Έντυπη Έκδοση

ΕΝΩ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΔΕΝ ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΕΤΑΞΕ ΚΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ

Με δικά τους έξοδα οι 10 «περήφανοι» στην Αϊτή!

Ιδιώτης πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια των 10 μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΑΣ), που έσωσαν το 24χρονο Αϊτινό. Αναγκάστηκαν να πάνε με πολιτική πτήση. Το αεροπλάνο που θα ναύλωνε το υπουργείο Εξωτερικών για να μεταφέρει Ελληνες διασώστες στο Πορτ-ο-Πρενς, δεν απογειώθηκε ποτέ. Πίσω έμειναν ακόμη 15 μέλη της ΕΑΣ, που είχαν συγκροτήσει την όλη ομάδα. Θα έφευγαν κι αυτοί με το αεροπλάνο του ΥΠΕΞ. Τώρα στέλνουν σταδιακά στην Αϊτή τον υπόλοιπο εξοπλισμό, με πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, πληρώνοντας και πάλι με δικά τους χρήματα.

Τα 10 μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης είναι: από Θεσσαλονίκη, οι Απόστολος Δέδας (αρχηγός της αποστολής), Ζήσης Κουσαξίδης (τεχνικός υπεύθυνος), Αναστασία Μιχαήλ, Μένιππος Αράπης, Νίκος Θεοδουλίδης, Κάρμεν Μακ-Κάλακς και οι Ανδρέας Ανδριανόπουλος (Αχαΐα), Μαριάννα Μάρκου (Αττική), Εκτορας Γιούργης (Κυκλάδες), Χρήστος Αγορατσιός (Κοζάνη). Τα 10 μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης είναι: από Θεσσαλονίκη, οι Απόστολος Δέδας (αρχηγός της αποστολής), Ζήσης Κουσαξίδης (τεχνικός υπεύθυνος), Αναστασία Μιχαήλ, Μένιππος Αράπης, Νίκος Θεοδουλίδης, Κάρμεν Μακ-Κάλακς και οι Ανδρέας Ανδριανόπουλος (Αχαΐα), Μαριάννα Μάρκου (Αττική), Εκτορας Γιούργης (Κυκλάδες), Χρήστος Αγορατσιός (Κοζάνη). Οι 10 διασώστες έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη με πτήση της πολιτικής αεροπορίας. Από τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, πήραν μόνο όσα μπορούσαν να κουβαλήσουν και πάλι πλήρωσαν γιατί «βγήκαν υπέρβαροι». Για να πάρουν μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερο εξοπλισμό, άφησαν πίσω τους τρόφιμα, που προορίζονταν για τη δική τους διατροφή.

«Αν δεν ήταν η επιχειρηματίας Ελενα Αμβροσιάδου, από τη Θεσσαλονίκη, που κάλυψε όλα τα έξοδα των 10 μελών μας, ούτε αυτοί θα βρίσκονταν τώρα στην Αϊτή. Πλήρωσε από την τσέπη της 30.000 ευρώ», λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Θανάσης Σωτηράκης. Οι διασώστες έκαναν 17 ώρες ταξίδι μέχρι τον Αγιο Δομίνικο. Πήγαν στη Ρώμη, άλλαξαν αεροπλάνο για το Παρίσι και μετά, με άλλο αεροπλάνο, έφτασαν στον Αγ. Δομίνικο. Εκεί, οι 10 Ελληνες διασώστες νοίκιασαν -πληρώνοντας και πάλι από την τσέπη τους- οχήματα για να φτάσουν στο Πορτ-ο-Πρενς. «Δύο απ' αυτούς νοίκιασαν μια μοτοσικλέτα με καλάθι και οι υπόλοιποι ένα λεωφορείο, προς 1.000 δολάρια, αν και κανονικά θα κόστιζε μόλις 50, για να φτάσουν στο Πορτ-ο-Πρενς, μετά από ακόμη 12 ώρες ταξίδι», προσθέτει. Και μόλις έφτασαν, έβγαλαν από το χαλάσματα τον 24χρονο Αϊτινό, 11 μέρες μετά τον σεισμό, κάνοντας περήφανους όλους τους Ελληνες.

Αλλά κινδύνευαν να πέσουν θύματα κλοπής ακόμη και κατά την επιχείρηση της διάσωσης. «Από τη μία προσπαθούσαν να βγάλουν το παιδί από τα χαλάσματα, κι από την άλλη πρόσεχαν μην τους κλέψουν τον εξοπλισμό. Στο Πορτ-ο-Πρενς -μας είπαν τα παιδιά- ακούγονται πυροβολισμοί, γίνεται πλιάτσικο και μαύρη αγορά», προσθέτει.

Η ΕΑΣ είναι η μοναδική ελληνική οργάνωση διασωστών πιστοποιημένη στον ΟΗΕ. «Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει μια αξιολόγηση. Μοναδική μας ανταμοιβή είναι ένα χτύπημα στην πλάτη, ένα μπράβο, ένα ευχαριστώ», λέει ο πρόεδρός της Θ. Σωτηράκης. Ή αυτό που έγινε στο προχθεσινό παιχνίδι Αρη - Παναθηναϊκού στο Χαριλάου. Η ΕΑΣ είχε την ευθύνη των πρώτων βοηθειών. Στο ημίχρονο ακούστηκε από τα μεγάφωνα: «Ευχαριστούμε τα μέλη της ΕΑΣ που είναι μαζί μας και μας βοηθούν». Και ο κόσμος, που είχε ακούσει για τη διάσωση του 24χρονου Αϊτινού, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Οι 10 διασώστες άφησαν πίσω τους τις οικογένειές τους, που αγωνιούν. Επικοινωνούν με τη βάση της ΕΑΣ στη Θεσσαλονίκη, μέσω ασυρμάτου. Το μήνυμα είναι: «Είμαστε καλά. Είμαστε περήφανοι».

* Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης βρίσκεται ήδη στην Αϊτή. Η οργάνωση καλεί όσους επιθυμούν να ενισχύσουν οικονομικά, καταθέτοντας στον λογαριασμό Εθνικής Τράπεζας 159/480503-88. Τηλ. επικοινωνίας 210-3816886. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αϊτή
Σχετικά θέματα: Αϊτή
«Μαζική υποστήριξη», το μήνυμα στον Καναδά
Θ. Παπαχριστόπουλος Από τον «Ευαγγελισμό» στη φρίκη της Αϊτής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Εισβολή στον Εβρο «επί χάρτου»
Αφγανιστάν
«Μονόδρομος» η συμμετοχή των Ταλιμπάν στην πολιτική διαδικασία του Αφγανιστάν
Ιράκ
Απαγχονισμός κι αιματοκύλισμα
ΗΠΑ
45 Αμερικανοί, οι οποίοι διώκονταν άδικα στις ΗΠΑ, ζήτησαν άσυλο στη Βρετανία
Παλαιοντολογία
Είχαν γνώσεις «ιατρικής» οι Flintstones
Αϊτή
Με δικά τους έξοδα οι 10 «περήφανοι» στην Αϊτή!
«Μαζική υποστήριξη», το μήνυμα στον Καναδά
Θ. Παπαχριστόπουλος Από τον «Ευαγγελισμό» στη φρίκη της Αϊτής
Αεροπορικό δυστύχημα
Φλεγόμενη μπάλα μέσα στην καταιγίδα