Έντυπη Έκδοση

ΘΑΜΠΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΛΛΟΤΕ ΛΑΜΠΡΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ * 156.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙ 203.000 ΠΕΡΥΣΙ (-20%)

Η 75η ΔΕΘ στον στενό κορσέ της κρίσης

Τα φώτα της ράμπας έπεσαν. Αλλη μια Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε: ήταν η 75η ΔΕΘ. Μόνο που αυτή η διοργάνωση θα διατηρήσει μια ξεχωριστή θέση στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του θεσμού.

Ηχηρά ονόματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απουσίασαν φέτος από τη ΔΕΘ Ηχηρά ονόματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απουσίασαν φέτος από τη ΔΕΘ Ηταν μια διοργάνωση και πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας σκληρής κρίσης που έριξε και ρίχνει βαριά σκιά στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Εξάλλου η κρίση δεν άφησε αλώβητη ούτε τη διοργάνωση ούτε και την πόλη που τη φιλοξενεί.

Η κρίση αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην 75η ΔΕΘ. Αυτό εκδηλώθηκε τόσο στην απροθυμία που συνάντησαν τα στελέχη της διοργανώτριας Helexpo εκ μέρους εκθετών όσο και την αισθητά μειωμένη προσέλευση επισκεπτών, όπως παραδέχεται ο γενικός διευθυντής της Helexpo, Γιάννης Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό παρ' όλο που η Helexpo διατήρησε τις τιμές εισόδου στα περσινά επίπεδα (6 ευρώ για τους ενήλικες και 5 για τα παιδιά).

20% λιγότεροι επισκέπτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις υπηρεσίες της Helexpo, φέτος καταγράφτηκε μείωση επισκεπτών κατά 20% σε σχέση με τους 203.000 της περσινής διοργάνωσης. Αυτό σημαίνει περίπου 156.000. Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι στόχος των διοργανωτών ήταν να «πιάσει» τους 250.000 επισκέπτες, τότε η απόκλιση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Πάντως, παρηγοριά για τη Helexpo αποτελεί το γεγονός ότι διατηρήθηκε ψηλά ο αριθμός συμμετοχής εκθετών (1.041 έναντι 915 πέρσι) καθώς και η εκθεσιακή επιφάνεια που ζητήθηκε (30.153 τ.μ., έναντι 29.350 τ.μ. το 2009). Ενδιαφέρον έχει τώρα να δει κανείς τα έσοδα· ήταν ευθέως ανάλογα των αυξημένων συμμετοχών.

Πάντως από τον κατάλογο των εκθετών απουσίαζαν φέτος μεγάλα ονόματα του δημόσιου τομέα που παραδοσιακά έδιναν το «παρών» τους, όπως του ΟΤΕ, της Αγροτικής Τράπεζας κ.ά. «Ο δημόσιες επιχειρήσεις και τα υπουργεία ακολούθησαν το πνεύμα της εποχής και είτε μετείχαν με μικρότερες και πιο απλές κατασκευές, είτε δεν ήρθαν καθόλου, όπως το υπουργείο Παιδείας», λέει ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Η κρίση-μέσω των συγκοινωνούντων δοχείων- άγγιξε έντονα και άλλα «ζωτικά» κομμάτια της πόλης. Ξενοδόχοι, ταξιτζήδες, εστιάτορες, ιδιοκτήτες μπαρ και άλλων χώρων εστίασης ή ψυχαγωγίας ομολογούν πως φέτος κινήθηκαν στην αγορά λιγότεροι άνθρωποι και διακινήθηκαν ακόμη μικρότερα ποσά... Ακόμη και σε κάποια «in» κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια, στα οποία κατά τις προηγούμενες χρονιές ήθελες «μέσον» για να βρεις γωνιά να σταθείς, φέτος και σε αυτά η κίνηση ήταν λιγότερη.

«Να φύγει και να μην ξανάρθει τέτοια Εκθεση», έλεγε και ξαναέλεγε τις ημέρες λειτουργίας της 75ης ΔΕΘ, ιδιοκτήτης ενός παραδοσιακού φαγάδικου στην περιοχή «Λαδάδικα». Οχι πως το εννοούσε αλλά έτσι έβγαινε η φωνή διαμαρτυρίας του για το γεγονός ότι φέτος η κίνηση ήταν σπασμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ αντίθετα ήταν αυξημένες η γκρίνια και η απαιτητικότητα των πελατών...

Τις επιπτώσεις της κρίσης εισέπραξε και ο ξενοδοχειακός κλάδος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Σε προηγούμενα χρόνια, κατά τις ημέρες λειτουργίας της Εκθεσης, οι διαθέσιμες κλίνες στα μεγάλα ξενοδοχεία δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες σε διανυκτερεύσεις και έτσι «γέμιζαν» και μικρότερα ξενοδοχεία ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα από το κέντρο αλλά και ξενοδοχεία όμορων νομών. Φέτος οι ανάγκες υπερκαλύφθηκαν από τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα περισσότερα από τα οποία εφάρμοσαν πολιτική εκπτώσεων για την περίοδο της ΔΕΘ.

Διεθνές παρεμπόριο

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης, δεν διστάζει να καταφερθεί και κατά των υπευθύνων της διοργάνωσης γιατί, όπως λέει, «επέτρεψαν να μετατραπεί ένα τμήμα της Εκθεση, σε χώρο παρεμπορίου, αφού υπήρχαν περίπτερα όπου γινόντουσαν λιανικές πωλήσεις προϊόντων δίχως να κόβονται αποδείξεις». Μίλησε για «άθλια εικόνα» και αναφέρθηκε σε «Βούλγαρους που ερχόντουσαν με βαλίτσες και πουλούσαν κεντήματα. Δηλαδή είχαμε παρεμπόριο μέσα στην καρδιά της πόλης και κάτω από τη στέγη των υπουργείων». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο
Παραχωρούν καταπατημένα φιλέτα στο 30%-50% της αξίας
Υπουργείο Οικονομικών
Τρέχουν τώρα για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ 2008
Ελλειμμα κάτω από το 8% φέτος
Εξ οικείων τα βέλη για περαίωση
«Επιβράβευση φοροδιαφυγής»
Επιχειρήσεις
Αναγκαστικός δανεισμός η παρακράτηση ΦΠΑ
Κατασκευαστές
Δίλημμα κατασκευαστών: μείωση τιμών ή ΦΠΑ από 2011
Επιδοτήσεις
Ανοίγουν σε περισσότερους τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
Σωσίβιο σωτηρίας 950 εκατ. από ξεχασμένα κονδύλια ΚΠΣ
ΕΛΣΤΑΤ
47,6% συρρικνώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο
Βραζιλία
Ενισχύεται η κρατική συμμετοχή στην Petrobras
Τεχνοοικονομικά
Η Κομισιόν γκαζώνει ασύρματα
Facebook, το σκέφτεται για κινητή
Άλλες ειδήσεις
Ξεπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου
Η 75η ΔΕΘ στον στενό κορσέ της κρίσης
Πορεία ελαιοπαραγωγών