Έντυπη Έκδοση

ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Σωσίβιο σωτηρίας 950 εκατ. από ξεχασμένα κονδύλια ΚΠΣ

Αγώνα με τον χρόνο για να δημιουργηθεί «σωσίβιο σωτηρίας» του προϋπολογισμού, της τάξης των 950 εκατ. ευρώ, από ξεχασμένα κονδύλια του ΚΠΣ, διεξάγουν εδώ και καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αν τα καταφέρουν, αυξάνονται τα έσοδα από την Ε.Ε. σε 5,3 δισ. ευρώ περίπου, από 4,45 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Τα χρήματα προέρχονται από την «ουρά» του ΚΠΣ, δηλαδή από την τελευταία δόση του προηγούμενου κοινοτικού πακέτου, που ονομάζεται «αποπληρωμή» και είχε προγραμματιστεί να φτάσει την άνοιξη του 2011. Προϋποθέτει ότι θα γίνουν οι τελικοί έλεγχοι, για να «κλείσουν» τα έργα και να εγκριθεί από την Ε.Ε. η λήψη της συγκεκριμένης δόσης.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει διπλό ρόλο: του «μπαλαντέρ» για το έλλειμμα, αλλά και του «καρότου», για να μην περικοπεί πολύ το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων:

* Η αίτηση για τα χρήματα, αν όλα είναι έτοιμα για την είσπραξή τους, θα γίνει λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου, τον Δεκέμβριο του 2010. Δεν χρειάζεται να φτάσουν στην Ελλάδα, απλά το «claim» πρέπει να γίνει έως τότε.

Ετσι, η κυβέρνηση, αν κρίνει ότι οι «τρύπες» του 2010 δεν έχουν καλυφθεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το «εργαλείο» για να καλύψει το πρόβλημα. Αυτομάτως, όμως, θα δημιουργήσει ένα ισόποσο πρόβλημα για το 2011, που ενδεχομένως να φέρει πιο κοντά νέα εισπρακτικά μέτρα, και πιθανώς ΦΠΑ, αφού αφαιρούνται έσοδα από τον προϋπολογισμό του 2011 που έχουν συνυπολογισθεί στο Μνημόνιο του Μαΐου.

«Εξυπηρέτηση» με αντάλλαγμα

* Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούν με την κίνηση αυτή, που προωθείται εδώ και εβδομάδες, να προσφέρουν «εξυπηρέτηση» στο υπουργείο Οικονομικών με αντάλλαγμα. Δηλαδή, να ζητήσουν να μην πέσει μεγάλο «μαχαίρι» στις επενδύσεις στο τέλος Οκτωβρίου, όταν η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει την ενδιάμεση αξιολόγηση της οικονομίας και πιθανώς διαπιστώσει μεγάλες ανάγκες περικοπής δαπανών.

Υπάρχει μάλιστα και ένα άλλο πρόβλημα: αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ανεπίσημα πως ο στόχος της απορρόφησης που έχει τεθεί για φέτος, θα αποτύχει. Δηλαδή, το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων δεν θα «περικοπεί» λόγω ελλείμματος, αλλά, λόγω χαμηλής απόδοσης των μηχανισμών, δεν θα φτάσει ποτέ στο ποσό που είχε εξ αρχής υπολογιστεί (ήταν 10,3 δισ. ευρώ και περιορίστηκε τον Μάιο σε 9,2 δισ ευρώ).

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ενδεχομένως να υπάρχει και ένα θέμα «εντυπώσεων» για το ποιος θα φέρει την ευθύνη. Ωστόσο, συνεχίζουν, το σίγουρο είναι πως η οικονομία έχει άμεση ανάγκη από ρευστό και, παρά τις υπαρκτές καθυστερήσεις σε κάποια προγράμματα, «πρέπει άμεσα να διατεθεί όσο χρήμα γίνεται για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης».

Ο προϋπολογισμός Δημόσιων Επενδύσεων επισήμως προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απορρόφηση 2,75 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ (για να καταστεί αυτό εφικτό, πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να αυξηθεί από 10,8% σήμερα σε 15% το ποσοστό απορρόφησης), 608 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και 450 εκατ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο από την πρώτη φάση αποπληρωμής «ουρών» του ΚΠΣ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Σχετικά θέματα: Επιδοτήσεις
Ανοίγουν σε περισσότερους τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο
Παραχωρούν καταπατημένα φιλέτα στο 30%-50% της αξίας
Υπουργείο Οικονομικών
Τρέχουν τώρα για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ 2008
Ελλειμμα κάτω από το 8% φέτος
Εξ οικείων τα βέλη για περαίωση
«Επιβράβευση φοροδιαφυγής»
Επιχειρήσεις
Αναγκαστικός δανεισμός η παρακράτηση ΦΠΑ
Κατασκευαστές
Δίλημμα κατασκευαστών: μείωση τιμών ή ΦΠΑ από 2011
Επιδοτήσεις
Ανοίγουν σε περισσότερους τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
Σωσίβιο σωτηρίας 950 εκατ. από ξεχασμένα κονδύλια ΚΠΣ
ΕΛΣΤΑΤ
47,6% συρρικνώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο
Βραζιλία
Ενισχύεται η κρατική συμμετοχή στην Petrobras
Τεχνοοικονομικά
Η Κομισιόν γκαζώνει ασύρματα
Facebook, το σκέφτεται για κινητή
Άλλες ειδήσεις
Ξεπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου
Η 75η ΔΕΘ στον στενό κορσέ της κρίσης
Πορεία ελαιοπαραγωγών