Έντυπη Έκδοση

ΕΛΠΕ: Ιδρύστε φορέα έρευνας πετρελαίου

Η εκκρεμότητα με την ανυπαρξία δημόσιου φορέα που θα έχει τα δικαιώματα του Δημοσίου στις περιοχές έρευνας για πετρέλαιο, είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και της οικονομίας.

Το μήνυμα αυτό έστειλε στην κυβέρνηση το ηγετικό δίδυμο των Ελληνικών Πετρελαίων, ο πρόεδρος Τάσος Γιαννίτσης και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Κωστόπουλος, με δεδομένο ότι εδώ και 12 χρόνια δεν έχει δοθεί για έρευνα καμία ελληνική περιοχή.

Η παρέμβαση των επικεφαλής των ΕΛΠΕ έγινε σε διημερίδα που διοργάνωσε το σωματείο εργαζομένων στον όμιλο. Στον χαιρετισμό του ο Τάσος Γιαννίτσης πρότεινε ότι τον ρόλο του φορέα θα μπορούσε να αναλάβει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Οσο για το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται στην άσκηση του ρόλου αυτού, θα μπορούσε να διατεθεί στελεχικό δυναμικό από τα ΕΛΠΕ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Κωστόπουλος σημείωσε ότι από το 1998, όταν έληξε ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων, μέχρι σήμερα, το Δημόσιο δεν έκανε αυτό που κάνουν όλα τα κράτη. Δεν δημιούργησε δηλαδή έναν κρατικό φορέα που να διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής, ώστε να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια έμπειρων πετρελαϊκών εταιρειών.

Αναφορικά με τις πιθανότητες έρευνας πετρελαίου στην Ελλάδα από τα ΕΛΠΕ, ο ίδιος σημείωσε ότι η δραστηριότητα αυτή χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό οικονομικό ρίσκο. Ετσι, σε όλες τις περιπτώσεις διαμορφώνονται κοινοπραξίες, ώστε να υπάρχει διασπορά του ρίσκου. Ωστόσο, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τα ΕΛΠΕ μόνο μόνα τους θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν έρευνες και όχι με τη συμμετοχή τους σε κοινοπρακτικά σχήματα. Ετσι και έως ότου λήξει η εκκρεμότητα με το θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα, ο όμιλος έχει στραφεί στο εξωτερικό, όπου συμμετέχει μαζί με άλλες εταιρείες σε έρευνες στην Αλβανία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Καταληκτικά τα ΕΛΠΕ, με δεδομένο το ισχύον πλαίσιο για την έρευνα, έχουν στραφεί κυρίως σε επενδύσεις στη διύλιση και την εμπορία (διυλιστήρια Θεσσαλονίκης και Ελευσίνας, εξαγορά ΒΡ) και μέχρι το τέλος του 2011 οι επενδύσεις στην έρευνα θα είναι συντηρητικές και στη συνέχεια θα επαναξιολογηθούν οι στρατηγικές επιλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δανεισμός Δημοσίου
Μάθανε πως δανειζόμαστε με 6,2% κι έτρεξαν με 25 δισ. ευρώ
Χρηματιστήριο Αθηνών
«Υπερκαλύφθηκε» και το Χ.Α. (+2,81%)
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τόρες: Εκτός πραγματικότητας το «Spiegel»
Ετοιμάζουν κλιματικό φόρο στα καύσιμα
Υπουργός Οικονομικών
Τα μέτρα λιτότητας θα αποδώσουν
Χρέη προς το Δημόσιο
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι κατασχέσεις από το Δημόσιο
Υπουργείο Οικονομίας
Διόρθωσαν το τηλέφωνο
Αγορά ακινήτων
Νέες πιέσεις στα ενοίκια περιμένουν οι μεσίτες
Ελληνική οικονομία
Απίθανη η χρεοκοπία της Ελλάδας, λέει η HSBC
Κυβέρνηση
Τρίτη παραίτηση γενικού γραμματέα
Αργεντινή
Ο... απαραίτητος τραπεζίτης
Τέλη κυκλοφορίας
Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή για τα αυξημένα τέλη των Ι.Χ.
Αυτοκινητοβιομηχανία
«Στο τελικό στάδιο η πώληση Saab»
Υπουργείο Οικονομικών
Απεργιακή προειδοποίηση από υπαλλήλους υπ. Οικονομικών
Άλλες ειδήσεις
ΕΛΠΕ: Ιδρύστε φορέα έρευνας πετρελαίου