Έντυπη Έκδοση

Η διατροφή της... γονιμότητας

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στα υπογόνιμα ζευγάρια. Ενας από τους παράγοντες που ερευνάται και δείχνει να μειώνει τη γονιμότητα σε καθ' όλα υγιείς γυναίκες είναι η κακής ποιότητας διατροφή.

Επιστημονικές έρευνες ανακάλυψαν παράγοντες που λειτουργούν ευεργετικά στη γονιμότητα. Οταν αυτοί οι παράγοντες συνδυάστηκαν και ακολουθήθηκαν σε μια διατροφή που ονομάστηκε «διατροφή της γονιμότητας», σημειώθηκαν θετικά αποτελέσματα σε υγιείς κατά τ' άλλα γυναίκες. Ποια είναι αυτά τα συστατικά;

* Η κατανάλωση σιδήρου από συμπληρώματα ή από μη αιμικές πηγές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας. Οι μη αιμικές πηγές είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο και τα όσπρια.

* Η κατανάλωση μίας τουλάχιστον μερίδας πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικών την ημέρα. Η κατανάλωση μόνο χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών, αντιθέτως, μείωσε παράγοντες της γονιμότητας.

* Η πρόσληψη πρωτεϊνών από φυτικές παρά ζωικές πηγές, όπως τα δημητριακά και τα όσπρια.

* Η κατανάλωση φυτικών ακόρεστων ελαίων, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο. Σε διατροφές όπου υπερείχαν τα trans υδρογονωμένα λιπαρά (σκληρές μαργαρίνες, ζωικά λίπη και κακής ποιότητας έλαια από βιομηχανίες τροφίμων) σε βάρος των φυτικών, η γονιμότητα ήταν μειωμένη.

* Η χρήση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων έχει συνδεθεί με μείωση της υπογονιμότητας σε μερικές έρευνες.

* Η μείωση της κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένων δημητριακών και άλλων πλούσιων σε άμυλο τροφών καθώς και της ζάχαρης, ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Οταν λοιπόν ακολουθήθηκε ένας συνδυασμός των παραπάνω βελτιώθηκε σε ερευνητικό επίπεδο η γονιμότητα σε κατά τ' άλλα υγιείς γυναίκες. Σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την έκδοση οδηγιών.

Αλλοι διατροφικοί παράγοντες που έχει φανεί ότι παίζουν κάποιο ρόλο είναι οι εξής:

1 Η υποθρεψία και το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ <20). Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι καταστάσεις που χρειάζονται περίσσεια ενέργειας από το σώμα (λίπος στις λιπαποθήκες του σώματος). Οταν οι λιπαποθήκες του ατόμου είναι χαμηλές, μειώνεται η γονιμότητα για να αποφευχθεί η πιθανότητα γονιμοποίησης σε ένα σώμα που δεν έχει αρκετή ενέργεια για να μπορέσει να κυοφορήσει και έπειτα να θρέψει το έμβρυο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε γυναίκες με πολύ χαμηλή κατανάλωση τροφής (συνεχείς υποθερμιδικές δίαιτες), σε γυναίκες που χάνουν βάρος λόγω κάποιας ασθένειας, σε γυναίκες με νευρογενή ανορεξία ή βουλιμία αλλά και σε γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά (αμηνόρροια των αθλητών). Συνιστάται η διακοπή αυστηρά υποθερμιδικών διαιτών πριν από την εγκυμοσύνη.

2 Το υπερβολικό βάρος. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 (σωματικό υπέρβαρο) και ιδιαίτερα >30 (παχυσαρκία) έχει δειχτεί ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας στην τεκνοποίηση. Το αυξημένο βάρος αυξάνει την ινσουλινοαντίσταση και συχνά ευνοεί την εμφάνιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και άλλων ενδοκρινικών ανωμαλιών. Η απώλεια ακόμα και 5-10% του βάρους έχει δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα. Ακόμα, συνιστάται η επαναφορά του βάρους σε υγιή επίπεδα πριν ή και παράλληλα με την αναζήτηση θεραπείας γονιμότητας.

3 Το κάπνισμα αλλά και το παθητικό κάπνισμα, καθώς και η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ σε μέτριες δόσεις δείχνουν να μην επηρεάζουν τη γονιμότητα. Τα παραπάνω ίσως να είναι φρόνιμο να μετριαστούν όταν η γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο έμβρυο σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης πιθανώς να μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες, ενώ η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

4 Περιβαλλοντικά ρυπογόνα, όπως ο υδράργυρος, που επεμβαίνουν σε ενδοκρινικά μονοπάτια. Σε έρευνες φάνηκε ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια είχαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου στο αίμα. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση ψαρικών από μολυσμένες περιοχές. Υψηλά ποσοστά υδραργύρου έχουν τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, το φαγκρί, η τούνα και ο καρχαρίας και θα πρέπει να αποφεύγονται. Προτιμήστε μικρότερα ψάρια, γαρίδες, σολομό κ.τλ.

5 Η αύξηση της δραστηριότητας, κυρίως της έντονης δραστηριότητας, έχει δειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Συνοπτικά οι περισσότερες περιπτώσεις υπογονιμότητας στις κατά τ' άλλα υγιείς γυναίκες προλαμβάνονται ή θεραπεύονται με βελτίωση διατροφής και αλλαγή του τρόπου ζωής. Επιπλέον, οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να ευνοήσουν ζευγάρια που ήδη προσπαθούν να γίνουν γονείς μέσω τεχνητής γονιμοποίησης.

Συνιστάται πρώτα απ' όλα η επαναφορά του βάρους σε υγιή πλαίσια. Η διατροφή θα πρέπει να είναι ποικίλη, να περιλαμβάνει λαχανικά και όσπρια πλούσια σε σίδηρο, να αποφεύγονται τα κακής ποιότητας λιπαρά και να προτιμώνται τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Καλό είναι να μετριαστεί η καφεΐνη και το αλκοόλ, ενώ συνιστάται να υπάρχει τακτική φυσική δραστηριότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Σχετικά θέματα: Διατροφή
Η γρήγορη μάσηση ευνοεί την παχυσαρκία
Το κρύο θέλει... φαγητό!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη μετά τα 40: γιατί όχι;
Επαναλαμβανόμενη αποβολή
Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου και κύηση
Διατροφή
Η διατροφή της... γονιμότητας
Η γρήγορη μάσηση ευνοεί την παχυσαρκία
Το κρύο θέλει... φαγητό!
Παιδιά
Εκπαίδευση από την παιδική ηλικία
Καρκίνος μαστού
Πρωτοποριακή μέθοδος βιοψίας μαστού