Έντυπη Έκδοση

«Ζούμε σαν τα σκυλιά και κοιμόμαστε με βάρδιες»

«Μπορεί να πεθάνουμε και να μην το μάθει κανένας. Είναι η πέμπτη μέρα που κάνουμε απεργία πείνας στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Μοσχάτου. Ζούμε σαν τα σκυλιά», λέει ο Αρμέν Μουραντιάν: «Κοιμόμαστε με βάρδιες σ' ένα δωμάτιο γεμάτο ακαθαρσίες. Εξι άτομα σε τρία στρώματα. Τρία δωμάτια γεμάτα. Στο τέταρτο, το μεγαλύτερο, στρίμωξαν περισσότερα από 15 άτομα».

Απεργία πείνας για 5η μέρα στα κρατητήρια μεταναστών στο Μοσχάτο Απεργία πείνας για 5η μέρα στα κρατητήρια μεταναστών στο Μοσχάτο Περασμένα μεσάνυχτα τηλεφώνησε στην «Ε» ο νεαρός Αρμένης, καλώντας σε βοήθεια: «Αυτή την ώρα μας επιτρέπουν να τηλεφωνήσουμε. Μας συνέλαβε η ομάδα ΔΙΑΣ στο δρόμο. Είχαν λήξει τα χαρτιά μας. Κανένας δεν κατηγορείται για κλοπή ή κακούργημα. Μας κρατούν 7-8 μήνες με απόφαση απέλασης».

Αναφέρει τους συγκρατουμένους του έναν έναν, με τ' όνομά τους. Στο ίδιο κρατητήριο είναι ο Μ. Αρχάνι, Ιρανός, του οποίου τους γονείς δολοφόνησε το καθεστώς, που ήρθε να ζητήσει άσυλο. Μαζί είναι ο Α. Στάντι από το Ιράκ και ο Αχ. Ασφερ από το Πακιστάν. Και ο «παππούς». Ενας 55χρονος Αιγύπτιος, που έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Εχει ζήσει 28 χρόνια στην Ελλάδα. Εχει ένα παιδί. Αλλά έληξαν τα χαρτιά του. Πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Ζητάει από το πρωί τα φάρμακά του. Υποφέρει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Οι αστυνομικοί αδιαφορούν. Ο Πακιστανός παραμιλάει. «Είναι τέσσερις μήνες κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους. Δεν έχουμε δει τον ήλιο. Σαπίσαμε απ' την υγρασία».

Χωρίς δικηγόρους

«Μας έδιναν ελάχιστο φαγητό, όσο χρειάζεται για να ζούμε. Το έφερναν στις 12 το βράδυ. Περιμέναμε όλοι το φαγητό. "Μοιραστείτε το", έλεγε ο αστυνομικός. Το κλότσαγε στην πόρτα, βρίζοντας: "Μη σας γ..."».

Ο ίδιος λέει ότι δεν έχουν επικοινωνήσει με καμία οργάνωση ή φορέα: «Ούτε με δικηγόρους. Γιατί δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε. Ζήτησα από ένα φίλο να μας φέρει βιβλία. Τα απαγόρευσαν. Δεν υπάρχουν στρώματα για όλους».

Δεν είναι η πρώτη καταγγελία που αφορά το Α.Τ. Μοσχάτου. Η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» τις μέρες των Χριστουγέννων κατήγγειλε την κράτηση του Τούρκου παραπληγικού Τζάφερ Κουρτ, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας και συνεπώς διέμενε νόμιμα στη χώρα μας. Για την κράτησή του διενεργείται ΕΔΕ. Διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου, σε συνεργασία με το Δήμο Μοσχάτου, διοργανώνουν αντιρατσιστική συναυλία το επόμενο Σάββατο στην πλατεία Μεταμόφωσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σωφρονιστικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Σωφρονιστικό σύστημα
Ρουπακιώτης: Είδα και εγώ τα σημάδια σε κρατουμένους
Μετανάστες
«Ζούμε σαν τα σκυλιά και κοιμόμαστε με βάρδιες»
Υπηρεσίες υγείας
Μητρώο για τις αποκλειστικές
Εφορία
Ζητούν από γιατρούς φόρο για πράξεις απλήρωτες από τον ΕΟΠΥΥ!
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ακτιβιστές απέτρεψαν πλειστηριασμό για χρέη
Εκπαιδευτικοί
Αυξάνεται το ωράριο διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς
ΟΠΑΠ
Παράταση στην πώληση μέχρι την Πρωτομαγιά
Στο παζάρι της ελπίδας για μία χούφτα ευρώ
Ιδιωτικοποιήσεις
«Να μην μπει το νέρο στην... τσέπη των ιδιωτών»
Αγροτικά θέματα
Πασχαλινός μποναμάς σε κτηνοτρόφους, βαμβακοπαραγωγούς
Διατροφικό σκάνδαλο
Ακόμη κυκλοφορεί το DDT στην τροφική αλυσίδα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Λησταρχίνα στα γεράματα
Δικαιοσύνη
Το ΣτΕ για την κωλυσιεργία στα πειθαρχικά συμβούλια