Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ελλειμμα κάτω από το 8% φέτος

Ελλειμμα ακόμα και κάτω του στόχου 8,1% προβλέπει για φέτος ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκτιμά πως και του χρόνου θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 7,6% που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά το κλείσιμο του συνεδρίου για την ελληνική χρηματοοικονομική κρίση που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Center of Financial Studies και στο οποίο παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι μεγάλες περικοπές δαπανών όχι απλώς θέτουν το έλλειμμα εντός του στόχου 8,1%, αλλά θα το οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Αρμόδιοι παράγοντες μιλούν για έλλειμμα ακόμα και 7,9%. Εξέλιξη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μείωση και το 2011 σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου 7,6%.

Λίγο νωρίτερα, ο καθηγητής και σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος αναφερόταν στην υστέρηση των εσόδων και στις προβληματικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, Ταμεία, ΟΤΑ). Υπογραμμίζοντας τις μελλοντικές προκλήσεις, αλλά και το ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμα, ο κ. Παπαδήμος τόνισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αλλαγών και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με μέτρα που θα επικεντρώνονται τόσο στο δημοσιονομικό περιορισμό όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του κ. Παπαδήμου ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην ελληνική οικονομία πρέπει να στοχεύουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και στη βελτίωση της δυνητικής οικονομικής ανάπτυξης και των προοπτικών απασχόλησης. Την καθιέρωση μηχανισμού επιβολής κυρώσεων έναντι όσων εκτρέπονται έθεσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, ενώ ο καθηγητής και σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους λόγω υψηλού κόστους για τους πιστωτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Οικονομικών
Τρέχουν τώρα για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ 2008
Εξ οικείων τα βέλη για περαίωση
«Επιβράβευση φοροδιαφυγής»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο
Παραχωρούν καταπατημένα φιλέτα στο 30%-50% της αξίας
Υπουργείο Οικονομικών
Τρέχουν τώρα για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ 2008
Ελλειμμα κάτω από το 8% φέτος
Εξ οικείων τα βέλη για περαίωση
«Επιβράβευση φοροδιαφυγής»
Επιχειρήσεις
Αναγκαστικός δανεισμός η παρακράτηση ΦΠΑ
Κατασκευαστές
Δίλημμα κατασκευαστών: μείωση τιμών ή ΦΠΑ από 2011
Επιδοτήσεις
Ανοίγουν σε περισσότερους τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
Σωσίβιο σωτηρίας 950 εκατ. από ξεχασμένα κονδύλια ΚΠΣ
ΕΛΣΤΑΤ
47,6% συρρικνώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο
Βραζιλία
Ενισχύεται η κρατική συμμετοχή στην Petrobras
Τεχνοοικονομικά
Η Κομισιόν γκαζώνει ασύρματα
Facebook, το σκέφτεται για κινητή
Άλλες ειδήσεις
Ξεπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου
Η 75η ΔΕΘ στον στενό κορσέ της κρίσης
Πορεία ελαιοπαραγωγών