Έντυπη Έκδοση

Ο Ηρακλής σήμερα θα ήταν υδραυλικός μηχανικός

Ο Ηρακλής ήταν ένας ή περισσότεροι; Πότε έζησε και ποια πορεία ακολούθησε για να πραγματοποιήσει τους δώδεκα άθλους του; Είναι αποκύημα της φαντασίας των ανθρώπων αυτός και η πλούσια δράση του;

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Μαριολάκος μελετώντας εδώ και χρόνια τις φυσικογεωλογικές αναφορές των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (Ομηρος, Ησίοδος, Ηρόδοτος, Πλάτωνας, Στράβωνας, Διόδωρος Σικελιώτης, Παυσανίας, Πλίνιος κ.ά.) ανασυνθέτει την ταυτότητα του Ηρακλή και τη μακρά πορεία του από την Πελοπόννησο, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι την Ισλανδία, τη Γριλανδία, τον Εύξεινο Πόντο και την επάνοδό του στην Ελλάδα.

Ο Ηρακλής είναι ο πιο γνωστός ήρωας παγκοσμίως. Το όνομά του έχει 25 εκατομμύρια αναφορές, άρα έχει τεράστια απήχηση ακόμη και σήμερα. Οι άθλοι του παραπέμπουν σε μεγάλα υδραυλικά έργα και στην αναζήτηση μεταλλευμάτων σε πολύ μακρινές περιοχές.

Ο Ηρακλής ξεκίνησε από τη Θήβα και η δραστηριότητά του τοποθετείται στην Πελοπόννησο κατά τον 13ο αι. π.Χ., δηλαδή 100 χρόνια πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μαριολάκος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Γεωμυθολογική προσέγγιση των άθλων και των άλλων έργων του Ηρακλή».

Οι άθλοι και τα έργα του μπορούν να χωριστούν σε υδραυλικού και μεταλλευτικού περιεχομένου, ενώ ο ίδιος ο ήρωας σήμερα θα ήταν ένας προικισμένος υδραυλικός μηχανικός, σύμφωνα με τον κ. Μαριολάκο.

- Υδραυλικού περιεχομένου είναι οι άθλοι: Λερναία Υδρα, Στυμφαλίδες Ορνιθες, η Κόπρος του Αυγείου (τον καθάρισε στρέφοντας τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους), ενώ του αποδίδονται πολλά αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, όπως τα αυλάκια και τα αναχώματα στις όχθες του Αχελώου, η αύλακα της Μαντίνειας, η αντιπλημμυρική προστασία της Τίρυνθας, η επισκευή ρήγματος στον Νείλο ποταμό που είχε δημιουργηθεί λόγω μεγάλων βροχοπτώσεων κ.ά.

- Μεταλλευτικού περιεχομένου είναι οι άθλοι: τα βόδια του Γηρυόνη, που τοποθετούνται στην Ιβηρική Χερσόνησο, και τα Μήλα των Εσπερίδων (τα χρυσά μήλα που πρόσφερε η Γαία όταν παντρεύτηκε ο Δίας την Ηρα, ο Ηρακλής πήγε να βρει στον κήπο των θεών, στα πιο δυτικά σύνορα της γης, κοντά στη Λιβύη). Ο Στράβωνας και ο Πλούταρχος αναφέρουν ότι έφθασε ώς εκεί (σ' ένα νησί στη δυτική άκρη του Ωκεανού, αφού πάλεψε με τα κύματα) ουσιαστικά για να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο (χρυσό, άργυρο, κασίτερο).

Ο Ηρακλής, που ενδιαφερόταν για χρυσάφι, συμμετείχε βεβαίως και στο μυθικό ταξίδι του Ιάσονα προς την Κολχίδα, αλλά εγκατέλειψε την Αργώ και τους Αργοναύτες και η πιθανή πορεία του είναι: Κρήτη, Λιβύη (όπου μάχεται με τον Ανταίο), Ταγγέρη, Γιβραλτάρ (όπου τοποθετούνται οι Ηράκλειες Στήλες), Ιβηρική Χερσόνησος, Γάδειρα. Μετά την Ιβηρική Χερσόνησο και αφού παρέδωσε τη βασιλεία των Ιβήρων στους αρίστους, όπως αναφέρεται, ιδρύει την πόλη Αλίσια, τη σημερινή Alice st Reine στη Βουργουνδία.

Προς τι όμως όλη αυτή η περιπλάνηση στη Γαλατία; Γιατί η περιοχή είναι ένα σημαντικότατο πέρασμα. Κοντά στην Αλίσια περνούν τέσσερις ποταμοί: Σηκουάνας, Ροδανός, Λίγηρας και Γαρούνας και ο ήρωάς μας ενδιαφερόταν για χρυσό. Δεν είναι τυχαίο ότι σ'αυτή την ίδια περιοχή συγκρούστηκαν αιώνες μετά και οι Ρωμαίοι με τους Γαλάτες.

Ο Ηρακλής διέσχισε ποταμούς, ωκεανούς και έφθασε ώς τη μεγάλη ήπειρο, την Ωγυγία, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος στα «Ηθικά» του. Περιγράφεται ως ένα νησί που βρίσκεται μακριά στη θάλασσα και απέχει δρόμο πέντε ημερών από τη Βρετανία. Υπάρχει ένας κόλπος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, που περικλείεται από μία χερσόνησο, η οποία βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Κασπία Θάλασσα. Εξω από τη χερσόνησο αυτή υπάρχουν πολλά θαλάσσια ρεύματα και η περιοχή είναι πυκνή και γεώδης. Ποια είναι αυτή η περιοχή; «Πιθανόν η Ισλανδία ή η Γριλανδία», απαντάει ο κ. Μαριολάκος, ενώ δεν αποκλείει και την απίθανη θεωρία ότι πρόκειται για την Αμερική. *

Πιθανή ταυτότητα του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας:

Ονομα: Ηρακλής, επώνυμο: Θηβαίος, όνομα πατρός: Ζευς, μητέρας: Αλκμήνη, τόπος γέννησης: Θήβα, τόπος διαμονής: Θήβα, Αργος, χρονολογία: 1250 π.Χ.(;), επάγγελμα: PhD Υδραυλικός μηχανικός, πολεμιστής, εκδούσα αρχή: Εθν. Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την υπογραφή του καθηγητή Ηλία Μαριολάκου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Οι καλλιτέχνες στηρίζουν την ομοφυλόφιλη υπερηφάνεια
Θέατρο
Ελληνίδα κάνει θέατρο στην Τεχεράνη
Κινηματογράφος
Υποτροφίες σε παιδιά-μετανάστες
Παράδεισος για σπουδαστές σινεμά
Συνέντευξη: Γιώργος Στεφανάκης
Μελωδικό ροκ για έναν Ινδό φιλόσοφο
Εκθεση
Πόλη δεν είναι μόνο το Βυζάντιο
Βιβλίο
Ανοιξη για τα παιδιά μέσα στο χειμώνα
Πειρατές και πριγκίπισσες από τη Γαλλία
Μυθολογία
Ο Ηρακλής σήμερα θα ήταν υδραυλικός μηχανικός
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ντοκιμαντέρ: ρεαλισμός και πρωτοπορία
Τηλεόραση
Οι κατά Λάκη 100 μέρες
Κι άλλο κανάλι στη Nova
Γεφύρι της Αρτας το «Greek Idol»
«Ερευνα» στις πλατείες