Έντυπη Έκδοση

Ετοιμάζουν κλιματικό φόρο στα καύσιμα

Η ιδέα για επιβολή πανευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν) κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται εντός των πρώτων μηνών του 2010 πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πανευρωπαϊκό επίσης φόρο στα καύσιμα.

Ο Ούγγρος επίτροπος Λ. Κόβατς Ο Ούγγρος επίτροπος Λ. Κόβατς Οι περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν βλέπουν πλέον με καχυποψία την επιβολή πανευρωπαϊκών φόρων είτε για τις κεφαλαιαγορές είτε για τα καύσιμα. Το αντίθετο, αρχίζουν και καλοβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα βελτιώσει κάπως τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

Η προεδρεύουσα του Ecofin, Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελένα Σελγάδο, τάχθηκε χθες σε δηλώσεις της υπέρ της επιβολής νέων φόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συντονισμού της φορολογικής πολιτικής των «27». «Εάν επιβάλουμε νέους φόρους, θα πρέπει σε γενικές γραμμές να είναι συντονισμένοι», είπε η κ. Σελγάδο, για την οποία οι εν λόγω φόροι οφείλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιογενείς. Και ανέφερε ως παράδειγμα, όχι τυχαία, τον φόρο Τόμπιν και τον φόρο στα καύσιμα.

Σύμφωνα με την Ισπανίδα υπουργό, «τη στιγμή που η Ε.Ε. προσπαθεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, θα είναι αντιφατικό να υιοθετηθούν από διάφορες κοινοτικές χώρες μέτρα αντίθετα με αυτήν την εναρμόνιση».

«Οξυγόνο» στα ταμεία

Αναφερόμενη στην επιβολή φόρου στα καύσιμα, η Ελ. Σελγάδο επισήμανε ότι οι «27» πρέπει να συμφωνήσουν πως βασικός στόχος του είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι υπηρεσίες του αρμόδιου επιτρόπου Λάζλο Κόβατς επεξεργάζονται σήμερα την πρόταση που θα υποβληθεί τους πρώτους μήνες του έτους στο Συμβούλιο Υπουργών (απαιτείται ομοφωνία).

Ηδη, δεν υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις από τους εταίρους στην άτυπη σύνοδο του Γκέτεμποργκ που συζητήθηκε για πρώτη φορά το όλο θέμα. Από τότε, φαίνεται ότι η ιδέα έχει ωριμάσει στους κόλπους των «27». Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν αναμένονται κοινωνικές αντιδράσεις λόγω του περιβαλλοντικού χαρακτήρα του φόρου, διευκολύνει τις Βρυξέλλες και τις κυβερνήσεις. Για τον Ούγγρο επίτροπο, ο φόρος στα καύσιμα, μέσω του ΦΠΑ ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την πλευρά των καταναλωτών. Αυτό που δεν λέει είναι ότι, παράλληλα, θα δώσει οξυγόνο και στα άδεια ταμεία των κρατών-μελών...

Οσον αφορά τον φόρο Τόμπιν, που είχε προσκρούσει στις αντιδράσεις της Βρετανίας, το κλίμα είναι τώρα πιο ευνοϊκό για υιοθέτησή του από τους «27». Ο Γκόρντον Μπράουν αρχίζει και τον βλέπει τώρα με καλό μάτι. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τόρες: Εκτός πραγματικότητας το «Spiegel»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δανεισμός Δημοσίου
Μάθανε πως δανειζόμαστε με 6,2% κι έτρεξαν με 25 δισ. ευρώ
Χρηματιστήριο Αθηνών
«Υπερκαλύφθηκε» και το Χ.Α. (+2,81%)
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τόρες: Εκτός πραγματικότητας το «Spiegel»
Ετοιμάζουν κλιματικό φόρο στα καύσιμα
Υπουργός Οικονομικών
Τα μέτρα λιτότητας θα αποδώσουν
Χρέη προς το Δημόσιο
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι κατασχέσεις από το Δημόσιο
Υπουργείο Οικονομίας
Διόρθωσαν το τηλέφωνο
Αγορά ακινήτων
Νέες πιέσεις στα ενοίκια περιμένουν οι μεσίτες
Ελληνική οικονομία
Απίθανη η χρεοκοπία της Ελλάδας, λέει η HSBC
Κυβέρνηση
Τρίτη παραίτηση γενικού γραμματέα
Αργεντινή
Ο... απαραίτητος τραπεζίτης
Τέλη κυκλοφορίας
Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή για τα αυξημένα τέλη των Ι.Χ.
Αυτοκινητοβιομηχανία
«Στο τελικό στάδιο η πώληση Saab»
Υπουργείο Οικονομικών
Απεργιακή προειδοποίηση από υπαλλήλους υπ. Οικονομικών
Άλλες ειδήσεις
ΕΛΠΕ: Ιδρύστε φορέα έρευνας πετρελαίου