Έντυπη Έκδοση

ΠΑΓΚΑΛΟΣ-ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Ξεπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου

Τα «παγωμένα» εδώ και 5 χρόνια επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματιών για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον νησί της Γυάρου, που έχει ανακηρυχθεί ιστορικό μνημείο, «ξεθάβει» η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου Θόδωρου Πάγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο της αντιπροεδρίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, που είναι αρμόδιο για τον ιστορικό τόπο όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες «αντιφρονούντες» την περίοδο της χούντας, έχουν ανοίξει ξανά τους φακέλους των προτάσεων που έχουν υποβάλει, ήδη από το 2005, οι επιχειρηματίες Γ. Μπόμπολας (Ελλάκτωρ) και Παρασκευαΐδης-Περιστέρης (κοινοπραξία J&Ρ Αβαξ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ), εξετάζοντας τρόπους ώστε να «χαλαρώσει» το καθεστώς που απαγορεύει την οικονομική εκμετάλλευση.

Ετσι, επιχειρείται να τροποποιηθεί το πλαίσιο προστασίας που διέπει τη Γυάρο, χωρίζοντας ουσιαστικά το νησί στα δύο, στην ιστορική ζώνη, που θα περιλαμβάνει τα διατηρητέα κτίρια (φυλακές, θεατράκι, νεκροταφείο, διοικητήριο και άλλες εγκαταστάσεις) και σε περιοχές όπου θα είναι δυνατή η επιχειρηματική αξιοποίηση.

Το επόμενο βήμα θα είναι να ξανανοίξει από τη ΡΑΕ ο φάκελος εξέτασης των δύο αιτήσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων, για τους οποίους είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στο παρελθόν, καθώς οι επενδύσεις προσέκρουαν στον χαρακτηρισμό του νησιού ως ιστορικού μνημείου.

Το 2005, πρώτη η κοινοπραξία «Ενεργειακό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κυκλάδων» την οποία συναποτελούν η J&Ρ Αβαξ, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και η ΙΤΑ, είχε υποβάλει επενδυτική πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 288 MW, με τη δέσμευση ότι θα υλοποιήσει έργα προστασίας του περιβάλλοντος και ανάδειξης της κληρονομιάς του νησιού.

Την ίδια χρονιά ακολούθησε και ο όμιλος Ελλάκτωρ, συμφερόντων Γ. Μπόμπολα, μέσω της θυγατρικής «Αιολική Ολύμπου Ευβοίας», με σχέδιο για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 100 MW, με στόχο να καλύψει το 60% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος των Κυκλάδων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο
Παραχωρούν καταπατημένα φιλέτα στο 30%-50% της αξίας
Υπουργείο Οικονομικών
Τρέχουν τώρα για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ 2008
Ελλειμμα κάτω από το 8% φέτος
Εξ οικείων τα βέλη για περαίωση
«Επιβράβευση φοροδιαφυγής»
Επιχειρήσεις
Αναγκαστικός δανεισμός η παρακράτηση ΦΠΑ
Κατασκευαστές
Δίλημμα κατασκευαστών: μείωση τιμών ή ΦΠΑ από 2011
Επιδοτήσεις
Ανοίγουν σε περισσότερους τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
Σωσίβιο σωτηρίας 950 εκατ. από ξεχασμένα κονδύλια ΚΠΣ
ΕΛΣΤΑΤ
47,6% συρρικνώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο
Βραζιλία
Ενισχύεται η κρατική συμμετοχή στην Petrobras
Τεχνοοικονομικά
Η Κομισιόν γκαζώνει ασύρματα
Facebook, το σκέφτεται για κινητή
Άλλες ειδήσεις
Ξεπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου
Η 75η ΔΕΘ στον στενό κορσέ της κρίσης
Πορεία ελαιοπαραγωγών