Έντυπη Έκδοση

Η ΕΚΘΕΣΗ της Κομισιόν μιλάει για συμφωνία επιμήκυνσης, αλλά...

«Δεν σώζεστε χωρίς τα 50 δισ.»

ΤΙΣ ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την ανεύρεση των 50 δισ. ευρώ δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του χρέους μέχρι το 2025. Τα 3 χειρότερα σενάρια που καταγράφει η Επιτροπή δείχνουν: Εσαεί Μνημόνιο αν συνεχίσουμε την ίδια πολιτική (μιλώντας εμμέσως για αποτυχία του Μνημονίου). Με το δεύτερο σενάριο το χρέος μπορεί να μειωθεί, αλλά όχι να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ, καθώς θα έχουμε ανάπτυξη άνω του 3,5% και πλεόνασμα 5,5%. Το τρίτο «ευνοϊκότερο» σενάριο για να επιτευχθεί πρέπει να στηρίζεται στα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς είναι αδύνατο να πετύχουμε πλεονάσματα άνω του 7,5% για αποπληρωμή του χρέους.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Δ' Μνημόνιο

  • Δ' ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ - ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ * ΕΝΟΠΟΙΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ * ΜΕΙΩΣΗ 15% ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ Σκληρότερα μέτρα για την 5η δόση
   Η τρόικα βάζει χέρι σε επικουρικά, πρόνοιας και εφάπαξ, ενοποιεί νοσοκομεία, κόβει μπόνους σε τραπεζοϋπαλλήλους, απαιτεί επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, κόβει τις αποδοχές σε όσες ΔΕΚΟ ή φορείς απομείνουν στο Δημόσιο και εκχωρεί τελωνειακές εργασίες σε επιχειρήσεις.
 • Εξοργιστικές υπερβάσεις

  • ΚΟΜΠΙΝΕΣ Πληρώνουμε διπλά τα δημόσια έργα
   ΑΠΟ την τσέπη του ξαναπληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος τις απ' ευθείας αναθέσεις και τις συμπληρωματικές συμβάσεις στα δημόσια έργα. Υπολογίζεται ότι υπερτιμολογούν κατά 90% τον αρχικό προϋπολογισμό, κυρίως οδικών και λιμενικών έργων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Τα κοινοτικά ταμεία αρνούνται να καλύψουν την αξία απαλλοτριώσεων και επιπλέον συμβάσεων με αναδόχους-εργολάβους, γιατί δίδονταν με αδιαφανείς διαδικασίες και με κατάχρηση των όρων. Ετσι, σύμφωνα με μελέτη εργαζομένων στη ΜΟΔ, αναγκάζεται το Δημόσιο να καλύψει τη διαφορά, πληρώνοντας ποσό τριπλάσιο από το αρχικό. Λόγω Μνημονίου υπάρχει κίνδυνος σημαντικά έργα να μείνουν στη μέση.
 • Ενέργεια

  • Ρέκβιεμ Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη πρελούδιο για τον τουρκικό αγωγό
   Ετοιμη είναι η Ρωσία να εγκαταλείψει οριστικά τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ζητώντας μάλιστα από την Βουλγαρία αποζημίωση για αθέτηση υποχρεώσεων, εάν η τελευταία δεν τηρήσει έως τις 20 Μαρτίου τη δέσμευσή της να καταβάλει τη συμμετοχή της, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, στην κοινοπραξία Trans-Balkan Pipeline.
  • ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ Ακριβότερο ρεύμα φέρνει η παραχώρηση σε ιδιώτες των υδροηλεκτρικών
   Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους 5.000.000 οικιακούς καταναλωτές στην Ελλάδα θα πυροδοτήσει η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών (αγρότες, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινόχρηστα), που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011.
  • Διεθνής αναστάτωση για το νέο «βρόμικο» καύσιμο
   Δομικές ανατροπές στην παγκόσμια ενεργειακή ισορροπία, με καταστροφικές ωστόσο επιπτώσεις στο περιβάλλον, επιφέρει η σχετικώς νέα «επαναστατική», όπως την χαρακτηρίζουν, τεχνολογία παραγωγής φυσικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο.
 • Συστήματα franchising

  • ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ **560 ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΜΕ 20.000 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Δικαιόχρηση: ένας μαγνήτης για καινούργιους επιχειρηματίες
   Ευκαιρίες και ασφάλεια για τους «έχοντες» σε καιρούς κρίσης αλλά και μεγάλα ρίσκα για τους «αλεξιπτωτιστές» και τους επιχειρηματίες ανάγκης παρουσιάζουν τα συστήματα franchising στη χώρα μας.
  • ΤΟ ΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 100.000 ΕΥΡΩ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ 200.000 Προϋπολογίστε φανερά και κρυφά έξοδα
   Η χώρα μας, ακόμη και εν μέσω οικονομικής ύφεσης, θεωρείται από τις ακριβότερες διεθνώς για τους επίδοξους επιχειρηματίες που αναζητούν ιδέες για να δραστηριοποιηθούν μέσω της δικαιόχρησης, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι κρυφές χρεώσεις που επιβάλλουν οι δικαιοπάροχοι εκτινάσσουν στα ύψη την επένδυση.
  • Εστίαση και υπηρεσίες σέρνουν τον χορό
   Ο επιχειρηματικός κλάδος, που με διαφορά τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων αναζητούν επενδυτικές διεξόδους στο franchising, είναι αυτός της εστίασης.
 • Τηλεπικοινωνίες

  • ΑΠΟ ΤΑ 410 ΕΚΑΤ. ΤΟ 2009 ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΑ 39,6 ΠΕΡΥΣΙ * ΤΣΑΜΑΖ: ΕΜΠΟΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ Καταβαραθρώθηκαν τα κέρδη του ΟΤΕ
   Πρωτοφανή μείωση στα καθαρά κέρδη του, που αγγίζει τα όρια της καταβαράθρωσης, εμφάνισε ο όμιλος του ΟΤΕ το 2010.
 • Τεχνο-οικονομία

  • Η ΠΡΩΤΗ ΖΗΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 30% ΚΑΙ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ, Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΛΕΙ 10% ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ Apple και Google βγήκαν προς άγραν ηλεκτρονικών εκδοτών
   Εντάξει, η έκφραση «μάχη γιγάντων» έχει χρησιμοποιηθεί κατ' επανάληψη, για να περιγράψει τις αντιπαραθέσεις στον ψηφιακό κόσμο, αλλά στην περίπτωση της Apple εναντίον της Google θα πρέπει να περιμένουμε ουκ ολίγες παράπλευρες απώλειες.
  • Ψηφιακές αναβαθμίσεις με προεκτάσεις
   Η τοποθέτηση του Παντ. Τζωρτζάκη στη θέση του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών δεν εξέπληξε τους παροικούντες την τεχνολογική Ιερουσαλήμ στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους θεωρούν πως ο τέως επικεφαλής τής Forthnet θα αναλάβει με την πρώτη ευκαιρία (δηλαδή στον επόμενο ανασχηματισμό) το «ψηφιακό» χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης.
  • Η Sony μπαίνει στα tablets με άρωμα Playstation
   Λοιπόν, προσκλητήριο. Η Apple είναι εδώ, η Samsung ομοίως, το αυτό η Motorola, η Acer, η RIM, η HTC, η Huawei, η ΗΡ· όλο και κάποιον θα ξεχάσαμε και ελπίζουμε να μας συγχωρέσει, ποιος λείπει όμως από το πάρτι των επίπεδων συσκευών, γνωστών και ως tablets; Ω, μα ναι, η Sony και πριν αναρωτηθείτε πού χάθηκε αυτή, σας έχουμε νέα.
  • Σενάρια συγχωνεύσεων
   *Η τηλεπικοινωνιακή αγορά δείχνει να θεωρεί πως ήρθε πια ο καιρός να προχωρήσουν οι διεργασίες και να δούμε κάποιες συγχωνεύσεις και στο επίκεντρο των σεναρίων που... βγήκαν από το ψυγείο βρίσκονται η Forthnet, η hellas online, η Vodafone και η Wind.
 • ΟΤΟΕ:

  • «Τα δίνουν όλα στους τραπεζίτες»
   Για κατάργηση βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων, παραβίαση του Συντάγματος και νόθευση της δημοκρατίας καταγγέλλει την κυβέρνηση η ΟΤΟΕ.
 • Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

  • ΕΒΖ: Ραντεβού σε αναμμένα κάρβουνα
   Ανήσυχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οι εργαζόμενοι, αλλά και οι τευτλοπαραγωγοί, μετά την τελεσίδικη απόφαση της ΑΤΕ να παραχωρήσει το ποσοστό (82,07%) που κατέχει στη βιομηχανία.
 • Επιχειρήσεις

  • Πληθαίνουν τα λουκέτα στον Πειραιά
   Πάνω από 300 εμπορικά καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Πειραιά, σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του Εμπορικού Συλλόγου.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Ο Γ. Καρακαδάς πρόεδρος της Olympic Air
   Με ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από καινούργια στελέχη που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοοικονομική αγορά, εισέρχεται η Olympic Air στη νέα εποχή που διαγράφεται στο σκηνικό των αεροπορικών εταιρειών στην Ελλάδα.
  • Κλείνουν 3 τελωνεία
   Κλείνουν τρία τελωνεία από την 1η Μαρτίου: Β' Τελωνείο Οινοπνευματωδών και Καπνικών στον Πειραιά, Πυθίου στον Εβρο και Ειδομένης στο Κιλκίς.