Έντυπη Έκδοση

Στον καθρέφτη των εικόνων

Η συγγραφέας και μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου συνεργάζεται με το ένθετο «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας» από το 1999. Και συνεχίζει, μετά την επανεκκίνηση της ιστορικής εφημερίδας, από τον Ιανουάριο του 2012. Από αυτό το τεύχος, αρχίζουμε τη συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας «Εννέα», δίνοντας έμφαση στο διάλογο κειμένου και φωτογραφίας, λόγου και εικόνας.

Αργυρώ Μαντόγλου Αργυρώ Μαντόγλου Σ' αυτόν τον χώρο πρωτότυπης δημιουργίας και επιμορφωτικών σεναρίων, κάθε Πέμπτη (6.30-9.30 μ.μ.), η Αργυρώ Μαντόγλου ξεδιπλώνει τη διδακτική της πρόταση η οποία βασίζεται σε μια δική της ιδέα: «Η χρήση της εικόνας στη δημιουργική γραφή». Γιατί πιστεύει ότι η συγγραφή είναι και μια τέχνη οπτική, και έχει κάθε λόγο να το πιστεύει, αφού η εποχή μας είναι κατά τεκμήριο η εποχή των εικόνων. Οι δύο πρώτες θεματικές είχαν τους τίτλους «Ενστικτα» και «Χαρακτήρες» αντίστοιχα.

Ενας περίπατος στους δρόμους της πόλης αρκεί, για να αντιληφούμε ότι οι τοίχοι των κτηρίων είναι ένας απέραντος καμβάς, όπου αποτυπώνονται αφηγήσεις με γκράφιτι, στένσιλ, ευφυή σχόλια και ενίοτε έργα πρωτότυπα και με πρωτογενή οπτική και αισθητική.

Ετσι, δεν είναι δύσκολο οι εξωτερικοί χώροι να προσφέρουν άφθονο υλικό προς «εκμετάλλευση», ιδανικό για έναν συγγραφέα που μπορεί να μετατρέψει έναν περίπατο σε μια δημιουργική εμπειρία, αν μάθει πώς να αποσπά και πώς να ενσωματώνει στο γραπτό του τα οπτικά ερεθίσματα.

Φωτογραφία του Παναγιώτη Κασίμη για το μάθημα «χαρακτήρες» Φωτογραφία του Παναγιώτη Κασίμη για το μάθημα «χαρακτήρες» Αν, εν ολίγοις, «τροχίσει» τη ματιά του, προκειμένου να αποκτήσει το ασκημένο βλέμμα του «διαρρήκτη», και μάθει το πώς να περνάει από την εικόνα στην εικονοποιία -πώς δηλαδή μια απτή, χειροπιαστή εικόνα μπορεί να «μεταφραστεί» σε λέξεις.

Παράλληλα, κάθε δεύτερη και τέταρτη Τρίτη του μήνα (7-9 μ.μ.), οργανώνει Λέσχη Ανάγνωσης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, με το τελευταίο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Ντόνα Ταρτ, «Η καρδερίνα» (εκδόσεις Λιβάνη).

info: Θησέως 20 & Κολοκοτρώνη (Σύνταγμα), τηλ.: 210-3304060.

Για το ένθετο «Βιβλιοθήκη» Βασίλης Κ. Καλαμαράς

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλιοθήκη
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Κύριο θέμα
Στοχαστική πρόζα
Σχετικά θέματα: Ενθετο Βιβλιοθήκη
Στοχαστική πρόζα
Τα όμορφα χωριά άσχημα καίγονται
Ημερολόγιο από το ελληνοϊταλικό μέτωπο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Οι Ελληνες σκηνοθέτες έφθασαν μέχρι την Αλάσκα
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Με την παρουσία του Πολ Λάβερτι στο αποψινό πρόγραμμα
Εκθέσεις
Το σπιτάκι μου στον ώμο
Μουσική
Μοναδικοί και ανεπανάληπτοι
Μια ιστορική επανέκδοση που αντέχει στο χρόνο
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Face Look
Ενθετο Βιβλιοθήκη
Στοχαστική πρόζα
Στον καθρέφτη των εικόνων
Τα όμορφα χωριά άσχημα καίγονται
Ημερολόγιο από το ελληνοϊταλικό μέτωπο