Έντυπη Έκδοση

«Επικοινωνώντας με την αλήθεια μας»

Η αλήθεια είναι «σκληρή», ταυτόχρονα όμως είναι και λυτρωτική. Η έκφραση της αλήθειας διευκολύνει την ανθρώπινη επικοινωνία. Αποτελεί όμως απαραίτητη προϋπόθεση να προηγηθεί η αναγνώριση της προσωπικής μας αλήθειας.

Οσο πιο κοντά είμαστε στην προσωπική μας αλήθεια τόσο πιο εύκολο είναι να την εκφράσουμε και περισσότερο ελεύθεροι να νιώσουμε. Οποιος επιχειρεί συχνά την ενδοσκόπηση και καταφέρνει να συνομιλεί με τον εαυτό του, αφουγκράζεται τις πραγματικές του ανάγκες, έρχεται σε επαφή με την αλήθεια του και με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύεται και την εκφράζει στους γύρω του. Γιατί όμως αυτό είναι σημαντικό; Οταν δεν επικοινωνούμε με γνώμονα την αλήθεια μας είναι σαν να αποδεχόμαστε και να συμβιβαζόμαστε με μια κατάσταση ή συμπεριφορά του άλλου με την οποία δεν νιώθουμε καλά. Αυτό μας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό ή απογοήτευση. Φοβούμενοι δε να αντιδράσουμε, είτε από αδυναμία ή για να μην πληγώσουμε τον άλλον, τελικά «πληγώνουμε» τον εαυτό μας. Οσο δεν είμαστε συνεπείς με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας καταπιεζόμαστε και νιώθουμε δυσαρέσκεια την οποία -σχεδόν αντανακλαστικά- διοχετεύουμε και στη σχέση. Από τη μια λοιπόν αυτή η καταπίεση έχει επιπτώσεις στον οργανισμό μας, διότι μας τροφοδοτεί με αρνητικά συναισθήματα που δεν εκτονώνονται, και πιθανότατα να «σωματοποιηθούν», δηλαδή να εξελιχθούν σε σωματικά συμπτώματα (πονοκέφαλο, δυσφορία, άγχος). Από την άλλη προκαλούνται συνέπειες στη σχέση με το άλλο άτομο, αφού εισπράττει ψυχρότητα, καμιά φορά αποστροφή, χωρίς καν να γνωρίζει το γιατί. Κατά συνέπεια αρχίζει ένας φαύλος κύκλος ασυνεννοησίας, έλλειψης επικοινωνίας των δύο ανθρώπων που συσχετίζονται, με συχνότερη κατάληξη τη σιωπή και την απομάκρυνση τους.

Αντίθετα, όταν συνειδητοποιήσουμε την προσωπική μας αλήθεια και την εκφράσουμε, κατ' αρχάς θα νιώσουμε ικανοποίηση γιατί θα αναδυθεί ο αληθινός μας εαυτός. Σε δεύτερη φάση θα έρθουμε σε ειλικρινή επικοινωνία με τον άλλο άνθρωπο, ο οποίος θα γνωρίσει ένα αληθινό μας κομμάτι και ανάλογα θα αντιδράσει. Μπορεί να μας κατανοήσει και να σεβαστεί την επιθυμία μας, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση έπεται το ξετύλιγμα των πτυχών και των δύο, το οποίο θα οδηγήσει στο να έρθουμε πιο κοντά ψυχικά και να νιώσουμε ανακούφιση ότι ο άλλος μάς αντιλαμβάνεται, έστω κι αν δεν συμφωνεί ή δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό που θέλουμε ή ζητάμε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
Υγεία & Διατροφή
Υγεία
Σχετικά θέματα: Ενθετο Υγεία & Διατροφή
Πώς να «πολεμήσετε» τα σημάδια της ψωρίασης
Τι αποκαλύπτει η στάση του ύπνου για την υγεία σας
Γιατί πάχυναν στην κρίση τα Ελληνόπουλα;
Γιατί το lifting-εξπρές σαρώνει στο εξωτερικό;
Πόσα χρόνια κερδίζετε κάνοντας σεξ;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε./Ενέργεια
Οπισθοχώρησε η Ε.Ε. στους ενεργειακούς στόχους
Εμπολα
ΠΟΥ: «Δοκιμές εκτάκτου ανάγκης»
Αθλητισμός
Κορυφαίος αθλητής παρκούρ ένας Ελληνας
Μουσεία/ΗΣΑΠ
Ο Ηλεκτρικός έχει τη δική του ιστορία
Ναυτιλία/Συνέδρια
«Ναυτιλία είναι οι ναυτικοί της»
Υπουργείο Υγείας
Αλλος τα παίρνει, άλλος πληρώνει...
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και πάλι
Δυστυχήματα/Συγκοινωνίες
Νεκρή στις ράγες του τραμ
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ΕΝΟΣ ανέργου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αστυνομικός ύποπτος για το φόνο του 30χρονου
«Ψυχώ» στην τάξη
Ανθρώπινα
«Η Σμύρνη έχει το δρόμο της, εμπεριέχει το βίωμα»
Προσχολική Αγωγή
Ενθετο Υγεία & Διατροφή
Πώς να «πολεμήσετε» τα σημάδια της ψωρίασης
Τι αποκαλύπτει η στάση του ύπνου για την υγεία σας
Γιατί πάχυναν στην κρίση τα Ελληνόπουλα;
Γιατί το lifting-εξπρές σαρώνει στο εξωτερικό;
Πόσα χρόνια κερδίζετε κάνοντας σεξ;
«Επικοινωνώντας με την αλήθεια μας»
Μουσεία/Πρόσωπα
Πάνω από 50.000 επισκέπτες