Έντυπη Έκδοση

Μελωδικό ροκ για έναν Ινδό φιλόσοφο

Νηφάλιος αναζητητής της αλήθειας και της αρμονίας με πενήντα και πλέον βιβλία στο ενεργητικό του, ο Ινδός φιλόσοφος Τζίντου Κρισναμούρτι (1895-1985) είχε έντονη απήχηση, ιδιαίτερα τις δεκαετίες του 60, '70 και '80.

«Με τον Κρισναμούρτι με ενώνει η ευαισθησία για την ανθρωπότητα και τη φύση», λέει ο Γιώργος Στεφανάκης «Με τον Κρισναμούρτι με ενώνει η ευαισθησία για την ανθρωπότητα και τη φύση», λέει ο Γιώργος Στεφανάκης Με το ποιητικό του έργο, εξίσου σημαντικό, ασχολείται αποκλειστικά τα τελευταία επτά χρόνια ο συνθέτης Γιώργος Στεφανάκης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του cd «Come away» με δέκα μελοποιημένα ποιήματα του Κρισναμούρτι (στα αγγλικά σε πρώτη φάση, στα ελληνικά στο εγγύς μέλλον, ενώ σταδιακά θ' ακολουθήσουν άλλα εννιά cd). Είναι η πρώτη φορά που ποιήματα του Ινδού στοχαστή μελοποιούνται. Ο ίδιος ο συνθέτης ερμηνεύει εκφραστικά μελωδικές μπαλάντες και ρυθμούς απαλούς σε ροκ αποχρώσεις.

Κρητικής καταγωγής, με σπουδές στο Εθνικό Ωδείο, αλλά και στο Παρίσι, πιανίστας, ενορχηστρωτής, βασικό στέλεχος του παλιού ροκ συγκροτήματος «Πελόμα Μποκιού», συνθέτης του έντεχνου τραγουδιού, ο Στεφανάκης είχε διαβάσει αρκετά βιβλία του Κρισναμούρτι από το '70 έως το '80 κι είχε ενθουσιαστεί από τον φιλοσοφικό λόγο του («τόσο απλός και καθαρός όσο και η αλήθεια της ζωής που εμπεριέχει»). Την ποίησή του την ανακάλυψε το 2002, όταν ο Νίκος Πιλάβιος του έδωσε δυο κείμενα.

«Συγκλονίστηκα. Ολη η φιλοσοφία του βρίσκεται συμπυκνωμένη μέσα στα ποιήματά του. Η πλήρης κατανόησή της ήρθε τότε. Επαιξαν τον ρόλο τους η ωριμότητα, το πλήρωμα του χρόνου, η δύναμη του ποιητικού λόγου να μιλάει άμεσα στον νου και την καρδιά. Η μελοποίηση των ποιημάτων του συνδέει την καλλιτεχνική μου δημιουργία με τη βαθιά μου επιθυμία να υπάρξει αρμονία στην ανθρωπότητα».

- Το μουσικό «φίλτρο» με το οποίο προσεγγίζετε τα ποιήματά του;

«Αφέθηκα να με οδηγήσουν η καρδιά μου και τα ίδια τα ποιήματα. Ενιωθα βαθιά την ευθύνη απέναντι στο περιεχόμενό τους, δεν ήθελα να τα προδώσω. Ούτε βέβαια τον εαυτό μου, αφού θεωρώ πως είμαι ένας πολίτης της Γης, που χρησιμοποιεί μια διεθνή μουσική γλώσσα. Η γλώσσα του Κρισναμούρτι στα ποιήματά του είναι απλή. Επιδίωξή μου ήταν να καλύψω τις τεχνικές δυσκολίες, ώστε να φτάνει στον ακροατή μια μουσική απλή, που θα πλημμυρίζει όχι μόνο τ' αυτιά, αλλά και την ψυχή του, δίνοντας ταυτόχρονα στα ποιήματα το χώρο που χρειάζονται για ν' αναδειχθούν».

- Με τον Κρισναμούρτι τώρα, με τον συμπατριώτη του νομπελίστα ποιητή Ταγκόρ παλαιότερα σε δυο δίσκους («Ελα να σταθούμε αντίκρυ», «Φεγγαρόγιομα»). Σας γοητεύει η Ινδία της εσωτερικής αναζήτησης, της αγάπης για τον άνθρωπο και τη φύση;

«Δεν με γοητεύει απλά. Θεωρώ πως η εσωτερική αναζήτηση και η κατανόηση του εαυτού είναι η ίδια μας η ανάσα, είναι ο λόγος που καταξιώνει την ύπαρξή μας. Ωστόσο, δεν είμαι προσκολλημένος στην Ινδική φιλοσοφία. Και η φιλοσοφία του αρχαίου ελληνικού κόσμου την αυτογνωσία έχει ως κορωνίδα. Μόνο που αυτή δεν έχει εκφραστεί ποιητικά, για να μπορέσω να την κλείσω σε μια μουσική μου δημιουργία. Αλλωστε, η αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση δεν έχει πατρίδα. Με τον Ταγκόρ και τον Κρισναμούρτι με ενώνει η ίδια ευαισθησία για την ανθρωπότητα και τη φύση, προς αυτούς με κατευθύνει η ίδια επιθυμία για την κατανόηση του εαυτού και το φτάσιμο στην αλήθεια. Κι όχι μόνο προς αυτούς, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που δονείται από την ίδια λαχτάρα, ανεξαρτήτως καταγωγής».

- Στην Ελλάδα το συλλογικό πλέον δεν μας αφορά; Η προσωπική αναζήτηση είναι πιο σημαντική;

«Εχουμε, δυστυχώς, πολλούς επίδοξους "σωτήρες" και "υπερασπιστές" του συλλογικού συμφέροντος. Ακόμη κι αν δεν αμφισβητήσει κανείς την αγνότητα των προθέσεών τους, θα πρέπει τουλάχιστον να παραδεχθεί ότι ελαύνονται από μια -θεμιτή- φιλοδοξία. Η φιλοδοξία, όμως, είναι παράγωγο του εγώ. Για να φτάσεις στο συλλογικό, πρέπει να ξεκινήσεις από σένα. Την αρμονία της ανθρωπότητας πρέπει κανείς να την αναζητήσει στην εσωτερική του αρμονία. Αυτή θα ακτινοβολήσει στο κοντινό του περιβάλλον και με την επιρροή που θα εξασκήσει πάνω του, ως φως θεραπευτικό, θα πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο. Αρα με αφορά το συλλογικό, όταν πρώτιστα με αφορά το προσωπικό, η κατανόηση του εαυτού μου δηλαδή. Να αγαπήσω τον εαυτό μου -πραγματικά- για να μπορέσω να αγαπήσω και τον συνάνθρωπό μου».

* Το cd πωλείται στα καταστήματα FNAC και PUBLIC. Διατίθεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.krisnamurtisongs.com *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Οι καλλιτέχνες στηρίζουν την ομοφυλόφιλη υπερηφάνεια
Θέατρο
Ελληνίδα κάνει θέατρο στην Τεχεράνη
Κινηματογράφος
Υποτροφίες σε παιδιά-μετανάστες
Παράδεισος για σπουδαστές σινεμά
Συνέντευξη: Γιώργος Στεφανάκης
Μελωδικό ροκ για έναν Ινδό φιλόσοφο
Εκθεση
Πόλη δεν είναι μόνο το Βυζάντιο
Βιβλίο
Ανοιξη για τα παιδιά μέσα στο χειμώνα
Πειρατές και πριγκίπισσες από τη Γαλλία
Μυθολογία
Ο Ηρακλής σήμερα θα ήταν υδραυλικός μηχανικός
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ντοκιμαντέρ: ρεαλισμός και πρωτοπορία
Τηλεόραση
Οι κατά Λάκη 100 μέρες
Κι άλλο κανάλι στη Nova
Γεφύρι της Αρτας το «Greek Idol»
«Ερευνα» στις πλατείες