Έντυπη Έκδοση

Κολατσιό παρέα με τον Σούπερμαν

Η στενή σχέση των χάρτινων ηρώων με το φαγητό δεν εξαντλείται στα αγριογούρουνα του Οβελίξ ούτε στο σπανάκι του Ποπάι. Γίνεται όμως ακόμα στενότερη σε ορισμένες περιπτώσεις όταν το μεταφέρουν και το προστατεύουν, χωρίς όμως δυστυχώς να μπορούν να το φάνε!

Πού συνέβαινε αυτό; Πού αλλού; Στην Αμερική, με τα τσίγκινα «βαλιτσάκια» όπου οι μαθητές κουβαλούσαν το κολατσιό τους. Ιδια με τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες, αλλά εντελώς διαφορετικά στην εμφάνιση.

Στην πολύχρωμη επιφάνειά τους παρέλαυναν ήρωες από τηλεοπτικά σίριαλ, καρτούν και κόμικς. Η μόδα εμφανίστηκε μετά τον πόλεμο, χάρη στην εισβολή της τηλεόρασης σε εκατομμύρια σπίτια. Τα παιδιά που μεγάλωσαν βλέποντας Σούπερμαν, Κάπτεν Αμέρικα, Μπάτμαν και άλλους πρωταγωνιστές της μικρής οθόνης (και των εικονογραφημένων σελίδων), κουβαλούσαν τους ήρωές τους στο σχολείο... χωρίς να τους παρατηρεί η δασκάλα! Μέχρι τα τέλη του '70 πουλήθηκαν περισσότερα από 120 εκατομμύρια κουτιά (στατιστικά, ενάμισι κουτί για κάθε παιδί της γενιάς των baby boomers). Γνωστοί σχεδιαστές κόμικς ανέλαβαν τη μεταφορά των ηρώων τους από το χαρτί στον τσίγκο. Ανάμεσά τους, ο Wayne Boring, που σχεδίαζε τα κόμικς τού Σούπερμαν το '50 (στην Ελλάδα έγινε γνωστός από τα «Υπεράνθρωπα» και «Δυναμικά» κόμικς των εκδόσεων Πεχλιβανίδη). Ο Boring σχεδίασε το βαλιτσάκι φαγητού που έμελλε να έχει τις περισσότερες πωλήσεις συγκριτικά με τα άλλα. Εξαιτίας του διάσημου ήρωα (φυσικά), που συγκρουόταν με ένα ρομπότ στην μπροστινή πλευρά του κουτιού. Εξίσου καλή υποδοχή είχαν οι Μπάτμαν και Ρόμπιν, διά χειρός Bob Kane, καθώς και κάποια που σχεδιάστηκαν από τους Wallace Wood και Jack Davis.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινούμενα σχέδια/Κόμικς/Σκίτσα
Σχετικά θέματα: Κομικςοδρόμιο
«The Cape»: μια νέα τηλεοπτική σειρά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Εικαστικός πόλεμος στους τοίχους της πόλης
Μπουρζουά διά χειρός Εϊμιν
Η πτώση του Τείχους και τα αναδυόμενα ταλέντα
Συνέντευξη: Ασγκάρ Φαραντί
Μας λογοκρίνουν ακόμα και οι θεατές
Θέατρο
Παραμύθια που γυαλίζουν στο σκοτάδι
Χορογραφώντας το κενό
«Γέρασα και ακόμα με φοβούνται»
Συνέντευξη: Σταύρος Πετσόπουλος
«Με ενοχλούν τα τύπου καλά βιβλία»
Ερευνα: Η κρίση στον μουσικό χώρο
Κι η νύχτα τρίζει, σε ξενιτεύει
Κομικςοδρόμιο
«The Cape»: μια νέα τηλεοπτική σειρά
Κολατσιό παρέα με τον Σούπερμαν