Έντυπη Έκδοση

Η γρήγορη μάσηση ευνοεί την παχυσαρκία

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες που ανακοινώθηκαν στο 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαιτολογίας αφορά τη συσχέτιση της εμφάνισης της παχυσαρκίας με το πόσο γρήγορα τρώμε.

Αυτό που ήταν γνωστό μέχρι σήμερα είχε να κάνει με το γεγονός ότι όσο πιο γρήγορα τρώμε τόσο μεγαλύτερη ποσότητα τροφής καταναλώνουμε, συνεπώς περισσότερες θερμίδες και επακόλουθα αυξάνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Αυτό όμως που τώρα μάθαμε, είναι ότι ο ρυθμός κατανάλωσης ενός γεύματος, ακόμα και αν αυτό είναι σταθερών θερμίδων, μπορεί να επηρεάσει το συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο, αυξάνοντας την πιθανότητα αύξησης βάρους. Συγκεκριμένα, Ιάπωνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Kanagawa εξέτασαν τι συμβαίνει με την τροφογενή θερμογένεση, δηλαδή με το πόσες θερμίδες ξοδεύει το σώμα μας όταν τρώμε μια συγκεκριμένη τροφή, όταν αυτή καταναλώνεται με αργό ρυθμό ή με γρήγορο. Εδωσαν λοιπόν σε εθελοντές 450 θερμίδες τροφής και η μία ομάδα τις κατανάλωσε σε 5 λεπτά και η άλλη σε 20. Η πρώτη ομάδα μάσησε την τροφή της μόλις 477 φορές και η δεύτερη 1.339 φορές. Η θερμογένεση της πρώτης ομάδας ήταν στατιστικά μικρότερη από ό,τι της δεύτερης. Αν και σε επίπεδο ημερήσιων θερμίδων η διαφορά αυτή δεν ξεπερνά τις 30 θερμίδες, ωστόσο οι ερευνητές ισχυρίζονται πως πρόκειται για μια αλλαγή της διατροφικής μας συμπεριφοράς που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Σχετικά θέματα: Διατροφή
Η διατροφή της... γονιμότητας
Το κρύο θέλει... φαγητό!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη μετά τα 40: γιατί όχι;
Επαναλαμβανόμενη αποβολή
Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου και κύηση
Διατροφή
Η διατροφή της... γονιμότητας
Η γρήγορη μάσηση ευνοεί την παχυσαρκία
Το κρύο θέλει... φαγητό!
Παιδιά
Εκπαίδευση από την παιδική ηλικία
Καρκίνος μαστού
Πρωτοποριακή μέθοδος βιοψίας μαστού