Έντυπη Έκδοση

ΜΕ 24ΩΡΕΣ Ή 48ΩΡΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΛΚ, ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ, ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ, ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Απεργιακή προειδοποίηση από υπαλλήλους υπ. Οικονομικών

Με 48ωρες ή 24ωρες απεργίες απαντούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών στα κυβερνητικά σχέδια μείωσης των αποδοχών τους, με μηδενικές έως ελάχιστες εισοδηματικές αυξήσεις, κόψιμο επιδομάτων και κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης.

Τα σχέδια των επιτελών της οδού Νίκης για περικοπές είτε στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων είτε σε όσους εισπράττουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ (σ.σ. το κυβερνητικό εναλλακτικό σενάριο), βρίσκουν κάθετα αντίθετους τους εργαζόμενους στο υπουργείο. Από χθες άρχισαν να ξεκαθαρίζουν και τη στάση τους:

* Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πρώτη προειδοποιητική 48ωρη απεργία το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου ή 10-11 Φεβρουαρίου (σ.σ. η 10η του μήνα συμπίπτει με την απεργία της ΑΔΕΔΥ). «Δεν θεωρούμε ότι είμαστε και οι καλύτερα αμειβόμενοι στον δημόσιο τομέα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με μείωση των αποδοχών», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου (ΟΣΥΟ) Γιώργος Σάμαρης, τονίζοντας πως ακόμα και τα επιδόματα, στα οποία θέλει να «βάλει χέρι» το υπουργείο, είναι τακτικές αποδοχές.

* Οι εφοριακοί κλείνουν προς δύο 24ωρες απεργίες, στις 16 και στις 17 Φεβρουαρίου. Την απόφαση έλαβε χθες η εκτελεστική επιτροπή, η οποία θα κάνει και τη σχετική εισήγηση στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ-ΔΟΥ) την ερχόμενη Τρίτη. Πληροφορίες φέρουν τους εφοριακούς να διαφοροποιούνται ως προς τη γενικότερη πολιτική, καθώς οι εκπρόσωποί τους εμφανίζονται να δέχονται κατάργηση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, εφόσον αυτό ισχύσει για όλους. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής υπήρξε μεγάλη διάσταση και με τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ.

Απειλούν με προσφυγές

* Σήμερα αποφασίζουν οι τελωνειακοί (ΟΤΥΕ), οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι σε όποια μείωση εισοδημάτων και απειλούν με δικαστικές προσφυγές στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε κόψιμο των αποδοχών τους και δη των επιδομάτων.

* Σε 48ωρη απεργία, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, αναμένεται να προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η στάση των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να «ζορίζει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο σε κάθε περίπτωση επιθυμεί να έχει μαζί του τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό σε αυτή την προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου μιλούσαν για όριο «ανεκτής διαβίωσης» το οποίο τοποθετούσαν στα 2.000 ευρώ και διευκρίνιζαν πως για συνολικές καθαρές μηνιαίες αποδοχές πέραν του ποσού αυτού θα υπάρξουν περικοπές επιδομάτων και πάγωμα αυξήσεων, ενώ το... συζητούν για μικρότερου ύψους αποδοχές.

Το απεργιακό κύμα των δημοσίων υπαλλήλων και δη των εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών προβληματίζει τους επιτελείς της οδού Νίκης, οι οποίοι φοβούνται ακόμα και το ενδεχόμενο λευκής απεργίας, που σε κάθε περίπτωση θα θέσει εν κινδύνω την πορεία του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. *

Οι περικοπές δεν αγγίζουν μισθούς -συντάξεις

Στη δημιουργία αποθεματικού, που προκύπτει από τη μείωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού των υπουργείων κατά 10%, εκτός μισθών και συντάξεων, και τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και όπως σημειώνεται, το αποθεματικό, που προβλέπεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτων αναγκών εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Παράλληλα για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών ενεργοποιείται η μηνιαία αποδέσμευση των πιστώσεων και η παρακολούθηση δαπανών και αναλήψεων υποχρεώσεων από μικτές ομάδες στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων υπουργείων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δανεισμός Δημοσίου
Μάθανε πως δανειζόμαστε με 6,2% κι έτρεξαν με 25 δισ. ευρώ
Χρηματιστήριο Αθηνών
«Υπερκαλύφθηκε» και το Χ.Α. (+2,81%)
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τόρες: Εκτός πραγματικότητας το «Spiegel»
Ετοιμάζουν κλιματικό φόρο στα καύσιμα
Υπουργός Οικονομικών
Τα μέτρα λιτότητας θα αποδώσουν
Χρέη προς το Δημόσιο
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι κατασχέσεις από το Δημόσιο
Υπουργείο Οικονομίας
Διόρθωσαν το τηλέφωνο
Αγορά ακινήτων
Νέες πιέσεις στα ενοίκια περιμένουν οι μεσίτες
Ελληνική οικονομία
Απίθανη η χρεοκοπία της Ελλάδας, λέει η HSBC
Κυβέρνηση
Τρίτη παραίτηση γενικού γραμματέα
Αργεντινή
Ο... απαραίτητος τραπεζίτης
Τέλη κυκλοφορίας
Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή για τα αυξημένα τέλη των Ι.Χ.
Αυτοκινητοβιομηχανία
«Στο τελικό στάδιο η πώληση Saab»
Υπουργείο Οικονομικών
Απεργιακή προειδοποίηση από υπαλλήλους υπ. Οικονομικών
Άλλες ειδήσεις
ΕΛΠΕ: Ιδρύστε φορέα έρευνας πετρελαίου