Έντυπη Έκδοση

Ο Ελληνας μετανάστης χωρίς μελοδραματισμούς

Το εκπληκτικό με αυτόν τον «Τελευταίο Ελληνα» είναι ότι γράφτηκε από έναν Ελληνα συγγραφέα. Εναν Ελληνα συγγραφέα που, ακριβώς επειδή έζησε έξω, όχι μόνο μπόρεσε να πετάξει από πάνω του κάθε ηθογραφικό στοιχείο, αλλά είδε και πράγματα της Ελλάδας που εμείς εδώ πάψαμε να βλέπουμε.

Τα δύο πρώτα μυθιστορήματα  του Αρη Φιορέτου που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από  τις εκδόσεις Καστανιώτη Τα δύο πρώτα μυθιστορήματα του Αρη Φιορέτου που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη Σαν χειρουργός έχωσε τη γραφίδα του μέσα στο ελληνικό σώμα, σαν κυβιστής ζωγράφος περιέγραψε τα ανθρώπινα τοπία από πολλές πλευρές, πάνω κάτω και πλαγίως, και πίσω από τη φαινομενικότητα των πραγμάτων.

Κι ύστερα είναι το θέμα του. Για τον Φιορέτο, ο Ελληνας που φεύγει μετανάστης για το εξωτερικό δεν είναι ένα θέμα κατάλληλο για γκρίνιες, ή για μελοδράματα, ή για τους εύκολους συναισθηματισμούς που συνοδεύουν συνήθως τέτοια θέματα. Οι δύο ήρωες του μυθιστορήματος δεν έχουν καμιά σχέση με τους μετανάστες που έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα στην ελληνική λογοτεχνία. Η επιτυχία ή η αποτυχία τους αναφορικά με την προσαρμογή τους στις ψυχρές χώρες του Βορρά έχουν βεβαίως σχέση με τους ίδιους, τις εμπειρίες και τις εικόνες που κουβαλάνε μαζί τους. Κυρίως με αυτό που εκπροσωπούν σε μια ήπειρο που μοιάζει ενωμένη αλλά δεν είναι, αφού οι διαφορές -πολιτισμικές, κοινωνικές, οικονομικές, συναισθηματικές- είναι εκεί, αθέατες και φανερές, πανταχού παρούσες και καθοριστικές.

Κι ο αναγνώστης που θα ακολουθήσει αυτό το ζιγκ ζαγκ της γραφής του Φιορέτου, που θα βυθιστεί μαζί του στα παιχνίδια του χρόνου και θα αγαπήσει τους ήρωές του, θα νιώσει πως διαβάζει ένα σημαντικό μυθιστόρημα. Ενα σημαντικό μυθιστόρημα για το χρόνο που φεύγει, για τον τόπο που αλλάζει, για τον εαυτό μας που μένει ίδιος.

**Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ., ο Αρης Φιορέτος θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο IANOS της Αθήνας (Σταδίου 24), όπου, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ», θα συζητήσει με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη. Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., θα συναντήσει στο PUBLIC το αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης, όπου και θα συνομιλήσει με το δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Πρόσφυγας και γκασταρμπάιτερ
Ενα μυθιστόρημα ως ποίημα
Ενεργοί οι πολίτες
Ο εαυτός μας από απόσταση
Για το ίδιο θέμα
Πρόσφυγας και γκασταρμπάιτερ
Ενα μυθιστόρημα ως ποίημα
Ο Άρης Φιορέτος στο Enet.gr
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Μάινχοφ, ο Λένον της RAF
Είμαστε σκάρτοι από κούνια
Εικαστικά
Κάθε μέρα, αίνιγμα
Κινηματογράφος
«Επιλέγω γυναικείους χαρακτήρες γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες»
Οχι στον Πινοσέτ
Μουσική
Κάτι ράγισε και μπήκε φως
Βιβλίο
Πρόσφυγας και γκασταρμπάιτερ
Ενα μυθιστόρημα ως ποίημα
Ο Ελληνας μετανάστης χωρίς μελοδραματισμούς
Ενεργοί οι πολίτες
Ο εαυτός μας από απόσταση
Λογοτεχνία
Η επί του Ορους ομιλία
Επίσκεψη από τον Μάρκο Μπόλαρη *
Άλλες ειδήσεις
Αληθεινός σε πρώτο πρόσωπο
Ολα για μια παραστεκάμενη
Το αηδόνι και ο χρυσαετός