Έντυπη Έκδοση

Παραμύθια που γυαλίζουν στο σκοτάδι

Ενας μαγικός κόσμος -όπου τα αντικείμενα αιωρούνται μόνα τους, οι ηθοποιοί πετάνε και τα άψυχα ζωντανεύουν- ανοίγει τις πύλες του.

Μορφές κρυμμένες, μάλιστα, στο σκοτάδι της σκηνής του Θεάτρου Μπάντμιντον υπόσχονται να μας ταξιδέψουν στη μαγεία του παραμυθιού σε μια παράσταση όπου χώρεσε δύο διάσημα παραμύθια: την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ».

Ολα αυτά θα εμφανιστούν μπροστά στα μάτια μας χάρη στο Μαύρο Θέατρο της Πράγας, που στις 18, 19 και 20 Μαρτίου θα εμφανιστεί στο Μπάντμιντον, με μια ελεύθερη διασκευή των παγκοσμίως γνωστών παραμυθιών του Λούις Κάρολ και του Τζόναθαν Σουίφτ.

Οι παραδοσιακές θεατρικές τεχνικές του «μαύρου θεάτρου», σε συνδυασμό με την παράλληλη προβολή που θα γίνεται σε μεγάλη οθόνη, μαζί με τις υπερμεγέθεις μαριονέτες, τα διάφορα τεχνάσματα και τα εφέ μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, δίνουν σε αυτά τα απαιτητικά έργα μια μορφή ευνόητη και ελκυστική ταυτόχρονα.

Το Κρατικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας «Fantasy Production» έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, και έχει βραβευτεί, εκτός από την Τσεχία, στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου του Εδιμβούργου και στο διεθνές φεστιβάλ μουσικού θεάτρου του Κάρντιφ.

Η τέχνη του στηρίζεται κυρίως στο μαύρο που δεν φαίνεται πάνω στο μαύρο. Οι ηθοποιοί-χειριστές των διαφόρων αντικειμένων είναι ντυμένοι στα μαύρα και παίζοντας μπροστά από το μαύρο βελούδινο φόντο της σκηνής γίνονται αόρατοι για τους θεατές. Ετσι, τα πολύχρωμα αντικείμενα τα οποία χειρίζονται φαίνεται σαν να αιωρούνται στον αέρα και ζουν τη δική τους ανεξάρτητη ζωή. Σημαντικό στοιχείο της παράστασης είναι ο ιδιαίτερος φωτισμός, που αναδεικνύει τα χρώματα στα σκηνικά, στα αντικείμενα αλλά και στις ανθρώπινες φιγούρες.

Στο «μαύρο θέατρο» δεν υπάρχουν διάλογοι, υπάρχει παντομίμα. Δημιουργείται με τις ψευδαισθήσεις και τα εφέ μια παιδική, αλλά όχι παιδιάστικη, οπτική, που δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη φαντασία και στα όνειρα.

Εισιτήρια και πληροφορίες στα 210-8840600, www.ticketnet.gr και τα Public.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Σχετικά θέματα: Θέατρο
Χορογραφώντας το κενό
«Γέρασα και ακόμα με φοβούνται»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Εικαστικός πόλεμος στους τοίχους της πόλης
Μπουρζουά διά χειρός Εϊμιν
Η πτώση του Τείχους και τα αναδυόμενα ταλέντα
Συνέντευξη: Ασγκάρ Φαραντί
Μας λογοκρίνουν ακόμα και οι θεατές
Θέατρο
Παραμύθια που γυαλίζουν στο σκοτάδι
Χορογραφώντας το κενό
«Γέρασα και ακόμα με φοβούνται»
Συνέντευξη: Σταύρος Πετσόπουλος
«Με ενοχλούν τα τύπου καλά βιβλία»
Ερευνα: Η κρίση στον μουσικό χώρο
Κι η νύχτα τρίζει, σε ξενιτεύει
Κομικςοδρόμιο
«The Cape»: μια νέα τηλεοπτική σειρά
Κολατσιό παρέα με τον Σούπερμαν