Έντυπη Έκδοση

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟ

Τόρες: Εκτός πραγματικότητας το «Spiegel»

Το μπαράζ δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου, που έμμεσα ή άμεσα θέτουν εκτός ευρωζώνης την Ελλάδα, συνεχίζεται και η εκπρόσωπος του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια προσπαθεί κάθε μέρα να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του επιτρόπου Χ. Αλμούνια Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του επιτρόπου Χ. Αλμούνια Χθες, η Αμέλια Τόρες χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» , το οποίο, επικαλούμενο έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Αυτή τη φορά έχουμε παρέα...

«Αυτή η έκθεση δεν έχει υιοθετηθεί από την Επιτροπή και το δημοσίευμα αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό... Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ευρωζώνη, γνωρίζουμε τα προβλήματα και ελπίζουμε ότι αντιμετωπίζονται», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Χ. Αλμούνια. Και υπενθύμισε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο η θέση της Επιτροπής είναι ότι η ευρωζώνη πρέπει να περάσει σε ένα άλλο μοντέλο οικονομικής εποπτείας. Πέραν της δημοσιονομικής πτυχής, είπε, το εν λόγω μοντέλο θα πρέπει να καλύπτει και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες καθώς και τον τομέα της ανταγωνιστικότητας.

Μην υπερτιμάτε τις επιπτώσεις

Αλλωστε, πρόσθεσε, η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει σχετική εισήγηση στους υπουργούς Οικονομίας της ευρωζώνης και από το 2010 τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης των κρατών-μελών θα περιλαμβάνουν και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουν για τα μακροοικονομικά προβλήματα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

* Δηλώσεις για την ελληνική οικονομία έκανε χθες και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να υπερτιμάται ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας στο σύνολο της ευρωζώνης. Για τον Νοβότνι, οι χώρες της ευρωζώνης ασκούν πιέσεις στην Αθήνα για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά και το κάνουν για λόγους αρχής, διότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται τους κανόνες. Δεν πρέπει, λοιπόν, «να υπερτιμούμε τις επιπτώσεις του ελληνικού προβλήματος στην ευρωζώνη».

* Σωστά χαρακτήρισε τα ελληνικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. Με δηλώσεις του στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ για τη Λατ. Αμερική ο Γκουρία τόνισε: «Εφαρμόζουν τα σωστά μέτρα». Ο Γκουρία πρόσθεσε ακόμη ότι δεν βλέπει κίνδυνο πτώχευσης άλλης χώρας στην ευρωζώνη εκτός της Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα ελληνικά σχέδια «θα παρακολουθούνται στενά». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ετοιμάζουν κλιματικό φόρο στα καύσιμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δανεισμός Δημοσίου
Μάθανε πως δανειζόμαστε με 6,2% κι έτρεξαν με 25 δισ. ευρώ
Χρηματιστήριο Αθηνών
«Υπερκαλύφθηκε» και το Χ.Α. (+2,81%)
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τόρες: Εκτός πραγματικότητας το «Spiegel»
Ετοιμάζουν κλιματικό φόρο στα καύσιμα
Υπουργός Οικονομικών
Τα μέτρα λιτότητας θα αποδώσουν
Χρέη προς το Δημόσιο
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι κατασχέσεις από το Δημόσιο
Υπουργείο Οικονομίας
Διόρθωσαν το τηλέφωνο
Αγορά ακινήτων
Νέες πιέσεις στα ενοίκια περιμένουν οι μεσίτες
Ελληνική οικονομία
Απίθανη η χρεοκοπία της Ελλάδας, λέει η HSBC
Κυβέρνηση
Τρίτη παραίτηση γενικού γραμματέα
Αργεντινή
Ο... απαραίτητος τραπεζίτης
Τέλη κυκλοφορίας
Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή για τα αυξημένα τέλη των Ι.Χ.
Αυτοκινητοβιομηχανία
«Στο τελικό στάδιο η πώληση Saab»
Υπουργείο Οικονομικών
Απεργιακή προειδοποίηση από υπαλλήλους υπ. Οικονομικών
Άλλες ειδήσεις
ΕΛΠΕ: Ιδρύστε φορέα έρευνας πετρελαίου