Έντυπη Έκδοση

Ντοκιμαντέρ: ρεαλισμός και πρωτοπορία

Τέσσερα ενδιαφέροντα αφιερώματα περιλαμβάνει το φετινό, 23ο συνεχόμενο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα», που διοργανώνει από την 1η έως τις 6 Φεβρουαρίου το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και της Πρεσβείας του Βελγίου.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ προβλέπει λοιπόν:

- Αφιέρωμα στον μεγάλο πρωτοπόρο Σοβιετικό ντοκιμαντερίστα Ντζίγκα Βερτόφ, που οι ταινίες του όχι μόνο επηρέασαν καθοριστικά την εξέλιξη του σοβιετικού ντοκιμαντέρ, αλλά άσκησαν σημαντική επίδραση και σ' ορισμένους από τους σκηνοθέτες του γαλλικού «νέου κύματος», κυρίως στον Ζαν Λικ Γκοντάρ και στον Ζαν Ρους. Στο φεστιβάλ προβάλλονται τρεις δημιουργίες του, συμπεριλαμβανομένου και του αριστουργήματός του «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» (1929).

- Αφιέρωμα στις Ελληνίδες ντοκιμαντερίστριες Στέλλα Θεοδωράκη και Εφη Ξηρού, που και οι δύο, με έντονα προσωπική και πρωτοποριακή «γραφή», ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αισθητική ολοκλήρωση των ταινιών τους. Από την εργογραφία της Θεοδωράκη, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 7 ντοκιμαντέρ της, συμπεριλαμβανομένης της πολυβραβευμένης της ταινίας «Από το μοναδικό στο πολλαπλό» (1996), αλλά και του πολύ ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ της «Πώς σε λένε;» Το έργο της Εφης Ξηρού εκπροσωπείται από 10 ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά τους το βραβευμένο «Charisma Χ Ιάννης Ξενάκης» (2009), αλλά και τα πειραματικά «Ακρα» (1996), «Εποχές του Διονύσου» (1999) και «Αφροδίτη των Ρόδων» (2000).

- Στο Αφιέρωμα «Προσωπογραφίες» προβάλλονται συνολικά 14 ντοκιμαντέρ. Ενδεικτικά τα: «Magritte, η ημέρα και η νύχτα» (2009) του Ανρί ντε Γκερλάς, «Το μυστήριο Πικάσο» του σπουδαίου Ανρί - Ζορζ Κλουζό, «Oscar Niemeyer» (2007) του Fabiano Maciel (για την 50ή επέτειο από την ίδρυση της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, Μπραζίλια), «Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος» (2009) του Λευτέρη Ξανθόπουλου, «Φρίντα Λιάππα» (2007) της Δέσποινας Καρβέλλα, «Μίνωες και Ψηλορείτης» του Γιάννη Λάμπρου, το βραβευμένο «Αλλος δρόμος δεν υπήρχε» (2009) του Σταύρου Ψυλλάκη, «Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας... το χόρεψα εγώ» (2009) του Αντώνη Τσάβαλου κ.ά.

- Το πρόγραμμα συμπληρώνουν τέσσερα ντοκιμαντέρ επιλεγμένα από το Φεστιβάλ d' Autrans, με κοινή θεματολογία το βουνό.

Ολες οι προβολές γίνονται στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31), ξεκινούν καθημερινά στις 6.30 μ.μ. κι έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Οι καλλιτέχνες στηρίζουν την ομοφυλόφιλη υπερηφάνεια
Θέατρο
Ελληνίδα κάνει θέατρο στην Τεχεράνη
Κινηματογράφος
Υποτροφίες σε παιδιά-μετανάστες
Παράδεισος για σπουδαστές σινεμά
Συνέντευξη: Γιώργος Στεφανάκης
Μελωδικό ροκ για έναν Ινδό φιλόσοφο
Εκθεση
Πόλη δεν είναι μόνο το Βυζάντιο
Βιβλίο
Ανοιξη για τα παιδιά μέσα στο χειμώνα
Πειρατές και πριγκίπισσες από τη Γαλλία
Μυθολογία
Ο Ηρακλής σήμερα θα ήταν υδραυλικός μηχανικός
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ντοκιμαντέρ: ρεαλισμός και πρωτοπορία
Τηλεόραση
Οι κατά Λάκη 100 μέρες
Κι άλλο κανάλι στη Nova
Γεφύρι της Αρτας το «Greek Idol»
«Ερευνα» στις πλατείες