Έντυπη Έκδοση

Πρωτοποριακή μέθοδος βιοψίας μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα από τους σημαντικότερους κινδύνους που απασχολούν τις γυναίκες σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.

Οι νεότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις στον καρκίνο του μαστού αναμένεται να προσφέρουν μικρή βελτίωση στη θνησιμότητα των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Γι' αυτόν τον λόγο, πολλές από τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα αφορούν την πρόγνωση, άρα και την πρόωρη αντιμετώπισή του (στάδιο Ι).

Η έγκαιρη διάγνωση των βλαβών του μαστού γίνεται με διάφορες ακτινολογικές μεθόδους, οι οποίες συνεχώς εξελίσσονται και βελτιώνονται. Σήμερα χρησιμοποιούμε τις κάτωθι βασικές μεθόδους:

*Ψηφιακή Μαστογραφία

*Υπερηχογράφημα

*Μαγνητική Τομογραφία κ.ά.

Η μαστογραφία αποτελεί το πιο γνωστό μέσο ανίχνευσης βλαβών του μαστού. Οι ασθενείς με μη ψηλαφητές βλάβες του μαστού οδηγούνται σε χειρουργική βιοψία της βλάβης, προκειμένου να καθοριστεί η καλοήθης ή κακοήθης φύση του. Περίπου το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε βιοψία για μη ψηλαφητή βλάβη στον μαστό δεν έχουν κακοήθη ιστολογικά χαρακτηριστικά και έτσι υποβάλλονται σε μία μη αναγκαία χειρουργική επέμβαση.

Οι μη ψηλαφητές μαστογραφικές αλλοιώσεις στο μαστό μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις. Οι πιο συχνές μορφές τέτοιων βλαβών είναι: Μικροαποτιτανώσεις, Κύστη, Αποκρινής μεταπλασία, Αδένωση , Ινώδης ιστός, Υπερπλασία, Καρκίνος in situ.

Η σημαντικότερη από τις προσπελάσεις στις μη ψηλαφητές βλάβες του μαστού είναι η χειρουργική βιοψία η οποία εμφανίζει σημαντικά μειονεκτήματα όπως:

*Χειρουργείο υπό γενική αναισθησία

*Αυξημένο προεγχειρητικό άγχος

*Μετεγχειρητικό άλγος

*Μετεγχειρητική ουλή - Ασχημο αισθητικό αποτέλεσμα

*Αιμορραγία, αιματώματα

*Νοσηλεία

Σε διάφορα κέντρα μαστού των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και σε πολλά των ευρωπαϊκών χωρών εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως διάφορες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής βιοψίας. Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα όμως είναι:

*Χρονοβόρα διαδικασία

*Ελάχιστο δείγμα ιστού

*Πρόκληση αιματωμάτων

*Αιμορραγία

*Δεν αντικαθιστά τη χειρουργική βιοψία

Η νέα μέθοδος BLES

Τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η νέα μέθοδος BLES (Breast Lesion Excision System), ελάχιστα επεμβατικής βιοψίας, η οποία χρησιμοποιείται σε 180 κέντρα. Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

*Τοπική αναισθησία

*Ελάχιστα επεμβατική τεχνική

*Χρόνος επέμβασης: 10 δευτερόλεπτα

*Τομή 6-8 mm και συνολική εκτομή της βλάβης έως 2 cm

*Αριστο αισθητικό αποτέλεσμα

*Ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό αιματωμάτων

*Αμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

*Δεν απαιτείται νοσηλεία

*Χαμηλό κόστος

Η διαδικασία της μεθόδου BLES έχει ως εξής: Η γυναίκα ξαπλώνει στο ειδικό τραπέζι στερεοταξίας όπου ο ακτινολόγος εντοπίζει τη βλάβη στον μαστό της σε τρισδιάστατο επίπεδο. Αυτή η φάση είναι η πιο χρονοβόρα και διαρκεί 10 min. Στη συνέχεια ο χειρουργός εφαρμόζει τοπική αναισθησία στο σημείο της εισόδου του ηλεκτροδίου.

Στην τελική φάση ο χειρουργός κάνει μια τομή 6-8 mm στον μαστό και τοποθετεί το ηλεκτρόδιο στο σημείο εισόδου. Στη συνέχεια το ηλεκτρόδιο, ευβρισκόμενο στο όριο της βλάβης, ανοίγει ένα «καλάθι» το οποίο συλλαμβάνει τον ιστό και τον αφαιρεί, χρησιμοποιώντας RF για αιμόσταση (διάρκεια 10 sec), τον οποίο στη συνέχεια στέλνουμε για ιστολογική εξέταση. Αυτή η λειτουργία καθιστά το σύστημα BLES μοναδικό διότι τα όρια της περιοχής που μας ενδιαφέρει είναι ξεκάθαρα. Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα απλό ιατρείο μαστού αφού η όλη διαδικασία δεν απαιτεί ολική νάρκωση.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η μέθοδος BLES εκτελείται με επιτυχία ύστερα από ομαδική προσπάθεια και καλή συνεργασία από:

*Χειρουργό - διενεργεί όλη την επέμβαση και συντονίζει όλη την επεμβατική διαδικασία.

*Ακτινολόγο - εκτιμά απεικονιστικά την αψηλάφητη βλάβη στον μαστό και την εντοπίζει στερεοτακτικά.

*Παθολογοανατόμο - προβαίνει στην ιστολογική διάγνωση του παρασκευάσματος.

Η μέθοδος BLES εκτελείται με άριστα αποτελέσματα από οργανωμένες Μονάδες Μαστού, σε ειδικά νοσοκομεία, από εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Καρκίνος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη μετά τα 40: γιατί όχι;
Επαναλαμβανόμενη αποβολή
Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου και κύηση
Διατροφή
Η διατροφή της... γονιμότητας
Η γρήγορη μάσηση ευνοεί την παχυσαρκία
Το κρύο θέλει... φαγητό!
Παιδιά
Εκπαίδευση από την παιδική ηλικία
Καρκίνος μαστού
Πρωτοποριακή μέθοδος βιοψίας μαστού