Έντυπη Έκδοση

Γιατί πάχυναν στην κρίση τα Ελληνόπουλα;

Το μνημόνιο δεν έφερε μόνο ανεργία, φόρους και φτώχεια αλλά «γέννησε» και παχύσαρκα Ελληνόπουλα. Η φτώχεια που εξαπλώνεται πλέον όλο και περισσότερο στις ελληνικές οικογένειες, οδηγεί στην κατανάλωση φτηνών τροφών πλούσιων σε θερμίδες.

Και για του λόγου του αληθές έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανακήρυξε τα Ελληνόπουλα 6-9 χρόνων τα πιο υπέρβαρα, μεταξύ των συνομηλίκων τους από 16 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Πανελλήνια μελέτη που έγινε από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), σε 2.758 παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών, έδειξε ότι το ποσοστό παχυσαρκίας και σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, είναι το υψηλότερο στις ευρωπαϊκές χώρες όπου διεξήχθη η μελέτη.

Σύμφωνα με αποτελέσματα της μελέτης της ΕΙΕΠ, ο δείκτης μάζας σώματος αγοριών ηλικίας 7 ετών και ετήσιου προσδιοριζόμενου οικογενειακού εισοδήματος <12.000 ευρώ ευρώ ήταν 18,1 kg/m2 ενώ για εισόδημα >30.000 ευρώ ήταν 17,27 kg/m2, σαφώς χαμηλότερος.

Στα κορίτσια ηλικίας 7 ετών, ο δείκτης μάζας σώματος ήταν 17,83 kg/m2 και 16,75 kg/m2 για τα αντίστοιχα εισοδήματα. Η μελέτη, επίσης, κατέδειξε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αγόρια ηλικίας 7 ετών ήταν 25,5% για ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα <30.000 ευρώ και 6,7% για >30.000 ευρώ . Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας ήταν 26,4% για <30.000 ευρώ  και 12,5% για >30.000 ευρώ . Δηλαδή η παιδική παχυσαρκία έχει αυξημένη συχνότητα σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Καπάνταης, «το υψηλό ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας οφείλει να ενεργοποιήσει την πολιτεία, τους φορείς υγείας, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και όλους όσοι μπορούν να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς η υγεία των αυριανών ενηλίκων θα είναι πολύ επισφαλής, με όλες τις συνέπειες που προδικάζονται».

Στη σχέση της παιδικής παχυσαρκίας με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση αναφέρθηκε και το μέλος του Δ.Σ. Γεώργιος Βαλσαμάκης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, λόγω της λήψης θερμιδογόνου φθηνής τροφής, φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή
Διατροφή και Διαιτολογία
Υγεία
Σχετικά θέματα: Ενθετο Υγεία & Διατροφή
Πώς να «πολεμήσετε» τα σημάδια της ψωρίασης
Τι αποκαλύπτει η στάση του ύπνου για την υγεία σας
Γιατί το lifting-εξπρές σαρώνει στο εξωτερικό;
Πόσα χρόνια κερδίζετε κάνοντας σεξ;
«Επικοινωνώντας με την αλήθεια μας»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε./Ενέργεια
Οπισθοχώρησε η Ε.Ε. στους ενεργειακούς στόχους
Εμπολα
ΠΟΥ: «Δοκιμές εκτάκτου ανάγκης»
Αθλητισμός
Κορυφαίος αθλητής παρκούρ ένας Ελληνας
Μουσεία/ΗΣΑΠ
Ο Ηλεκτρικός έχει τη δική του ιστορία
Ναυτιλία/Συνέδρια
«Ναυτιλία είναι οι ναυτικοί της»
Υπουργείο Υγείας
Αλλος τα παίρνει, άλλος πληρώνει...
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και πάλι
Δυστυχήματα/Συγκοινωνίες
Νεκρή στις ράγες του τραμ
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ΕΝΟΣ ανέργου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αστυνομικός ύποπτος για το φόνο του 30χρονου
«Ψυχώ» στην τάξη
Ανθρώπινα
«Η Σμύρνη έχει το δρόμο της, εμπεριέχει το βίωμα»
Προσχολική Αγωγή
Ενθετο Υγεία & Διατροφή
Πώς να «πολεμήσετε» τα σημάδια της ψωρίασης
Τι αποκαλύπτει η στάση του ύπνου για την υγεία σας
Γιατί πάχυναν στην κρίση τα Ελληνόπουλα;
Γιατί το lifting-εξπρές σαρώνει στο εξωτερικό;
Πόσα χρόνια κερδίζετε κάνοντας σεξ;
«Επικοινωνώντας με την αλήθεια μας»
Μουσεία/Πρόσωπα
Πάνω από 50.000 επισκέπτες