Έντυπη Έκδοση

Θ. Παπαχριστόπουλος Από τον «Ευαγγελισμό» στη φρίκη της Αϊτής

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση αντιμετωπίζουν στην Αϊτή οι εκπρόσωποι των «Γιατρών της Ειρήνης», Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Δημήτρης Μογνιέ και Νίκος Δούσης-Ρασσιάς, που βρίσκονται στο πολύπαθο νησί από την περασμένη Πέμπτη.

«Τα πάντα είναι κατεστραμμένα, φως και νερό δεν υπάρχουν πουθενά», μας αναφέρει ο διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Θάνος Παπαχριστόπουλος. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι που περιμένουν στη σειρά να τους δει κάποιος γιατρός σχηματίζουν ουρές που ξεπερνούν τα 2 χιλιόμετρα. Κάθε μέρα μαζί με τον κ. Μογνιέ, που εξετάζει παθολογικά περιστατικά, βλέπουμε περίπου 150 άτομα, ενώ ο κ. Δούσης-Ρασσιάς φροντίζει για την προμήθεια φαρμάκων. Τα περιστατικά που βλέπω εγώ είναι κυρίως μολυσμένα τραύματα, τα οποία λόγω μη έγκαιρης χορήγησης αντιβιοτικών είναι τις περισσότερες φορές σε πολύ άσχημη κατάσταση. Βλέπω επίσης πολλές δερματικές αλλεργίες, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάθει ισχυρό ψυχολογικό σοκ από τον σεισμό, καθώς και πληθώρα μεταδοτικών ασθενειών, όπως η ψώρα. Χθες ήρθε για βοήθεια μια παιδοχειρουργός, η Χρυσάνθη Κωνσταντακάτου, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο νοσοκομείο», προσθέτει ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Οι «Γιατροί της Ειρήνης» εργάζονται τις μέρες αυτές σ' ένα αυτοσχέδιο υπαίθριο ιατρείο που έχει στηθεί δίπλα σ' έναν από τους πολλούς καταυλισμούς σεισμοπλήκτων στην περιοχή Καρφούρ, την περισσότερο πληγείσα περιοχή στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

«Πρόκειται για τη χειρότερη κατάσταση που έχω αντικρύσει μέχρι τώρα», τονίζει ο κ. Παπαχριστόπουλος, «και παρ' όλα αυτά βλέπεις τους κατοίκους να αντέχουν ακόμη. Μια καραμέλα να δώσεις στα παιδιά και αυτά χαμογελάνε, ενώ μια χειρουργική μάσκα γίνεται γι' αυτά το καλύτερο παιχνίδι! Δεν έχουμε ούτε μέρος να κοιμηθούμε και κάθε μέρα βρίσκουμε κάτι διαφορετικό, όπου τύχει. Μας έχει βοηθήσει πολύ ο αδερφός του πρόξενου της Αϊτής, ειδικά στην προμήθεια φαρμάκων, ο Μισέλ Λεμπράν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αμαρουσίου κάλυψε ένας μέρος τον εξόδων της αποστολής, προσφέροντας 10.000 ευρώ, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αϊτή
Σχετικά θέματα: Αϊτή
Με δικά τους έξοδα οι 10 «περήφανοι» στην Αϊτή!
«Μαζική υποστήριξη», το μήνυμα στον Καναδά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Εισβολή στον Εβρο «επί χάρτου»
Αφγανιστάν
«Μονόδρομος» η συμμετοχή των Ταλιμπάν στην πολιτική διαδικασία του Αφγανιστάν
Ιράκ
Απαγχονισμός κι αιματοκύλισμα
ΗΠΑ
45 Αμερικανοί, οι οποίοι διώκονταν άδικα στις ΗΠΑ, ζήτησαν άσυλο στη Βρετανία
Παλαιοντολογία
Είχαν γνώσεις «ιατρικής» οι Flintstones
Αϊτή
Με δικά τους έξοδα οι 10 «περήφανοι» στην Αϊτή!
«Μαζική υποστήριξη», το μήνυμα στον Καναδά
Θ. Παπαχριστόπουλος Από τον «Ευαγγελισμό» στη φρίκη της Αϊτής
Αεροπορικό δυστύχημα
Φλεγόμενη μπάλα μέσα στην καταιγίδα