Έντυπη Έκδοση

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Ενισχύεται η κρατική συμμετοχή στην Petrobras

Αλλού υποβαθμίζεται και αλλού αναβαθμίζεται ο κρατικός τομέας, με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras να προχωρά στη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά μετοχών στον κόσμο, συγκεντρώνοντας 70 δισ. δολάρια.

Η Petroleo Brasileiro (Pe- trobras), που εδρεύει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προχώρησε στην πώληση 2,4 δισ. κοινών μετοχών προς 29,65 ρεάλ η μία και 1,87 δισ. προνομιούχων μετοχών στην τιμή των 26,30 ρεάλ η μία, με έκπτωση περίπου 2% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, των 26,80 ρεάλ. Η κοινή μετοχή είχε κλείσει στα 30,25 ρεάλ. Συνολικά συγκέντρωσε 120,4 δισ. ρεάλ (70 δισ. δολάρια).

Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών πουλήθηκε στο ίδιο το βραζιλιάνικο κράτος, ωστόσο, όπως ανέφεραν ανώνυμες πηγές στα διεθνή πρακτορεία, μεταξύ των αγοραστών υπήρξαν και κρατικές επενδυτικές εταιρείες (sovereign funds) από τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Περί τα 42,5 δισ. δολάρια μετοχές πουλήθηκαν στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα στην εκμετάλλευση 5 δισ. βαρελιών πετρελαίου.

Μέσω των κεφαλαίων που άντλησε η Petrobras θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην περιοχή του Τούπι, που είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη σε Βόρεια και Νότια Αμερική τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Τα κοιτάσματα του Τούπι ανακαλύφθηκαν το 2007 και η κυβένηση της Βραζιλίας έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι στηρίζεται στον πετραλαϊκό της πλούτο για να συμβάλει στην καταπολέμηση της φτώχειας, που πλήττει στα 192 εκατ. άτομα στη χώρα.

Πριν από την προσφορά, η κυβέρνηση της Βραζιλίας κατείχε το 32% της Petrobras και έλεγχε την επιχείρηση με το 55,6% του δικαιώματος ψήφου. Η επιτυχής πώληση μετοχών της Petrobras ενισχύει την πιθανότητα εκλογής στις 3 Οκτωβρίου της Ντίλμα Ρούσεφ, διαδόχου του δημοφιλούς αριστερού ηγέτη Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει καταφέρει με σχετική επιτυχία να ακροβατεί μεταξύ «σοσιαλισμού» και «καπιταλισμού» και να κάνει τη Βραζιλία ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη του G20 (ομάδα των είκοσι πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Βραζιλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο
Παραχωρούν καταπατημένα φιλέτα στο 30%-50% της αξίας
Υπουργείο Οικονομικών
Τρέχουν τώρα για να εισπράξουν το ΕΤΑΚ 2008
Ελλειμμα κάτω από το 8% φέτος
Εξ οικείων τα βέλη για περαίωση
«Επιβράβευση φοροδιαφυγής»
Επιχειρήσεις
Αναγκαστικός δανεισμός η παρακράτηση ΦΠΑ
Κατασκευαστές
Δίλημμα κατασκευαστών: μείωση τιμών ή ΦΠΑ από 2011
Επιδοτήσεις
Ανοίγουν σε περισσότερους τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
Σωσίβιο σωτηρίας 950 εκατ. από ξεχασμένα κονδύλια ΚΠΣ
ΕΛΣΤΑΤ
47,6% συρρικνώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο
Βραζιλία
Ενισχύεται η κρατική συμμετοχή στην Petrobras
Τεχνοοικονομικά
Η Κομισιόν γκαζώνει ασύρματα
Facebook, το σκέφτεται για κινητή
Άλλες ειδήσεις
Ξεπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου
Η 75η ΔΕΘ στον στενό κορσέ της κρίσης
Πορεία ελαιοπαραγωγών