Έντυπη Έκδοση

Η πρόληψη της υπογονιμότητας

Οι φλεγμονές που δημιουργούνται στη μήτρα της γυναίκας ύστερα από μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ) επηρεάζουν σημαντικά τη γονιμότητά της, καθώς ο οργανισμός, σε μια προσπάθεια να την αντιμετωπίσει, μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Ακόμα όμως και χωρίς τη μετάδοση κάποιου ΣΜΝ, η γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει υπογονιμότητα εξαιτίας διαταραχών της ωοθυλακιορρηξίας. Το κάπνισμα στις γυναίκες μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης και αυξάνει το ενδεχόμενο θνησιγένειας, ενώ στους άνδρες η επιβλαβής αυτή συνήθεια φέρνει σεξουαλική δυσλειτουργία.

Στους άνδρες τα κύρια αίτια υπογονιμότητας είναι η κιρσοκήλη, δηλαδή διάταση των φλεβών του όρχεως, λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος, η κρυψορχία και η απόφραξη των σπερματικών οδών. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ρόλο παίζουν ενδοκρινολογικοί ή ανοσολογικοί παράγοντες, π.χ. σπερμικά αντισώματα, ακόμα και η έλλειψη της βιταμίνης C. Παρ' όλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό της ανδρικής υπογονιμότητας (32%) έχει άγνωστα αίτια.

Μέτρα πρόληψης:

* Ασκηση με μέτρο. Παρ' όλο που η εκγύμναση συνιστάται και θεωρείται συνώνυμο της υγιεινής ζωής, εν τούτοις οι μελλοντικοί γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική άσκηση. Στις μεν γυναίκες μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα οιστρογόνων, στους δε άνδρες να σημειωθεί μείωση της παραγωγής σπερματοζωαρίων.

* Προτίμηση σε χλιαρά ντους. Το μπάνιο με υψηλή θερμοκρασία για το σώμα μπορεί να γίνει αιτία μείωσης της παραγωγής σπερματοζωαρίων.

* Διατροφή βάσει του μεσογειακού προτύπου διατροφής.

* Λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Για τους άνδρες συνιστάται η λήψη ψευδαργύρου και βιταμίνης C (φρούτα, πράσινα λαχανικά, συκώτι, νεφρά, πατάτες) και στις γυναίκες η λήψη 400 μικρογραμμαρίων φυλλικού οξέος σε καθημερινή βάση. Αν παίρνετε φάρμακα ή ουσίες που περιέχουν σιμετιδίνη, δακτυλίτιδα, στεροειδή για αύξηση της μυϊκής μάζας, αντικαταθλιπτικά, σκευάσματα για νοσήματα του θυρεοειδούς, για τη θεραπεία του άσθματος και της υπέρτασης ή ουσίες όπως το χασίς και η κοκαΐνη, έχετε μειωμένες πιθανότητες σύλληψης και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

* Ελεγχος βάρους. Αν είστε πιο αδύνατη από το φυσιολογικό ή υπέρβαρη, τότε θα πρέπει να ρυθμίσετε το βάρος σας στο φυσιολογικό πλαίσιο διότι στις δύο ακραίες περιπτώσεις η γονιμότητα είναι μειωμένη.

* Αποφυγή αλκοολούχων ποτών. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι στις γυναίκες, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεάζεται και η ανδρική γονιμότητα με το αλκοόλ (όταν είναι παραπάνω από 2 ποτήρια την ημέρα), αλλά αυτό δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα.

* Αποφυγή καφέ. Εχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο από έναν καφέ την ημέρα τείνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών και δυσκολία στην αναπαραγωγή.

* Αποφυγή ζεστών ροφημάτων σε πλαστικό ποτήρι γιατί απελευθερώνονται τοξικές ουσίες που βλάπτουν το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

* Διακοπή καπνίσματος.

* Μείωση του στρες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ζευγάρια με συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες για σύλληψη επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη, καιρό μετά, όταν πλέον έχουν πάρει απόφαση ότι δεν θα αποκτήσουν παιδιά διότι τους έχει φύγει το άγχος.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: www.neahygeia.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Στη στήλη
Προληπτικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη μετά τα 40: γιατί όχι;
Επαναλαμβανόμενη αποβολή
Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου και κύηση
Διατροφή
Η διατροφή της... γονιμότητας
Η γρήγορη μάσηση ευνοεί την παχυσαρκία
Το κρύο θέλει... φαγητό!
Παιδιά
Εκπαίδευση από την παιδική ηλικία
Καρκίνος μαστού
Πρωτοποριακή μέθοδος βιοψίας μαστού