Έντυπη Έκδοση

Αρης Φιορέτος

Πρόσφυγας και γκασταρμπάιτερ

Οταν τον γνώρισα -πάνε πάνω από δέκα χρόνια- μιλούσε ελάχιστα ελληνικά. Και όχι μόνο αυτό. Δεν θύμιζε σε τίποτα Ελληνα - έστω, μισόν Ελληνα.

Μεγαλωμένος στη Σουηδία, με μητρική γλώσσα τη γλώσσα της Αυστριακής μάνας του, σου έδινε την εντύπωση ότι η Ελλάδα γι' αυτόν ήταν μια μακρινή χώρα. Το πρώτο μεταφρασμένο στα ελληνικά μυθιστόρημά του λεγόταν «Στοκχόλμη νουάρ» και ήταν μια εξαιρετικά καλογραμμένη, ελαφρώς δαιδαλώδης και με αστυνομικά στοιχεία, ιστορία, που ήθελε να είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που θα ασχολιόταν με τα τρία βασικά όργανα του ανθρώπινου σώματος: τον εγκέφαλο, την καρδιά, το φύλο.

Το « Στοκχόλμη νουάρ» είχε να κάνει με τον εγκέφαλο - και πράγματι, οι αναγνώστες που το διάβασαν στην Ελλάδα βρέθηκαν μπροστά σε ένα εγκεφαλικό οικοδόμημα, άψογα δομημένο, ιδανικό ανάγνωσμα γι' αυτούς που θέλουν να μένουν ενεργοί και να γίνονται συν-συγγραφείς. Η μετάφραση του «Στοκχόλμη νουάρ», μαζί με την εγκατάσταση των γονιών του στην Ελλάδα, έμελλε να είναι το όχημα της καλύτερης γνωριμίας του με τη χώρα μας και τη γλώσσα της - αν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται, ότι πατρίδα ενός συγγραφέα είναι πάντα η γλώσσα του, τότε, πριν από δέκα χρόνια περίπου, ο Φιορέτος απέκτησε πρώτη φορά στη ζωή του μια νέα πατρίδα...

Ο «Τελευταίος Ελληνας» δεν έχει καμιά σχέση με την τριλογία που ο Αρης Φιορέτος ήθελε κάποτε να γράψει. Θα έλεγα ότι δεν έχει καμιά σχέση με οτιδήποτε έχει γράψει μέχρι σήμερα. Ούτε ως γραφή ούτε ως θέμα ούτε ως διάθεση. Μοιάζει να βρέθηκε μπροστά σε ένα τραπέζι με εκατοντάδες χαρτονένια παζλ πάνω του και να πήρε ξαφνικά την απόφαση να τα συνθέσει, να ενώσει μικρές παράταιρες εικόνες που άκουσε, είδε, γνώρισε, φαντάστηκε, και να φτιάξει μια εικόνα, την εικόνα της καταγωγής του και όσων κουβαλάει μέσα του.

Θα έβαζε κανείς στοίχημα ότι μόλις την έφτιαξε, μόλις η εικόνα παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη -αλλά πάντα κομματιασμένη, αποσπασματική-, τότε κάθισε, την κοίταξε, είπε «Αυτός, λοιπόν, είμαι» και σηκώθηκε από την καρέκλα του άλλος άνθρωπος. (Αλλωστε όσο ικανός συγγραφέας και αν είναι κάποιος, μπορεί ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου να τη διηγηθεί σαν να είναι μια ιστορία με συνεχή ροή; Οχι, δεν μπορεί.).

 

Το Enet.gr προσφέρει σε τρεις τυχερούς αναγνώστες τρία βιβλία του Αρη Φιορέτου.

Για να συμμετέχετε στην κλήρωση στείλτε e-mail με τα στοιχεία σας στο: klirosi@eleftherotypia.net

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Ενα μυθιστόρημα ως ποίημα
Ο Ελληνας μετανάστης χωρίς μελοδραματισμούς
Ενεργοί οι πολίτες
Ο εαυτός μας από απόσταση
Για το ίδιο θέμα
Ο Ελληνας μετανάστης χωρίς μελοδραματισμούς
Ο Άρης Φιορέτος στο Enet.gr
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Μάινχοφ, ο Λένον της RAF
Είμαστε σκάρτοι από κούνια
Εικαστικά
Κάθε μέρα, αίνιγμα
Κινηματογράφος
«Επιλέγω γυναικείους χαρακτήρες γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες»
Οχι στον Πινοσέτ
Μουσική
Κάτι ράγισε και μπήκε φως
Βιβλίο
Πρόσφυγας και γκασταρμπάιτερ
Ενα μυθιστόρημα ως ποίημα
Ο Ελληνας μετανάστης χωρίς μελοδραματισμούς
Ενεργοί οι πολίτες
Ο εαυτός μας από απόσταση
Λογοτεχνία
Η επί του Ορους ομιλία
Επίσκεψη από τον Μάρκο Μπόλαρη *
Άλλες ειδήσεις
Αληθεινός σε πρώτο πρόσωπο
Ολα για μια παραστεκάμενη
Το αηδόνι και ο χρυσαετός