Έντυπη Έκδοση

45 Αμερικανοί, οι οποίοι διώκονταν άδικα στις ΗΠΑ, ζήτησαν άσυλο στη Βρετανία

Δεκάδες Αμερικανοί ζήτησαν τα τελευταία χρόνια άσυλο στη Βρετανία υποστηρίζοντας ότι στη χώρα τους κινδύνευαν να πέσουν θύματα άδικης δίωξης ή διακρίσεων, αποκαλύπτει η «Guardian».

Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, που ζήτησε και κατάφερε να εξασφαλίσει η εφημερίδα βάσει του νόμου για την Ελευθερία της Ενημέρωσης, 45 Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση ασύλου στις βρετανικές αρχές μεταξύ του 2004 και του 2008. Η ηλικία των περισσοτέρων κυμαινόταν μεταξύ 18 και 59 ετών. Βασικό επιχείρημά τους ήταν συνήθως ότι είχαν διαφύγει από τις ΗΠΑ και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν, καθώς φοβούνταν πιθανή δίωξη ή άλλες έμμεσες κυρώσεις. Ολες αυτές οι αιτήσεις απερρίφθηκαν όπως και εκείνες 15 Καναδών στο ίδιο διάστημα. Το βρετανικό υπουργείο αρνήθηκε ν' αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σκεπτικό των αιτήσεων επικαλούμενο τη χρονοβόρα αναζήτηση των εν λόγω στοιχείων (η οποία ξεπερνά τα χρονικά όρια που θέτει ο νόμος). Αμερικανική κυβερνητική πηγή εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι από τους αιτούντες ήταν κατά πάσα πιθανότητα αυτο-ανακηρυχθέντες «πολιτικοί πρόσσφυγες» που υποστήριζαν ότι υφίσταντο διακρίσεις επί κυβέρνησης Μπους. Πράγματι οι περισσότερες αμερικανικές αιτήσεις (15) υποβλήθηκαν το 2008, τελευταία χρονιά της προεδρικής θητείας του Τζορτζ Μπους.

Αν και οι επίσημες πηγές δεν αποκαλύπτουν πολλά, διάφορα διαδικτυακά φόρουμ έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει τις ιστορίες ανθρώπων που δήλωναν ότι είναι Αμερικανοί πρόσφυγες και έλεγαν, για παράδειγμα, ότι διώκονταν ως διαφωνούντες επειδή αντιτάσσονταν στην πολεμοκαπηλία της αμερικανικής κυβέρνησης. Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ασύλου εικάζουν εξάλλου ότι οι Αμερικανοί που ζητούν άσυλο είναι συχνά μέλη του στρατού που λιποτακτούν προτού σταλούν σε εμπόλεμες ζώνες. Κατά την επικεφαλής της βρετανικής οργάνωσης Συμβούλιο Προσφύγων, «καμιά χώρα δεν είναι ασφαλής για όλους συνεχώς. Οσοι πραγματικά χρειάζονται προστασία, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα, απ' όπου κι αν προέρχονται, να ζητήσουν άσυλο σε ένα ασφαλές μέρος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Εισβολή στον Εβρο «επί χάρτου»
Αφγανιστάν
«Μονόδρομος» η συμμετοχή των Ταλιμπάν στην πολιτική διαδικασία του Αφγανιστάν
Ιράκ
Απαγχονισμός κι αιματοκύλισμα
ΗΠΑ
45 Αμερικανοί, οι οποίοι διώκονταν άδικα στις ΗΠΑ, ζήτησαν άσυλο στη Βρετανία
Παλαιοντολογία
Είχαν γνώσεις «ιατρικής» οι Flintstones
Αϊτή
Με δικά τους έξοδα οι 10 «περήφανοι» στην Αϊτή!
«Μαζική υποστήριξη», το μήνυμα στον Καναδά
Θ. Παπαχριστόπουλος Από τον «Ευαγγελισμό» στη φρίκη της Αϊτής
Αεροπορικό δυστύχημα
Φλεγόμενη μπάλα μέσα στην καταιγίδα