Έντυπη Έκδοση

Η μαγεία του μικρού

Εργο του Χρήστου Κάλφα. Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Ενα βιβλίο με ελκυστικό, αλλά ασαφή τίτλο και, επιπλέον, χωρίς μερικές αράδες στο οπισθόφυλλο που να προϊδεάζουν για το περιεχόμενό του, πιστεύουμε πως αδικεί εαυτόν. Πόσω μάλλον όταν ο τίτλος δημιουργεί την παραπλανητική εντύπωση ότι πρόκειται για ανάλαφρο μυθιστόρημα, γραμμένο, το πιθανότερο, από έναν φιλογύνη.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Η άφθαρτη γοητεία του Ρέιμοντ Τσάντλερ
   Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ (Σικάγο 1888-Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ 1959) είναι ένας από τους σημαντικούς συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών, ο δημιουργός του μοναχικού ιδιωτικού ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα εφτά ή καλύτερα οχτώ -συμπεριλαμβανομένου και του ημιτελούς τελευταίου- μυθιστορήματά του: Ο μεγάλος ύπνος (1939), Αντίο, γλυκιά μου (1940 ), Το ψηλό παράθυρο (1942), Η κυρία της Λίμνης (1943), Η μικρή αδερφή (1949), Ο μεγάλος αποχαιρετισμός (1953), Πλέιμπακ (1958).
  • Το έκτο βιβλίο του Ντίνου Οικονόμου Συνωμοσίες επί χάρτου χωρίς άλλοθι
   Συγγραφέας δευτέρας διαλογής σε πρωτοκλασάτο εκδοτικό οίκο, οπωσδήποτε δεν τα βγάζει πέρα εύκολα. Αν μη τι άλλο, βρίσκεται κάθε στιγμή υπόλογος για το έλλειμμα στις πωλήσεις των βιβλίων του.
  • Η μυστική εταιρεία των Ροδόσταυρων και ο πολύχρωμος κόσμος των Σούφι
   Εκπληξη αποτελεί για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, που πέραν πάσης αμφιβολίας την αγνοεί, η εμφάνιση ενός έργου της σπουδαίας βρετανής ιστορικού των ιδεών Frances Amelia Yates (1899-1981).
  • Ενα ψυχολογικό θρίλερ για τις συνέπειες του πολέμου Η επιστροφή του στρατιώτη
   Η Μινέτ Γουόλτερς θεωρείται μία από τις πλέον καινοτόμους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων και μυστηρίου, καθώς δεν διστάζει να θίξει φλέγοντα θέματα που πλήττουν τις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και να δημιουργήσει ήρωες που ξεπερνούν τα στερεότυπα, είτε πρόκειται για ντετέκτιβ είτε για απλούς, καθημερινούς χαρακτήρες.
  • Στην πολυσημία της παιδικής ηλικίας
   Σαφώς έρρυθμες, μαθηματικά υποταγμένες σε ένα συγκεκριμένο ποιητικό πλαίσιο, αλλά όχι ποιητικίζουσες κρίνονται οι πεζόμορφες εκφάνσεις αυτής της ιδιότυπης, αλλά όχι κλειστής αναφοράς στην κοσμογονική πολυσημία τής παιδικής ηλικίας.
  • Ακραία συναισθήματα
   Από τις πρώτες ακόμη σελίδες το μυθιστόρημα της δημοσιογράφου Περιχάν Μακγτέν (γενν. 1960, Κωνσταντινούπολη), που σπούδασε Ψυχολογία και έζησε στην Ινδία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κερδίζει τις εντυπώσεις των αναγνωστών.
  • Ο έλληνας φιλόσοφος στην ευρωπαϊκή σκέψη Φαντασιακό και φιλοσοφία στον Καστοριάδη
   Με ενδιαφέρον διαβάσαμε το βιβλίο: Κορνήλιος Καστοριάδης: Ακυβέρνητη Κοινωνία, από τις εκδόσεις Ευρασία.
  • Οι άνθρωποι του Σταύρου Θεοδωράκη Σεμνότητα και ευπροσηγορία
   Από αυτόν τον ποταμό εξομολογήσεων (λιγότερο ή περισσότερο αυθόρμητων) στάθηκα ιδιαίτερα στην de profundis συνομιλία του νεκραναστημένου διπλωμάτη Γρηγόρη Παπαδόπουλου, που ταξίδευε με το μοιραίο Φάλκον, το οποίο, πέφτοντας στις 14 Σεπτεμβρίου τού 1999, στέρησε τη ζωή από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και άλλους συνεπιβάτες του.
  • Προαιώνιες αλληγορίες
   «Μέσα στο δίχτυ όμως δεν υπήρχε κανένα ψάρι ή τέρας ή φρικτό πλάσμα, αλλά μόνο μια μικρή γοργόνα που κοιμόταν βαθιά» Στον υπέροχο τόμο Περί Αρχαίας Ελληνικής Ζωγραφικής (Αγρα, 1993, σ. 33) ο Πλίνιος αναφέρει ότι οι πρώτες ζωγραφιές του ανθρώπινου σώματος έγιναν ακολουθώντας το περίγραμμα της σκιάς του. Ομως, προσοχή!
  • Η θυελλώδης ζωή-βιογραφία του Σαίξπηρ Ζωής αγώνας άγονος;
   Η εντυπωσιακή δυσαναλογία μεταξύ των ελάχιστων διασωζόμενων βιογραφικών στοιχείων και της πληθώρας βιογραφιών που διαθέτουμε σήμερα για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, παράλληλα με μια εκ πρώτης όψεως παραδοξότητα, καταδεικνύει με τον πλέον απτό και γλαφυρό τρόπο τη σπουδαιότητα και την πνευματική παρακαταθήκη του σημαντικότερου άγγλου συγγραφέα.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ενα ταξίδι στην Αίγυπτο
   Μια απλή σκέψη για το ποιον τόπο θα θέλαμε να επισκεφθούμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχει πολλές πιθανότητες να μας οδηγήσει στην Αίγυπτο, χώρα που, αν και βρίσκεται σχετικά κοντά στην Ελλάδα, δεν αποφασίζουμε εύκολα να τη βάλουμε στα πλάνα των διακοπών μας (τώρα βέβαια η λέξη διακοπές τείνει να απαγορευτεί από τη σκέψη μας).
  • Paul McCartney 40 χρόνια χωρίς τους Beatles
   Πριν από περίπου 40 χρόνια και με δεδομένη την απόφαση των Beatles να διαλυθούν, τα τέσσερα μέλη τους είχαν αρχίσει να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους με προσωπικά άλμπουμ και τραγούδια που είχαν σκοπό την εμπορική επιτυχία.
 • Λογοτεχνία

  • Ο γερο-Λέμας
   Ο γερο-Λέμας έκανε μια ζωή οικονομία. Ξενιτεύτηκε στην Αμερική, έφτιαξε περιουσία, παντρεύτηκε, αλλά δεν χάρηκε παιδιά. Γύρισε γέρος στην πατρίδα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να επισκευάσει το πατρικό σπίτι.
  • Το εγχείρημα της χειραφέτησης του πνεύματος στον αιώνα του Διαφωτισμού
   (Συνέχεια από το προηγούμενο φ.643) Ο Καντ αναχωρεί από τις κρίσεις, που διακρίνονται σε αναλυτικές και συνθετικές. Αναλυτικές είναι εκείνες των οποίων το κατηγόρημα περιέχεται στην έννοια του υποκειμένου (παράδειγμα: όλα τα σώματα είναι εκτεταμένα)· γι' αυτές δεν απαιτούνται νέες εμπειρίες, αλλά και δεν προσθέτουν κάτι που δεν γνωρίζουμε ήδη.
  • Περί εκδοτών, δημιουργικής γραφής και άλλων βασανιστικών λέξεων
   Απέναντι σ' έναν ιογενή κόσμο, η σκέψη οφείλει να γίνει κι αυτή ιογενής, δηλ. ικανή να δημιουργεί συσχετισμούς ή διαχωρισμούς διαφορετικούς από εκείνους της αντικειμενικής κριτικής ή ακόμα και της διαλεκτικής κριτικής.
  • Ο ερωτικός Παπαδιαμάντης μέσα από τη ματιά του ζωγράφου Δημήτρη Μοράρου «Να είχεν ο έρωτας σαΐτες...»
   Τις αρετές μιας τέτοιας διάρκειας είναι που αναζητώ στον Παπαδιαμάντη, όπως σ' έναν ποιητή. Μεταπηδώντας από το πρώτο στάδιο -που είναι η παρατηρητικότητα- στο δεύτερο -που είναι η μαγεία-, εκεί που εξακολουθούν να παλιώνουν τα πράγματα, παραμένει όμως καινούριος ο Θεός.
  • ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
   Εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη -100 χρόνια από τον θάνατο και 160 από τη γέννησή του- οργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, την Τρίτη 1η Μαρτίου, ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του «Παρνασσού» (πλατεία Καρύτση).
  • Συνταγές επιβίωσης σε μεξικανικούς καιρούς
   Οσο και να θέλαμε να φύγει η σκέψη μας από το Μεξικό, η γρίπη που μας έφερε τον πυρετό της -σε συνδυασμό με τη χρησιμότητα του γουρουνιού, την οποία αναλύσαμε επαρκώς στο τελευταίο άρθρο μας- μας οδήγησε στον ακόλουθο σχιζοφρενικό συλλογισμό: Η περιβόητη γρίπη των χοίρων ήταν επινόηση αμερικανών πρακτόρων με στόχο το αμερικανικό «τερπνόν μετά του ωφελίμου»· «τερπνόν», εφόσον θα απέφερε κερδοφορία στις φαρμακοβιομηχανίες της χώρας τους, και «ωφέλιμον», καθότι θα απέτρεπε μια πιθανή επανάσταση των εξαθλιωμένων μεξικανών γειτόνων τους, η οποία θα πυροδοτούσε ανάλογες εξελίξεις και στις υπόλοιπες λατινοαμερικανικές χώρες, ηφαίστεια για τον Βορρά, τον προηγμένο πανθηγέτη.
 • Άλλες ειδήσεις