Έντυπη Έκδοση

Αναζητείται γερμανική συναίνεση

Με γρήγορους ρυθμούς σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου.

Αμεσα θα συγκροτηθεί επιτροπή «υψηλού κύρους» από ακαδημαϊκούς και τεχνοκράτες όλων των αποχρώσεων, προκειμένου να γίνει η τελική επεξεργασία των προτάσεων που έχει ήδη διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ και αφορούν στην εκλογή βουλευτών σε μονοεδρικές και σε ευρείες περιφέρειες με λίστα.

Επιδίωξη είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση ώστε ο νέος νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, γεγονός που απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι πως η πρόταση θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου μετά την εκλογή αρχηγού στη Ν.Δ., ώστε να υπάρχει συνομιλητής από την «άλλη πλευρά» και να μη γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης των γαλάζιων δελφίνων.

*Με δεδομένες τις αρχές που έχουν ήδη διατυπωθεί, τα σημεία -«αγκάθια» της συζήτησης είναι:

- Το πώς θα γίνει ο διαχωρισμός των εκλογικών περιφερειών. Πρόθεση είναι να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να μην υπάρχουν καταγγελίες ότι η κατανομή των μονοεδρικών ή των ευρύτερων περιφερειών γίνεται με σκοπό να ωφεληθεί το κυβερνητικό κόμμα. Το βασικό κριτήριο για τις μονοεδρικές θα είναι ο πληθυσμός (περίπου 50.000 για κάθε μονοεδρική, εκτός από τους νομούς που δεν φθάνουν αυτό το όριο). Για τις ευρείες περιφέρειες ήδη υπάρχει μια πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τη διοικητική αναδιάρθρωση, η οποία θα ληφθεί υπόψη. Με αυτά τα κριτήρια παραμένει ανοιχτός ο αριθμός των μονοεδρικών, που μπορεί να κυμανθεί από 150 έως 170.

*Η αναλογικότητα είναι ένα ζήτημα που επίσης είναι προς συζήτηση. Πρόθεση είναι να διατηρηθεί στο 87% και να παραμείνει το μπόνους των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Αρκετοί στην κυβέρνηση βλέπουν θετικά το να αυξηθεί το μπόνους στις 50 έδρες, όπως προβλέπει ο «νόμος Παυλόπουλου», υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει αντίρρηση, τουλάχιστον από τη Ν.Δ.

*Η πρώτη σκέψη, όπως είχε διατυπωθεί στο σχέδιο που επεξεργάστηκε η επιτροπή του ΠΑΣΟΚ υπό τον Μ. Παπαϊωάννου, αφορά ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις μονοεδρικές και τις ευρείες περιφέρειες. Ο πολίτης θα επιλέγει το κόμμα που θέλει να ψηφίσει και θα βάζει σταυρό μόνο για τον υποψήφιο της μονοεδρικής. Εχουν κατατεθεί όμως απόψεις και για ενιαία λίστα για τις μονοεδρικές περιφέρειες, ώστε ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει βουλευτή ακόμη και από άλλο κόμμα και να ψηφίζει το κόμμα του μόνο στην ευρεία περιφέρεια.

*Ανοιχτό προς συζήτηση παραμένει επίσης το αν σε κάθε μονοεδρική θα υπάρχουν δύο υποψήφιοι, ώστε να εκλέγεται ο βουλευτής και ο αναπληρωτής του, ή θα υπάρχει και τρίτος υποψήφιος.

*Πρόβλημα μπορεί να παρατηρηθεί αν το πρώτο κόμμα εξασφαλίσει την συντριπτική πλειοψηφία των μονοεδρικών. Αν, π.χ., με 44% πάρει τις 140 από τις 170 μονοεδρικές και σ' αυτές προστεθούν και οι 40 έδρες από το μπόνους, τότε φθάνει τις 180 έδρες από τις 160 που εξασφαλίζει σήμερα με αυτό το ποσοστό, γεγονός που ανατρέπει την αναλογικότητα κατά 87%. Γι' αυτό το λόγο η σκέψη είναι η κατανομή των εδρών να ξεκινάει από το μικρότερο και να καταλήγει στο πρώτο κόμμα, το οποίο μπορεί στο τέλος να μην εξαντλήσει το μπόνους των 40 εδρών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Σχετικά θέματα: Εκλογικός νόμος
Γκρίνια από σταυροφόρους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Περιστολή δημόσιων δαπανών
Κόβονται αμοιβές στο Δημόσιο
Κρατικός Προϋπολογισμός
Το σταυρόλεξο του προϋπολογισμού
Γενικές και ειδικές γραμματείες της νέας κυβέρνησης
Βιογραφικό αλλά και συνέντευξη
ΠΑΣΟΚ
Ψάχνουν το βηματισμό τους
Ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Διακυβέρνηση με πολλά megabytes
Γραμματέας Εθν. Συμβουλίου
Εκλεγμένος αλλά «τσαλακωμένος»
Συνέντευξη: Πάνος Μπεγλίτης
«Ρουσφέτια της Ν.Δ. αυτοί που δουλεύουν στα stage»
Ελεγχος στα κρατικά Ι.Χ.
Τι Παπάγος, τι... Ραγκούσης
Εκλογικός νόμος
Αναζητείται γερμανική συναίνεση
Γκρίνια από σταυροφόρους
Νέα Δημοκρατία
Από τις κλασικές περιοδείς στη μάχη του Ιντερνετ
Μέλη έως την ημέρα της κάλπης
Συνέντευξη: Γιάννης Παπαθανασίου
«Δεν κάναμε όσες αλλαγές έπρεπε»
Πρώην υπουργοί Ν.Δ.
Παλιά τους τέχνη κόσκινο
Κυπριακό
Το Κυπριακό επιστρέφει Βρυξέλλες
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Η μεγάλη ναυμαχία για τα ναυπηγεία