Έντυπη Έκδοση

Πόλη δεν είναι μόνο το Βυζάντιο

53 ελληνορθόδοξες εκκλησίες της ύστερης οθωμανικής εποχής, που σήμερα στέκονται στριμωγμένες σε σύγχρονα κτίρια, εκτίθενται στο Σισμανόγλειο

Στέκονται ακόμα όρθιες, σεμνές, ορθογώνιες βασιλικές. Σε πείσμα των καιρών. Στριμωγμένες ανάμεσα σε σύγχρονα κτίρια. Είναι οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, που λειτούργησαν στη διάρκεια των οθωμανικών χρόνων. Φωτογραφικό υλικό από το σύνολό τους παρουσιάζεται αυτό τον καιρό στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης.

Ενα από τα πανό της έκθεσης, που επιμελήθηκε ο Τούρκος βυζαντινολόγος Ζαφέρ Καρατζά Ενα από τα πανό της έκθεσης, που επιμελήθηκε ο Τούρκος βυζαντινολόγος Ζαφέρ Καρατζά Η έκθεση του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη πριν από την περίοδο του Τανζιμάτ», αποσκοπεί ακριβώς στην εξοικείωση του τουρκικού κοινού με την ελληνορθόδοξη κληρονομιά της Πόλης. Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Συμπίπτει με τις εκδηλώσεις της «Κωνσταντινούπολης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης». Την εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πενήντα τρεις από τις εκκλησίες αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ βυζαντινών και ελληνορθόδοξων ναών, που κτίστηκαν στην ύστερη οθωμανική εποχή, μετά τις μεταρρυθμίσεις. Ολες τους βρίσκονται σε συνοικίες της Παλαιάς Πόλης, του Πέραν και των ακτών του Βοσπόρου. Επεξηγηματικά πανό πλαισιώνουν την έκθεση, το υλικό της οποίας προβάλλεται σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, ρωσικά και ρουμανικά).

Εκπληξη αποτελεί το όνομα του επιμελητή της έκθεσης. Πρόκειται για τον Ζαφέρ Καρατζά, Τούρκο βυζαντινολόγο που έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα για τις εκκλησίες αυτές. Το 2008, μάλιστα, εξέδωσε ομότιτλο με την έκθεση βιβλίο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Φωτογραφία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Οι καλλιτέχνες στηρίζουν την ομοφυλόφιλη υπερηφάνεια
Θέατρο
Ελληνίδα κάνει θέατρο στην Τεχεράνη
Κινηματογράφος
Υποτροφίες σε παιδιά-μετανάστες
Παράδεισος για σπουδαστές σινεμά
Συνέντευξη: Γιώργος Στεφανάκης
Μελωδικό ροκ για έναν Ινδό φιλόσοφο
Εκθεση
Πόλη δεν είναι μόνο το Βυζάντιο
Βιβλίο
Ανοιξη για τα παιδιά μέσα στο χειμώνα
Πειρατές και πριγκίπισσες από τη Γαλλία
Μυθολογία
Ο Ηρακλής σήμερα θα ήταν υδραυλικός μηχανικός
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ντοκιμαντέρ: ρεαλισμός και πρωτοπορία
Τηλεόραση
Οι κατά Λάκη 100 μέρες
Κι άλλο κανάλι στη Nova
Γεφύρι της Αρτας το «Greek Idol»
«Ερευνα» στις πλατείες