Έντυπη Έκδοση

ΑΙΧΜΗΡΟΣ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΚΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΓΕΙΤΟΝΑΣ, ΚΑΡΤΑΛΗΣ, ΜΠΑΤΖΕΛΗ, ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ, ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ

Εξ οικείων τα βέλη για περαίωση

Χωρίς να θέσουν θέμα κομματικής απειθαρχίας, που θα ισοδυναμούσε με καταψήφιση του νομοσχεδίου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διατύπωσαν ενώπιον του υπουργού Οικονομικών σωρεία ενστάσεων για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Μια πρώτη γεύση για τις αντιδράσεις από την περαίωση εντός ΠΑΣΟΚ, έλαβε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου Μια πρώτη γεύση για τις αντιδράσεις από την περαίωση εντός ΠΑΣΟΚ, έλαβε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου Ο Γ. Παπακωσταντίνου έλαβε χθες μια πρώτη γεύση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις αντιδράσεις που προκαλούν, εκτός από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, οι ρυθμίσεις που πρόκειται να φέρει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Και όπως διεφάνη, τα μέλη της επιτροπής όχι μόνο δεν ενστερνίστηκαν τους ισχυρισμούς του περί «μιας νέας αρχής που θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος», αλλά αντέτειναν ότι η περαίωση γίνεται προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των εσόδων.

Αιχμηρότερος όλων, ο Γ. Φλωρίδης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε μάλιστα να βάλει κατά του «πυρήνα» του οικονομικού σχεδιασμού, δηλαδή κατά του ίδιου του υπουργού, χρεώνοντάς του ευθέως αποσύνθεση και διάλυση των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου. «Για το ότι δεν συγκροτήθηκαν οι υπηρεσίες εδώ και ένα χρόνο δεν φταίει ούτε η τρόικα ούτε η Βουλή ούτε ο λαός. Εχουμε απαίτηση παραγωγής καλύτερων αποτελεσμάτων» ήταν η ακριβής διατύπωση των λεγομένων του και δεν περιορίστηκε μόνο σ' αυτή. Εξέφρασε την άποψη ότι πίσω από την περαίωση «κρύβεται» η μη επίτευξη στόχων που έθεσε η κυβέρνηση.

«Η ρύθμιση πιστοποιεί δυστυχώς, είπε, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Φαίνεται ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν και εμείς που στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε να είμαστε πιο συντονισμένοι και οργανωμένοι στην επίτευξη των στόχων». Ο ίδιος δεν άφησε ασχολίαστη και την ουσία του νομοσχεδίου.

Ανάλογα έπραξαν και ο Κ. Γείτονας, «δεν είναι δίκαιη μια πολιτική που κάνει νοικοκύρη τον φοροφυγά», αλλά και ο Κ. Καρτάλης, «δεν μπορείτε να επιβραβεύετε μια άρρωστη και φαύλη φορολογική σχέση». Ο τελευταίος μάλιστα ζήτησε από τον υπουργό να μην προκαλέσει την κοινοβουλευτική ευπείθεια των βουλευτών εντάσσοντας στη ρύθμιση και τα αυθαίρετα.

Ηπιότεροι αυτών αλλά όχι άνευ αιχμών, η τέως υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, καθώς και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στ. Κουτμερίδης και Χρ. Μαγκούφης.

* Οσο για την αντιπολίτευση; Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Ν. Λέγκας υπενθύμισε ότι ήταν ο ίδιος ο Γ. Παπακωσταντίνου που μιλούσε για αποτυχία και εκβιαστικό χαράτσι όταν η Ν.Δ. πήρε ανάλογη πρωτοβουλία.

«Να είστε ανήσυχοι διότι ο κόσμος θα ξεσηκωθεί» προέβλεψε η Βέρα Νικολαΐδου από το ΚΚΕ. «Η περαίωση είναι σκάνδαλο μεγαλύτερο από το Βατοπέδιο και τη SIEMENS» υπογράμμισε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). *

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Περισσότερες δόσεις, μικρότερη προκαταβολή

Ο κ. Παπακωσταντίνου επέμεινε, πάντως, ότι το ζήτημα των εσόδων «δεν είναι η πραγματική δικαιολογητική βάση για την περαίωση αλλά η αλλαγή του φορολογικού συστήματος».

Απέρριψε τη θέση του κ. Φλωρίδη ότι οι εισπρακτικοί μηχανισμοί βρίσκονται υπό διάλυση και σε έντονο ύφος προειδοποίησε «εκείνους που κάνουν προβολές προς το μέλλον ότι θα εκπλαγούν για το πού θα κλείσουν τα έσοδα ώς το τέλος του έτους. Τα μέτρα αποδίδουν και από την πλευρά των δαπανών και από την πλευρά των εσόδων» κατέληξε.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και να μειωθεί το ποσοστό της προκαταβολής. Στην περαίωση δεν θα ενταχθούν εκείνοι που έχουν κάνει αυτοπεραίωση έως το 2007, εξαιρουμένων όσων έχουν ελεγχθεί, ενώ παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τις χρήσεις 2008 και 2009, για τις οποίες δεν υπάρχει δείγμα ελέγχου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Οικονομικών
Τρέχουν τώρα για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ 2008
Ελλειμμα κάτω από το 8% φέτος
«Επιβράβευση φοροδιαφυγής»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο
Παραχωρούν καταπατημένα φιλέτα στο 30%-50% της αξίας
Υπουργείο Οικονομικών
Τρέχουν τώρα για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ 2008
Ελλειμμα κάτω από το 8% φέτος
Εξ οικείων τα βέλη για περαίωση
«Επιβράβευση φοροδιαφυγής»
Επιχειρήσεις
Αναγκαστικός δανεισμός η παρακράτηση ΦΠΑ
Κατασκευαστές
Δίλημμα κατασκευαστών: μείωση τιμών ή ΦΠΑ από 2011
Επιδοτήσεις
Ανοίγουν σε περισσότερους τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
Σωσίβιο σωτηρίας 950 εκατ. από ξεχασμένα κονδύλια ΚΠΣ
ΕΛΣΤΑΤ
47,6% συρρικνώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο
Βραζιλία
Ενισχύεται η κρατική συμμετοχή στην Petrobras
Τεχνοοικονομικά
Η Κομισιόν γκαζώνει ασύρματα
Facebook, το σκέφτεται για κινητή
Άλλες ειδήσεις
Ξεπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου
Η 75η ΔΕΘ στον στενό κορσέ της κρίσης
Πορεία ελαιοπαραγωγών