταπατημένα και μόνο 7.500 κτήματα συνολικής έκτασης 245.000 στρεμμάτων είναι ελεύθερα.

Το σχέδιο της αρμόδιας επιτροπής προβλέπει σε πρώτη φάση την τακτοποίηση περίπου 50.000 μικρών καταπατημένων εκτάσεων. Ο κάθε καταπατητής θα μπορεί να εξαγοράσει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο όταν πρόκειται για αστικό ακίνητο, με την προϋπόθεση να πρόκειται για ακίνητο που στεγάζει την οικογένειά του. Αστικά θεωρούνται όσα βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού που προϋπήρχε του 1923.

Η εξαγορά θα αφορά μέχρι 4 στρέμματα για περιαστικά και εκτός σχεδίου ακίνητα. Περιαστικά είναι αυτά που βρίσκονται μέσα σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα όρια του σχεδίου πόλης ή των οικισμών. Κι αν ο καταπατητής κατέχει μεγαλύτερη έκταση, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής για το υπερβάλλον, αλλά με υψηλό τίμημα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο
Παραχωρούν καταπατημένα φιλέτα στο 30%-50% της αξίας
Υπουργείο Οικονομικών
Τρέχουν τώρα για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ 2008
Ελλειμμα κάτω από το 8% φέτος
Εξ οικείων τα βέλη για περαίωση
«Επιβράβευση φοροδιαφυγής»
Επιχειρήσεις
Αναγκαστικός δανεισμός η παρακράτηση ΦΠΑ
Κατασκευαστές
Δίλημμα κατασκευαστών: μείωση τιμών ή ΦΠΑ από 2011
Επιδοτήσεις
Ανοίγουν σε περισσότερους τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
Σωσίβιο σωτηρίας 950 εκατ. από ξεχασμένα κονδύλια ΚΠΣ
ΕΛΣΤΑΤ
47,6% συρρικνώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο
Βραζιλία
Ενισχύεται η κρατική συμμετοχή στην Petrobras
Τεχνοοικονομικά
Η Κομισιόν γκαζώνει ασύρματα
Facebook, το σκέφτεται για κινητή
Άλλες ειδήσεις
Ξεπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου
Η 75η ΔΕΘ στον στενό κορσέ της κρίσης
Πορεία ελαιοπαραγωγών