Έντυπη Έκδοση

ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΟΜΜΑΤΑ

Βατοπέδιο: Ομόφωνα 5 «ναι»

Εκκινούμενα από διαφορετικές αφετηρίες τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα ψήφισαν χθες ομόφωνα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Παμπούκης και Πάγκαλος στη χθεσινή συνεδρίαση Παμπούκης και Πάγκαλος στη χθεσινή συνεδρίαση Ωστόσο από τη στάση της Ν.Δ. κατέστη σαφές ότι όχι μόνο δεν έχει διάθεση εξ υπαρχής διερεύνησης της υπόθεσης, αλλά ότι ψήφισε μόνο και μόνο «για να μη δώσουν την εντύπωση ότι δεν είναι υπέρ της διαφάνειας, αλλά και για να δείξουν ότι δεν φοβούνται τίποτε».

Την ίδια στιγμή επιχείρησαν να καταλογίσουν στο ΠΑΣΟΚ ότι, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, επέδειξε ολιγωρία και δεν προχώρησε σε καμία πράξη προς επιστροφή της εκχωρηθείσης στη Μονή περιουσίας στο Δημόσιο.

Παρουσίασαν προς τούτο, ως «αποκάλυψη», την έκθεση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία συνιστώνται τα βήματα που θα πρέπει το Δημόσιο να ακολουθήσει. Σημειώνεται ότι η «Ε» είχε παρουσιάσει την έκθεση αυτή από τον Οκτώβριο του 2009. Η έκθεση είχε αποσταλεί στον πρώην υπουργό Οικονομίας της Ν.Δ. Γ. Παπαθανασίου δύο μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών στις 4/9/2009.

Ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Κ. Μαρκόπουλο, που επιχείρησε να ισχυριστεί ότι η έκθεση παρελήφθη από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αφενός υπενθυμίζοντάς του την ημερομηνία παραλαβής και αφετέρου λέγοντας ότι: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της τον Οκτώβριο ανέστειλε την εφαρμογή εκτέλεσης όλων των διοικητικών πράξεων. Ηδη λαμβάνονται μια σειρά μέτρα τα οποία εν τέλει θα αποδώσουν την περιουσία στο Δημόσιο».

Ο κ. Παμπούκης, όπως και η εισηγήτρια του κόμματος Χρύσα Αράπογλου ξεκαθάρισαν ότι η εξεταστική επιτροπή συστήνεται διότι «κανείς δεν έμαθε τι συνέβη και οι ευθύνες δεν προσωποποιήθηκαν». Προσδιόρισαν δε το πλαίσιο διερεύνησης «στους συντάκτες του εκπονηθέντος σχεδίου, τη ζημία του Δημοσίου, τη διακίνηση μαύρου και ενδεχομένως μαύρου πολιτικού χρήματος». Σημείωσαν δε ότι υπάρχουν ενδεχομένως ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για πράξεις ή παραλείψεις τους και μετά το 2007.

Αντιθέτως ο κ. Μαρκογιαννάκης την έθεσε στα στενά πλαίσια της διερεύνησης των λογαριασμών της Μονής και στο κατά πόσο το ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να προστατέψει τη δημόσια περιουσία και να ενεργήσει έτσι ώστε οι εκτάσεις να περιέλθουν στην κυριότητά του.

Υπέρ της εξεταστικής τάχθηκε το ΚΚΕ διά του Αντ. Σκυλλάκου, αν και η εκτίμησή του ήταν επιφυλακτική ως προς τα αποτελέσματα της νέας διερεύνησης. «Οσο βρήκαμε σε άλλες επιτροπές τις βαλίτσες, άλλο τόσο θα τις βρούμε και τώρα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Την άποψη ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. Κι αν και το δικό του κόμμα ψήφισε υπέρ, ωστόσο ο ίδιος επικέντρωσε «στις κρίσιμες ώρες που περνάει η πατρίδα» για να πει επί της ουσίας ότι δεν θα έπρεπε να συσταθεί σ'αυτή τη χρονική συγκυρία.

Τέλος, ο Ν. Τσούκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την «αμαρτωλή σχέση του κράτους με την Εκκλησία», μιλώντας «για εξωθεσμικούς θύλακες που πολλές φορές επικυριαρχούν κάθε θεσμικής και κοσμικής εξουσίας».

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει όχι μόνο τη συγκεκριμένη, αλλά και τις υπόλοιπες τέσσερις προτάσεις για συστάσεις εξεταστικών επιτροπών.

Ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα δεν έγινε, καθώς στον Κανονισμό της Βουλής προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις ομοφωνίας δεν είναι απαραίτητο. Αλλωστε και τα βουλευτικά έδρανα ήταν εξ αρχής σχεδόν άδεια.

Τα ονόματα των μετεχόντων στην επιτροπή θα ανακοινωθούν σήμερα, ενώ οι εργασίες της επιτροπής θα ξεκινήσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. *

! Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα διεξαχθεί στη Βουλή η ειδική συνεδρίαση για την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να εκδώσει την ειδική ημερήσια διάταξη στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Η εκλογή Παπούλια θα γίνει σε διάστημα πέντε ημερών από την έκδοσή της.

Αναμένεται ότι ο κ. Παπούλιας θα λάβει τις 266 ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ θα τον καταψηφίσει, ενώ ερώτημα παραμένει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ορκωμοσία του κ. Παπούλια θα γίνει στις 12 Μαρτίου, ημερομηνία που λήγει η παρούσα θητεία του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
Επανάκαμψη Αλαβάνου με «απόπειρα θετικής συμβολής»
Και συνέντευξη της Κ.Ο. για τις 100 μέρες
Υπόθεση Siemens
Siemens: Αιχμή Μανώλη για μέλη της Ν.Δ. και Καρατζαφέρη για τα ψηφιακά του '90
Νέα Δημοκρατία
«Η Μεταπολίτευση χρεοκόπησε...»
Παρέμβαση Σαμαρά στη σύρραξη Μαρκόπουλου - Κεδίκογλου
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Πεζοπορία για ...οικονομία
Microsoft
Συνάντηση με Παπανδρέου
Εξεταστική επιτροπή
Βατοπέδιο: Ομόφωνα 5 «ναι»
Συμβούλιο της Ευρώπης
Εβγαλαν με «πραξικόπημα» Τούρκο πρόεδρο
Κυπριακό
Τρίτος γύρος και με διεθνή κινητοποίηση
«Δεν είναι έτοιμη η Τουρκία»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τα συζητάμε όλα για Αιγαίο κι αν αποτύχουμε, στη Χάγη
Άλλες ειδήσεις
Πέθανε ο Σ. Αναστασάκος