Έντυπη Έκδοση

Νέες πιέσεις στα ενοίκια περιμένουν οι μεσίτες

Περαιτέρω υποχώρηση των ενοικίων των μεγάλων σπιτιών λόγω της οικονομικής ύφεσης και σταθεροποίηση στα μισθώματα των μεσαίων διαμερισμάτων περιμένουν παράγοντες της κτηματαγοράς τούς επόμενους μήνες.

Ομως οι απόψεις τους για τα ενοίκια στα μικρά διαμερίσματα και τις γκαρσονιέρες διίστανται, καθώς οι περισσότεροι μεν βλέπουν να κρατάνε, αλλά υπάρχουν λίγοι που εκτιμούν ότι θα υποχωρήσουν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ενοίκια των μεγάλων διαμερισμάτων, δηλαδή από 120 τ.μ. και πάνω, θα συνεχίσουν να συμπιέζονται το επόμενο διάστημα λόγω της κρίσης», τονίζει ο Αντώνης Καρτσωνάκης, κτηματομεσίτης της REMAX.

Εκτός από την αβεβαιότητα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, σημαντικό ρόλο ίσως παίξουν τα τεκμήρια διαβίωσης πιστεύει ο Νίκος Γιαννουλέλης, σύμβουλος ακινήτων.

«Η ενοικίαση πολύ μεγάλων διαμερισμάτων αποτελεί ήδη τεκμήριο διαβίωσης (για 200 τ.μ. και άνω) και επιπλέον είναι διάχυτη η αίσθηση ότι ο πήχης για το εμβαδόν θα κατέβει συμπεριλαμβάνοντας διαμερίσματα μικρότερης επιφάνειας με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να συμπιεσθούν περαιτέρω τα ενοίκια που εκτιμώ ότι έχουν υποχωρήσει περίπου 10% από τα τέλη του 2008», συμπληρώνει ο κ. Γιαννουλέλης.

Η υποχώρηση των ενοικίων στα σπίτια μεγάλης επιφάνειας εκτιμάται ότι ξεκίνησε το 2004. Αρκετές εταιρείες σταμάτησαν να πληρώνουν το ενοίκιο στα στελέχη τους και άρχισαν να τους δίνουν ένα ποσό. Ομως, αρκετοί επέλεξαν να τους μείνουν κάποια λεφτά στην τσέπη, νοικιάζοντας μικρότερα σπίτια.

Από την άλλη πλευρά, σταθεροποιητικές τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν στα ενοίκια των μεσαίων διαμερισμάτων από 60 έως 100-120 τ.μ. που αποτελούν το 70% ίσως του συνόλου των μισθώσεων.

Ο κόσμος αγοράζει μεν λιγότερα σπίτια λόγω της κρίσης, των υψηλών τιμών και της πιο φειδωλής πολιτικής των τραπεζών στα δάνεια, κι αυτό ευνοεί την αύξηση των ενοικίων. Από την άλλη, όμως, έχουν βγει περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση στην αγορά τα τελευταία χρόνια λόγω των αντιπαροχών.

Ο κ. Γιαννουλέλης εκτιμά ότι τα ενοίκια σ' αυτή την κατηγορία ακινήτων αυξήθηκαν 10% κατά μέσο όρο από το 2007 μέχρι τα μέσα του 2008 για να σταθεροποιηθούν από εκεί και πέρα.

6 ευρώ / τ.μ. στα μεταχειρισμένα

Ο γενικός μπούσουλας, θέλει το ενοίκιο για τα μεταχειρισμένα να διαμορφώνεται πέριξ των 6 ευρώ ανά τ.μ. για τα μεταχειρισμένα και 8 ευρώ ανά τ.μ. για τα νεόδμητα, αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την περιοχή, το ακίνητο κ.τ.λ.

Οι απόψεις για την πορεία των ενοικίων στα σπίτια κάτω των 60 τ.μ. διαφέρουν. Από τη μια πλευρά υπάρχουν μεσίτες, όπως ο κ. Καρτσωνάκης της REMAX και ο κ. Λώλης, που θεωρούν ότι θα κρατήσουν καλύτερα γιατί λόγω οικονομικών δυσκολιών θα τα προτιμήσει περισσότερος κόσμος.

Από την άλλη, όμως, ο κ. Γιαννουλέλης εκτιμά ότι τα ενοίκια θα υποχωρήσουν γιατί υπάρχουν λιγότεροι φοιτητές και μερικοί οικονομικοί μετανάστες, π.χ. Πολωνοί, επιστρέφουν στις πατρίδες τους λόγω της ανεργίας σε κλάδους όπως η οικοδομή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δανεισμός Δημοσίου
Μάθανε πως δανειζόμαστε με 6,2% κι έτρεξαν με 25 δισ. ευρώ
Χρηματιστήριο Αθηνών
«Υπερκαλύφθηκε» και το Χ.Α. (+2,81%)
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τόρες: Εκτός πραγματικότητας το «Spiegel»
Ετοιμάζουν κλιματικό φόρο στα καύσιμα
Υπουργός Οικονομικών
Τα μέτρα λιτότητας θα αποδώσουν
Χρέη προς το Δημόσιο
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι κατασχέσεις από το Δημόσιο
Υπουργείο Οικονομίας
Διόρθωσαν το τηλέφωνο
Αγορά ακινήτων
Νέες πιέσεις στα ενοίκια περιμένουν οι μεσίτες
Ελληνική οικονομία
Απίθανη η χρεοκοπία της Ελλάδας, λέει η HSBC
Κυβέρνηση
Τρίτη παραίτηση γενικού γραμματέα
Αργεντινή
Ο... απαραίτητος τραπεζίτης
Τέλη κυκλοφορίας
Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή για τα αυξημένα τέλη των Ι.Χ.
Αυτοκινητοβιομηχανία
«Στο τελικό στάδιο η πώληση Saab»
Υπουργείο Οικονομικών
Απεργιακή προειδοποίηση από υπαλλήλους υπ. Οικονομικών
Άλλες ειδήσεις
ΕΛΠΕ: Ιδρύστε φορέα έρευνας πετρελαίου