Έντυπη Έκδοση

Επτα επί οθόνης

Επτά Ελληνες σκηνοθέτες συστήνουν στην «Ε» τις νέες ταινίες τους που εκπλήσσουν με τη θεματολογία τους και θα κάνουν πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το οποίο ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Πλήρες θέμα...

 • Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

  • 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Με την παρουσία του Πολ Λάβερτι στο αποψινό πρόγραμμα
   «Blue Rain» Με την παρουσία του σεναριογράφου και τακτικού συνεργάτη του Κέν Λόουτς, Πολ Λάβερτι, και με δύο εξαιρετικές, άπαιχτες ταινίες, το αμερικανικό θρίλερ «Blue Ruin» του Τζέρεμι Σόλνιερ και το σύγχρονο γουέστερν από την Αργεντινή «El Ardor» του Πάμπλο Φέντικ, που προβάλλονται σε αβάν-πρεμιέρ, συνεχίζεται σήμερα (στο «Αστυ») το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
 • Εκθέσεις

  • Το σπιτάκι μου στον ώμο
   Οι δύο εκθέσεις, της Μαρίας Λοϊζίδου και της Μαρίας Παπαδημητρίου, συγκλίνουν στην αναζήτηση στέγης μιας εφήμερης παρουσίας οικιακού περιβάλλοντος που εξελίσσεται με τα έργα των καλλιτεχνών Εγκατάσταση της Μαρίας Λοϊζίδου Η Μαρία Λοϊζίδου ανανεώνει τις αξίες του ιδιωτικού που γίνεται δημόσιο, σε μια εγκατάσταση στην γκαλερί Καλφαγιάν. Η Μαρία Παπαδημητρίου ανασυντάσσει την πλατφόρμα ΤΑΜΑ και αποκαλύπτει όσα συνέβησαν σε συναντήσεις και συζητήσεις, με ανθρωπολόγους, μαθητές και φίλους, στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά. Δύο περιπτώσεις σημαντικών καλλιτεχνών της μεσαίας γενιάς, που συγκλίνουν στο, φωτογενές, ρημαδιό μιας κοινωνίας.
 • Μουσική

 • Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ

  • Face Look
   ΘΕΡΜΟ χειμώνα βλέπω να περνάμε με το θρίλερ του ΕΜΣΤ να επανέρχεται. ΚΑΙ ενώ ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα καλλιτεχνών και ασχολούμενων με τα ζητήματα της τέχνης διαμαρτύρεται για τα δεινά που περνά η Αννα Καφέτση, σε σχέση με τη δυσαρμονία με τα μέλη του Δ.Σ., άλλοι βγάζουν τα μαχαίρια.
 • Ενθετο Βιβλιοθήκη

  • ΝΤΟΝΑ ΤΑΡΤ Στοχαστική πρόζα
   «Εχουμε την τέχνη για να μην πεθάνουμε απ' την αλήθεια» Φρίντριχ Νίτσε Αλυσοδεμένη καρδερίνα
  • Στον καθρέφτη των εικόνων
   Αργυρώ Μαντόγλου Η συγγραφέας και μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου συνεργάζεται με το ένθετο «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας» από το 1999. Και συνεχίζει, μετά την επανεκκίνηση της ιστορικής εφημερίδας, από τον Ιανουάριο του 2012. Από αυτό το τεύχος, αρχίζουμε τη συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας «Εννέα», δίνοντας έμφαση στο διάλογο κειμένου και φωτογραφίας, λόγου και εικόνας.
  • Τα όμορφα χωριά άσχημα καίγονται
   Ξυλογραφία από παράνομο λεύκωμα της Κατοχής Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας αποτελείται από 50 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (46 δήμους και 4 κοινότητες), στην περιφέρεια των οποίων υπάρχουν αναγνωρισμένες 90 μαρτυρικές πόλεις και χωριά.
  • Ημερολόγιο από το ελληνοϊταλικό μέτωπο
   Προσωπικές επιστολές, σπάνια ντοκουμέντα και ένα ημερολόγιο «γραμμένο στο γόνατο», από το χέρι του ανθυπίατρου του ελληνικού στρατού Θεόδωρου Ηλέκτρη (1908-1958), μας μεταφέρει στο ελληνοϊταλικό μέτωπο για να γνωρίσουμε από κοντά όλους εκείνους που πολέμησαν για την Απελευθέρωση.