Έντυπη Έκδοση

Ζαχάρω: 13 για κακούργημα για τις παράνομες καντίνες

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας παραπέμπονται να δικαστούν στις 7 Δεκεμβρίου, με σοβαρότατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, συνολικά δεκατρία άτομα από την Ηλεία.

Ανάμεσά τους εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δύο έκπτωτοι δήμαρχοι της Ζαχάρως, ο νυν αντιδήμαρχος της Αμαλιάδας, υπάλληλοι της Πολεοδομίας και πολίτες.

Η υπόθεση έχει να κάνει με το σκάνδαλο της παράνομης προσπάθειας εξαφάνισης προστίμου της Πολεοδομίας, ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, που αφορούσε τις παράνομες παραλιακές καντίνες στον «αμαρτωλό» Δήμο της Ζαχάρως.

Το θέμα είχε αποκαλύψει πριν από ένα χρόνο με ρεπορτάζ η «Ε» και αμέσως μετά, με εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, ξεκίνησε δικαστική έρευνα, η οποία κατέληξε στην παραπομπή με απ' ευθείας κλήση στο Κακουργιοδικείο Πατρών όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Με το υπ' αριθμ. 266/2011 βούλευμα του Συμβουλίου Πατρών απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες ο πρώην νομάρχης και νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο υπάλληλος της Πολεοδομίας Πύργου Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος και ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου, ιδιοκτήτης καντίνας.

Με βάση το υπ' αριθμ. 512/2011 πενήντα τριών σελίδων κατηγορητήριο που υπογράφεται από την αντεισαγγελέα Εφετών Πατρών, Βασιλική Ε. Αργύρη, παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι εξής:

Π. Χρονόπουλος (έκπτωτος δήμαρχος Ζαχάρως), Σπ. Μπηλιώνης (αναπλήρωσε τον κ. Χρονόπουλο, αλλά κηρύχθηκε άκυρη η εκλογή του, με απόφαση του γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου), Β. Παπαδόπουλος (πρώην δήμαρχος Πηνείας και νυν αντιδήμαρχος Αμαλιάδας), Σπ. Φωτόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Ζαχάρως, υπάλληλος της τοπικής Πολεοδομίας), Χρ. Κανακόπουλος (προϊστάμενος της Πολεοδομίας Ζαχάρως), Δ. Σπυρούλιας (προϊστάμενος Πολεοδομίας Πύργου), Βελούδω Παναγούλια (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Μίνθης), Κ. Μπλάθρας, επιχειρηματίας, Ζ. Κανέλης, ιδιωτικός υπάλληλος, Σ. Αγγελής, επιχειρηματίας, Κάρμεν Μαρί Πώλα Παυλοπούλου - επιχειρηματίας, Κ. Μπαλκάμος, δημόσιος υπάλληλος και νυν προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας στην Ηλεία, και Ελένη Καπογιάννη, δημόσιος υπάλληλος.

Ολοι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, μετά την απολογία τους στον ανακριτή Πύργου, είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση.

Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, οι ανωτέρω παραπέμπονται να δικαστούν συνολικά για δεκατέσσερις (!)πράξεις σε βαθμό κακουργήματος, με κυριότερες την απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1 του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, απιστία σε βάρος του Δήμου Ζαχάρως, συνέργεια σε απιστία, ψευδή βεβαίωση, ηθική αυτουργία σε εξακολουθητική απιστία, απιστία στην υπηρεσία από κοινού κατ' εξακολούθηση, απιστία στην υπηρεσία άπαξ πλην από κοινού διαπραχθείσα, από την οποία προκλήθηκε ελάττωση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, ανερχόμενη στα 865.748,93 ευρώ...

Καταλυτικό ρόλο στην εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης έπαιξαν οι δύο πολυσέλιδες πορισματικές εκθέσεις της Οικονομικής Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδας, όπου περιγράφεται αναλυτικά η παρανομία που στήθηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Η παραπομπή σε δίκη, μεταξύ άλλων και του νυν αντιδημάρχου της Αμαλιάδας, αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς με βάση το νόμο, το συγκεκριμένο πρόσωπο αναμένεται να τεθεί σε αργία από τον γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο. Ολα τα πρόσωπα, που παραπέμπονται σε δίκη, μέσω των απολογητικών τους υπομνημάτων στον ανακριτή Πύργου δηλώνουν αθώα και υπογραμμίζουν ότι ουδεμία εμπλοκή έχουν με το οικονομικό σκάνδαλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Διαφθορά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Δικαστικό ρεπορτάζ
«Η δίκη είναι πολιτική και αυτό ένα ειδικό δικαστήριο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ακτοπλοϊα
Βίρα τις άγκυρες
Αστυνομικό ρεπορτάζ
17χρονος για ληστεία αστυνομικού
Πάνω από 58.000 αγορές με πλαστές πιστωτικές
ΔΕΗ
«Αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος για εξαναγκασμό σε καταβολή τέλους»
Η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες στο δημαρχείο Αλμωπίας για δύο ώρες
Δικαιοσύνη
Ενορκος «τίναξε» δίκη στον αέρα
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Η δίκη είναι πολιτική και αυτό ένα ειδικό δικαστήριο»
Ζαχάρω: 13 για κακούργημα για τις παράνομες καντίνες
Εκπαίδευση
Στέγαση φοιτητών στο παλιό La Mirage
Ξεκίνησε η διανομή συγγραμμάτων, εκτός από 14 ΑΕΙ, ΤΕΙ
Εφεδρεία
Αρον άρον εφεδρεία
Μπουτάρης: Υπάρχει λύση, με εξοικονόμηση δαπανών
Θέματα καταναλωτή
Καμπάνα επειδή σήκωναν μισθούς οφειλετών
Δικαίωση και άλλου υπερχρεωμένου, διεγράφη 70% του χρέους
Παιδί
Μικροί και μεγάλοι ήρωες
Περιβάλλον
Τσιμέντο στο πάρκο Αξιού
Συγκοινωνίες
Χωρίς τραμ, μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ
Υγεία
Καταγγέλλουν διάλυση παιδοκαρδιοχειρουργικού τμήματος
Παραιτήθηκε ο Μαρτίνης από πρόεδρος του ΕΕΣ
Αξονικό μπλακ άουτ στο Γενικό Κρατικό
ΦΠΑ
Πρώτο αυτόφωρο για οφειλή ΦΠΑ
Άλλες ειδήσεις
Ροζ Κορδέλα