Ελευθεροτυπία - 26/01/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010
ΙΡΑΚ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΕ 37 ΝΕΚΡΟΥΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ «ΧΗΜΙΚΟΥ ΑΛΙ»
Απαγχονισμός κι αιματοκύλισμα
Απαγχονίστηκε χθες, ημέρες μετά την 4η θανατική καταδίκη του, αυτή τη φορά για τη μαζική δολοφονία Κούρδων με χημικά στη Χαλάμπτζα, ο διαβόητος εξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστός και ως «χημικός Αλί». Η είδηση της εκτέλεσής του μεταδόθηκε λίγα λεπτά μετά από τρεις διαδοχικές επιθέσεις αυτοκτονίας, με 37 νεκρούς.
Για άλλη μια φορά, το κέντρο της Βαγδάτης γέμισε πτώματα και συντρίμμια. Οι επιθέσεις καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα είχαν στόχο τα τρία κεντρικά ξενοδοχεία, όπου μένουν δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές (φωτ. Reuters)
Η εικόνα με τα χιλιάδες άψυχα κορμιά Κούρδων της Χαλάμπτζα σε κάθε γωνιά της πολύπαθης πόλης μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη πολλών ανθρώπων ακόμη και σήμερα, οι οποίοι μιλούν για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα του καθεστώτος Σαντάμ. Περίπου 5.000 άνθρωποι πέθαναν και χιλιάδες άλλοι παραμορφώθηκαν για όλη τους τη ζωή, από τα χημικά που ρίχνονταν από ψηλά κατ' εντολή του Αλ-Ματζίντ. Η νέα ιρακινή κυβέρνηση περίμενε να καταδικαστεί και γι' αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας -που έγινε το 1988- για να τον εκτελέσουν. Ο επικεφαλής της κουρδικής ομάδας στο Κοινοβούλιο δήλωσε: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη».
Αίμα στη Βαγδάτη
Τα νέα έγιναν γνωστά, ενώ η Βαγδάτη ζούσε ακόμη μία αιματηρή ημέρα επιθέσεων, που κανείς επισήμως δεν συνέδεσε με την εκτέλεση του «χημικού Αλί». Ο Αλί προέρχεται από σουνίτες, ενώ η κυβέρνηση είναι σιιτική. Οι επιθέσεις έγιναν με διαφορά λεπτών σε τρία κεντρικά ξενοδοχεία της ιρακινής πρωτεύουσας, στο «Σέρατον», το «Μπάμπιλον» και το «Χάμρα», όπου μένουν δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι επιθέσεις έγιναν από καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Στο «Χάμρα», ο οδηγός του αυτοκινήτου άνοιξε πυρ κατά των εξωτερικών φρουρών και όταν εκείνοι απάντησαν, ανατίναξε το αυτοκίνητο. Συνολικά 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Τις επιθέσεις καταδίκασε η Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας ότι αποτελούν προσπάθεια δημιουργίας προβλημάτων πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου. Ο γ.γ. του ΟΗΕ προέτρεψε τον ιρακινό λαό «να παραμείνει στην πορεία της συμφιλίωσης».