Έντυπη Έκδοση

Ημερολόγιο από το ελληνοϊταλικό μέτωπο

Προσωπικές επιστολές, σπάνια ντοκουμέντα και ένα ημερολόγιο «γραμμένο στο γόνατο», από το χέρι του ανθυπίατρου του ελληνικού στρατού Θεόδωρου Ηλέκτρη (1908-1958), μας μεταφέρει στο ελληνοϊταλικό μέτωπο για να γνωρίσουμε από κοντά όλους εκείνους που πολέμησαν για την Απελευθέρωση.

Οι πράξεις γενναιότητας αλλά και η ηρωική καθημερινότητα στο βουνό παίρνει ξανά ζωή στις σελίδες του ημερολογίου που μας παραδίδει η κόρη του γιατρού Ελένη Ηλέκτρη-Λίντσεϊ. Το προλογίζει ο Λουί ντε Μπερνιέ, συγγραφέας του ευπώλητου μυθιστορήματος «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Παράλληλα παρατίθεται και η αλληλογραφία που αντάλλασσε ο γιατρός με τη σύζυγό του Χρυσούλα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο μέτωπο, σε συνδυασμό με σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Η πείνα, οι κακουχίες αποτυπώνονται μέσα από τη γραφή του: «Σήμερα είδα στρατιώτη να μαζεύει από τη γη τα ψίχουλα και το έξω μέρος του κασεριού που έτρωγα. [...] Αλίμονο, αυτή η στέρηση και η κακουχία του χειμώνα!».

ΕΛΕΝΗ  ΗΛΕΚΤΡΗ-ΛΙΝΤΣΕΪ Γραμμένο στο γόνατο Το ημερολόγιο  του γιατρού Θεόδωρου Ηλέκτρη από  το ελληνοϊταλικό  Μέτωπο Εκδόσεις Αίολος Σελ. 230 Τιμή 18 ευρώ ΕΛΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΗ-ΛΙΝΤΣΕΪ Γραμμένο στο γόνατο Το ημερολόγιο του γιατρού Θεόδωρου Ηλέκτρη από το ελληνοϊταλικό Μέτωπο Εκδόσεις Αίολος Σελ. 230 Τιμή 18 ευρώ Ηρωας ανάμεσα σε ήρωες και αγωνιστής μαζί με αγωνιστές, ο γιατρός Ηλέκτρης απέδειξε περίτρανα τι σημαίνει αλληλεγγύη, σεβασμός και αυταπάρνηση. Τελικά, το ημερολόγιο θα έχει αίσιο τέλος, αφού ο γιατρός θα ξανασμίξει με τη γυναίκα του, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να ασκεί το λειτούργημά του κατά τη διάρκεια της Κατοχής αλλά και του Εμφυλίου πολέμου.

Και αν κάποιος αναρωτηθεί αν μπορεί όλη η ατμόσφαιρα να μεταφερθεί αυτούσια μέσα από τις λέξεις, την απάντηση θα μας δώσει ο ίδιος ο γιατρός: «Μακάρι να μπορούσα να χειριστώ την πέννα μου καλύτερα, για να περιγράψω αυτό τον πόλεμο» θα μας εξομολογηθεί ο γιατρός. «Μακάρι να μπορούσα να περάσω στο χαρτί την προσπάθεια και την κόπωση για να διαβούμε μέσα από χαράδρες και βουνά αδιάβατα... Ισως, πάλι, να είναι καλύτερα που δεν είμαι τόσο καλός στο γράψιμο, επειδή, αν κατόρθωνα να περιγράψω τους κόπους μας και να τους περάσω στο χαρτί, το χαρτί ίσως να έπιανε φωτιά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Βιβλιοθήκη
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Ενθετο Βιβλιοθήκη
Στοχαστική πρόζα
Στον καθρέφτη των εικόνων
Τα όμορφα χωριά άσχημα καίγονται
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Οι Ελληνες σκηνοθέτες έφθασαν μέχρι την Αλάσκα
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Με την παρουσία του Πολ Λάβερτι στο αποψινό πρόγραμμα
Εκθέσεις
Το σπιτάκι μου στον ώμο
Μουσική
Μοναδικοί και ανεπανάληπτοι
Μια ιστορική επανέκδοση που αντέχει στο χρόνο
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Face Look
Ενθετο Βιβλιοθήκη
Στοχαστική πρόζα
Στον καθρέφτη των εικόνων
Τα όμορφα χωριά άσχημα καίγονται
Ημερολόγιο από το ελληνοϊταλικό μέτωπο