Έντυπη Έκδοση

Δίλημμα κατασκευαστών: μείωση τιμών ή ΦΠΑ από 2011

Στα χέρια των κατασκευαστών κινδυνεύουν να μείνουν δεκάδες χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα αν οι ίδιοι οι κατασκευαστές δεν προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις τιμών τους επόμενους μήνες ή αν το κράτος δεν κάνει αποδεκτό το αίτημά τους για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του χρόνου για τον οποίο υπόκεινται σε ΦΠΑ αυτοπαράδοσης.

Οι κατασκευαστές θα κληθούν να πληρώσουν ΦΠΑ αυτοπαράδοσης επί του κόστους κατασκευής για κατοικίες και γενικότερα κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια συμπληρώνει πέντε χρόνια ισχύος και δεν έχουν πουληθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς αν δεν αλλάξει κάτι στο σημερινό καθεστώς.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ τη νέα χρονιά για κατοικίες των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από τις αρχές του 2006 και δεν θα έχουν πωληθεί ώς τα τέλη του τρέχοντος χρόνου. Αυτό συμβαίνει γιατί το κράτος θεωρεί ότι είναι πλέον χρήστες μετά το πέρας της πενταετίας από την έκδοση της άδειας.

120.000-150.000 το στοκ

Ομως, από τα συμφραζόμενα αρκετών κατασκευαστών προκύπτει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν στις μειώσεις τιμών που απαιτούνται για να αναζωπυρωθεί η ζήτηση και να μειωθεί το απόθεμα των απούλητων κατοικιών που οι ίδιοι εκτιμούν μεταξύ 120.000 και 150.000 πανελλαδικά.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Δημήτρης Καψιμάλης αναφέρει στην «Ε» ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών από τους κατασκευαστές.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πολλοί κατασκευαστές θα προτιμήσουν να κρατήσουν τα αδιάθετα ακίνητα που ήδη διαθέτουν και να μην προχωρήσουν σε ανάπτυξη νέων -κάτι που ήδη συμβαίνει- ελπίζοντας ότι θα τα πουλήσουν όταν οι συνθήκες στην αγορά βελτιωθούν.

Επίσης, ο κ. Καψιμάλης θεωρεί πιο πιθανό να περάσει το επιπλέον κόστος στις τιμές των ακινήτων αν δεν αλλάξει κάτι με τον ΦΠΑ αυτοπαράδοσης.

«Ευελπιστούμε ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημά μας, η πενταετία για την καταβολή του ΦΠΑ αυτοπαράδοσης να υπολογίζεται από τότε που ξεκίνησε η ηλεκτροδότηση ενός κτιρίου και όχι από τότε που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια», τονίζει.

Συνήθως, η ηλεκτροδότηση των πολυκατοικιών ξεκινά περίπου δυόμισι χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Ομως, άλλοι παράγοντες της κτηματαγοράς τονίζουν ότι οι κατασκευαστές θα έπρεπε να ρίξουν τις τιμές όσο χρειάζεται για να απορροφηθούν πολλά από τα ακίνητα που είναι απούλητα και οι ίδιοι να αποφύγουν τον ΦΠΑ αυτοπαράδοσης.

Αν δεν το κάνουν, επισημαίνουν, θα είναι λάθος τους γιατί αφενός θα χάσουν μερίδιο αγοράς και αφετέρου θα δείξουν ακόμη μια φορά ότι πολλοί απ' αυτούς έχουν βγάλει υπερκέρδη την προηγούμενη δεκαετία -και βάλε- και επομένως δεν καίγονται να ξεφορτωθούν τα αδιάθετα.

Πάντως, ο φορέας που εκπροσωπεί ο κ. Καψιμάλης, εκτός του αιτήματος για τον ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, συμφωνεί με άλλους στην κτηματαγορά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα για την τόνωση της ζήτησης.

Τέτοια θεωρούν τη μη ύπαρξη «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των τόκων των στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο
Παραχωρούν καταπατημένα φιλέτα στο 30%-50% της αξίας
Υπουργείο Οικονομικών
Τρέχουν τώρα για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ 2008
Ελλειμμα κάτω από το 8% φέτος
Εξ οικείων τα βέλη για περαίωση
«Επιβράβευση φοροδιαφυγής»
Επιχειρήσεις
Αναγκαστικός δανεισμός η παρακράτηση ΦΠΑ
Κατασκευαστές
Δίλημμα κατασκευαστών: μείωση τιμών ή ΦΠΑ από 2011
Επιδοτήσεις
Ανοίγουν σε περισσότερους τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
Σωσίβιο σωτηρίας 950 εκατ. από ξεχασμένα κονδύλια ΚΠΣ
ΕΛΣΤΑΤ
47,6% συρρικνώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο
Βραζιλία
Ενισχύεται η κρατική συμμετοχή στην Petrobras
Τεχνοοικονομικά
Η Κομισιόν γκαζώνει ασύρματα
Facebook, το σκέφτεται για κινητή
Άλλες ειδήσεις
Ξεπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου
Η 75η ΔΕΘ στον στενό κορσέ της κρίσης
Πορεία ελαιοπαραγωγών