Έντυπη Έκδοση

Η Ελλάδα ενέδωσε

Με νομοσχέδιο του κ. Καστανίδη (για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία) θεωρείται ποινικό αδίκημα η δημόσια έκφραση αιρετικής γνώμης για «εγκλήματα γενοκτονίας»!

Με άλλα λόγια, αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη από την κρατούσα (π.χ. για τη γενοκτονία των Αρμενίων ή για το Ολοκαύτωμα) ή διατυπώνει κριτικές επιφυλάξεις για τέτοια ιστορικά γεγονότα, μέσω του Τύπου ή του Διαδικτύου, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο χρόνια και χρηματική ποινή έως τριών χιλιάδων ευρώ... Δυστυχώς, η Ελλάδα ενέδωσε και -αντιγράφοντας τον άθλιο, κατάπτυστο και φασιστικό νόμο Γκεϊσό, της Γαλλίας- ποινικοποιεί τη γνώμη και την άποψη για ιστορικά γεγονότα... Είναι προφανές το μείζον ζήτημα που εγείρεται: με στυγερό και φασιστικό τρόπο φιμώνεται η αντίθετη άποψη και παραβιάζεται η βασική αρχή της επιστήμης της Ιστορίας, δηλαδή το φιλέρευνον και η δυνατότης αναθεώρησης ιστορικών στοιχείων... Τραγική, οδυνηρή και επικίνδυνη εξέλιξη: Οπως και στη Γαλλία, θα απαγορεύεται η έκδοση βιβλίων που προσεγγίζουν κριτικά τις γενοκτονίες (αμφισβητώντας π.χ. την ακρίβεια ορισμένων στοιχείων), θα ποινικοποιούνται πανεπιστημιακές εργασίες με παρόμοιο αντικείμενο, καθώς και εκπομπές ή σχετικές εκδηλώσεις, και θα διώκονται ποινικά δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, ιστορικοί κ.ά. που εκφράζουν αιρετική γνώμη για τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα. Στη Γαλλία, με βάση τον νόμο Γκεϊσό, απαγορεύτηκε το βιβλίο του Ροζέ Γκαρωντύ για το Ολοκαύτωμα και ο συγγραφέας σύρθηκε στα δικαστήρια, ενώ ανάλογα κρούσματα σημειώθηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με θύματα συγγραφείς και ιστορικούς (π.χ. Ιρβινγκ)... «Η Ιστορία υπολογίζει στη μνήμη, δεν υποτάσσεται όμως σ' αυτήν», σημειώνει ο Πιερ Βιντάλ Νακέ, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα οιουδήποτε να διακινεί χωρίς νομικές επιπτώσεις απόψεις και θεωρίες, ακόμη και αν είναι δημαγωγικές ή κατάπτυστες. Διότι, όπως λέει, «Η Ιστορία δεν είναι δικαστικό αντικείμενο. Σ' ένα ελεύθερο κράτος ούτε η Βουλή ούτε η δικαστική αρχή είναι αρμόδιες να ορίσουν την ιστορική αλήθεια»... Δυστυχώς, η Ελλάδα ενέδωσε. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε...

Εργα και ημέρες...

Τα κατάφερε η ΕΣΗΕΑ με την απόφασή της για συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία της Τετάρτης: η μεγαλειώδης κινητοποίηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη! Τα κανάλια είπαν δυο λόγια, την Πέμπτη, γύρω στις 20.40 (π.χ. Mega), ενώ οι εφημερίδες -με δημοσιογραφικό υλικό δύο ημερών- δεν έκαναν πρώτο θέμα την απεργία (εξαίρεση ο «Ριζοσπάστης» και η «Π+13»)...

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην ΕΣΗΕΑ.

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

**ΑΠΑΛΛΑΓΗ... Βαριά ήττα για το κυβερνών κόμμα Φιάνα Φέιλ στην Ιρλανδία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις...

Από τον «Ελ. Τύπο»:

- «Οι Ιρλανδοί θα εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας που θα αναλάβει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. (...) Η αντίστροφη μέτρηση για το Φιάνα Φέιλ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο όταν ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, ο κατά πολλούς πιο αντιδημοφιλής πρωθυπουργός της σύγχρονης ιστορίας της Ιρλανδίας, ανακοίνωσε σκληρά μέτρα λιτότητας που περιλάμβαναν περικοπές ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ».

**ΑΠΕΡΓΙΑ... «Τεράστια ήταν η προχθεσινή πορεία. Σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες που έχει ζήσει η Αθήνα»...

Ο Γιώργος Δελαστίκ από το «Εθνος»:

- «Πολύ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία. Δεκάδες χιλιάδες καταστήματα είχαν κλείσει νεκρώνοντας όχι μόνο το κέντρο της Αθήνας, αλλά και πολλών επαρχιακών πόλεων. Παντού έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις. Η επαναβεβαίωση όμως της αποξένωσης της κυβέρνησης από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Οι διαδηλώσεις δεν προσέλαβαν διαστάσεις ικανές να προκαλέσουν την κατάρρευση της κυβέρνησης, η οποία επίσης γνωρίζει ότι αποκλείεται να κερδίσει κοινοβουλευτική ισχύ ίση με τη σημερινή της, αν αποφάσιζε να προκηρύξει η ίδια πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Κερδισμένο το (σιιτικό) Ιράν, χαμένη η Σαουδική Αραβία

«Οι λαϊκές εξεγέρσεις που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο αλλάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνουν τη θέση του Ιράν και να αποδυναμώνουν τη θέση του αντιπάλου του, της Σαουδικής Αραβίας.

Οπως υποστηρίζουν αναλυτές, παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γράψει κανείς το τελευταίο κεφάλαιο αυτών των εξεγέρσεων, το Ιράν έχει ήδη ωφεληθεί από την απομάκρυνση των Αράβων ηγετών που ήταν πολέμιοί του και η επιρροή του έχει αρχίσει να αυξάνεται. Αυτή την εβδομάδα το Ιράν έστειλε δύο πολεμικά πλοία να διασχίσουν τη Διώρυγα του Σουέζ για πρώτη φορά μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου τούς επέτρεψε να διέλθουν από τη Διώρυγα.

Η Σαουδική Αραβία, σουνιτική χώρα, σύμμαχος των Αμερικανών, η οποία αντιπαρατίθεται με το σιιτικό Ιράν για την επιρροή στην περιοχή, έχει δεχτεί πλήγμα. Την περασμένη Τετάρτη, ο βασιλιάς της Αμπντουλάχ εξέφρασε την ανησυχία του, ανακοινώνοντας κοινωνικές παροχές ύψους 10 δισ. δολαρίων με σκοπό να βοηθήσει τους νέους της χώρας του να δημιουργήσουν οικογένεια και να στήσουν επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία του βασιλιά Αμπντουλάχ ερμηνεύτηκε ως κίνηση για να αποτρέψει την εκδήλωση αναταραχής ανάλογης με αυτή που πυροδότησε τις εξεγέρσεις στην περιοχή. Κατόπιν, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, τον Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, για να εξετάσουν τρόπους να ανακόψουν την πολιτική εξέγερση της σιιτικής πλειοψηφίας στο Μπαχρέιν.

Οι ηγέτες των σουνιτών στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν κατηγορούν τους σιιτικούς πληθυσμούς των χωρών τους ότι είναι πιστοί στο σιιτικό Ιράν, κατηγορία που οι σιίτες απορρίπτουν, τονίζοντας ότι αποσκοπεί μόνο στο να υποδαυλίσει την εθνοτική - θρησκευτική βία και να δικαιολογήσει έτσι τον περιορισμό της δημοκρατίας. "Πιστεύω ότι οι Σαουδάραβες ανησυχούν γιατί θεωρούν ότι έχουν περικυκλωθεί -το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος, η Υεμένη είναι πολιτικά ασταθείς χώρες, στο Μπαχρέιν επίσης η κατάσταση είναι πολύ ρευστή", τονίζει ο Αλιρεζά Ναντέρ, ειδικός επί διεθνών θεμάτων του ιδρύματος RAND. "Ανησυχούν ότι το Ιράν θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην περιοχή. Το Ιράν έχει αποδείξει ότι μπορεί να επωφεληθεί από την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή". "Το Ιράν είναι ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης", επισημαίνει σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα Μέσης Ανατολής, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του.

Ωστόσο, οι συνθήκες για το Ιράν μπορεί να αλλάξουν, τονίζουν οι αναλυτές, αν η Τεχεράνη επιδείξει διάθεση να παρέμβει και αν τα λαϊκά κινήματα των αραβικών χωρών ενοχληθούν από αυτήν την παρέμβαση».

Του MICHAEL SLACKMAN

Από «NEW YORK TIMES»/ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Κάνουν ουρές για να φύγουν έξω.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Σε λουτρό αίματος η Λιβύη του Καντάφι.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Το κράτος πήγε να αρπάξει εκβιαστικά την ισχυρότερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Νέα δεινά με σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

Παΐσιος: Μπαλόνι έτοιμο να εκραγεί αυτοί που μας κυβερνούν.

ΕΘΝΟΣ

Δεκάλογος για 25 δισ. στο «Μνημόνιο 4».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η Μέρκελ «κουρέλιασε» κυριολεκτικά τον Γιώργο.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Νέο μαχαίρι στο Δημόσιο σε επιδόματα και βασικούς μισθούς.

ESPRESSO

Το μεγάλο μυστικό της ωραίας Ελένης.

ΕΣΤΙΑ

Καταντήσαμε Ευρω-επαίτες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Αποτύχαμε αλλά φταίει ο Χατζηπετρής.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ κατά το 2011.

Η ΝΙΚΗ

Η Κομισιόν «άδειασε» τον «τσάρο» για τα 50 δισ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Απεργιακή λαοθάλασσα όλη η χώρα με το ΠΑΜΕ.

ΤΑ ΝΕΑ

Επιμήκυνση της λιτότητας - Μνημόνιο Νο 4.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τσεκούρι Νο 4 σε μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
"Ρικομέξ" - "Φιαλοπλάστ" - Νέα Φιλαδέλφεια
12 χρόνια τους τρώνε αποζημίωση
Στο 25% η ανεργία
Στρατιές ανέργων στη Θεσσαλονίκη
Εκπαίδευση
Σχολεία: σε κλοιό διαμαρτυριών η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις
Υγεία
Το υπ. Υγείας ήξερε για τη φρίκη
ΚΑΑΠ Βούλας:«Από το 2007 δεν έχουμε μόνιμο γιατρό»
Τι πρέπει να γίνει στην Πρωτοβάθμια Υγεία
Αποναρκοθέτηση
Εκρηκτικό σκάνδαλο στον Γράμμο
Αλιεία
Ψαράδες, όχι ψάρια από το γιαλό, συνιστά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δρομολόγιο Αθηνών-Κωνσταντινούπολης
Ελληνικό αίμα στη Ραιδεστό
Μονάδες βιολογικού καθαρισμού
Βαλτώνουν οι βιολογικοί
Άλλες ειδήσεις
Σκηνές Φαρ Ουέστ έξω από τη Θήβα
Απαλλαγή για πρώην πρύτανη και πρώην αντιπρύτανη
Χωρίς τον Ν. Αλεξίου
Στον εισαγγελέα 18 οικονομικοί επιθεωρητές