Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στο «μακάρι» οι ελπίδες του Γιώργου

Το μήνυμα περί εμπιστοσύνης στις ίδιες δυνάμεις της χώρας, που απηύθυνε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή, κατέδειξε την απαισιοδοξία του για τις διαβουλεύσεις της 25ης Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση διατηρεί πλέον μόνον ευσεβείς πόθους από τη συμμετοχή της στη σύνοδο κορυφής.

Παρ' ότι αντέκρουσε σθεναρά, επιτιθέμενος ακόμη και σε προσωπικό τόνο, τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που τον προκάλεσε με δημοψήφισμα για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε με κομμένα, από το γερμανοφινλανδικό ψαλίδι, τα φτερά: «Σ'αυτή τη μάχη δεν επιτρέπεται ούτε αισιοδοξία αλλά ούτε και μοιρολατρία», δήλωσε. «Μακάρι να υπάρξουν θετικές αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση δίνουμε τη μάχη, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, χωρίς φόβο· πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα, βασισμένοι στις δυνατότητές μας, για να μη στηριζόμαστε σε δάνειες δυνάμεις», είπε ο πρωθυπουργός ζητώντας «φρένο» στην καταστροφολογία. «Η καταστροφολογία που αναπαράγεται οδηγεί στην παραίτηση, κάτι που θα ήταν καταστροφικό», δήλωσε.

«Αντί να πιέσετε τη Μέρκελ, όπως κάνουν κι οι άλλοι, δίνετε γην και ύδωρ. Αυτό λέγεται εθελοδουλεία», του είπε ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως η άρνηση της κυβέρνησης στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας αποτελεί μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί.

Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για την πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε, όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «καθαρές εξηγήσεις», ότι κατά τις επαφές του με τον Στρος-Καν τον Δεκέμβριο του 2009 ζητήθηκε τεχνικής φύσεως και όχι οικονομική βοήθεια, επιμένοντας πως θα συνεχίσει να συζητά «με οποιονδήποτε» για το συμφέρον της χώρας.

«Αντί να συμμετάσχετε στη συγγραφή της Ιστορίας, γίνεστε σχολιαστές κουτσομπολιών», απευθύνθηκε στον Αλ. Τσίπρα, που με τη σειρά του τον κατηγόρησε για «έγκλημα εκ προμελέτης».

Το «περίστροφο» και τα «προσωπεία»

Λέγοντάς του «μιλάγατε για περίστροφο πάνω στο τραπέζι, αλλά το κρατούσατε εσείς και πυροβολήσατε με σιγαστήρα την ελληνική κοινωνία», υποστήριξε πως η κυβέρνηση έπρεπε πάση θυσία να εμφανίσει την προοπτική της χρεοκοπίας ως αναπόφευκτη, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα βάσει σχεδίου στο ΔΝΤ.

«Φοράτε προσωπείο αριστερό, ο λόγος σας στην πράξη είναι άκρως συντηρητικός. Εσείς που ξεκινήσατε με ελπίδες, δείτε πού είστε τώρα. Καταφέρατε να τριχοτομήσετε τη δική σας παράταξη», απάντησε ο Γ. Παπανδρέου. «Ξέρετε τι με ρώταγαν στη Φινλανδία;», συνέχισε. «Αν θα τους επιστρέψουμε τα λεφτά· είπα ναι, γιατί οι Ελληνες κρατάμε το λόγο μας. Εσείς τι θα τους λέγατε; Οτι είμαστε τζαμπατζήδες, ότι έχουμε κάνει κίνημα το "δεν πληρώνω"; Προσχωρήστε στο άλλο κίνημα, "δεν πληρώνω φακελάκι στο γιατρό, δεν πληρώνω για το δίπλωμα, δεν δίνω λεφτά στον εφοριακό κάτω από το τραπέζι"», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Παρουσιάζεστε ως τιμητής απέναντι στην Αριστερά, εσείς που προεκλογικά λέγατε "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" ή ότι "λεφτά υπάρχουν". Μιλάτε εσείς για μίζες, όταν οι κυβερνήσεις σας έκαναν τη μίζα εθνικό σπορ», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, κατά τη συζήτηση της ερώτησής του για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παίρνει μαζί του στα ταξίδια τον υπουργό Οικονομικών, διότι, όπως εξήγησε: «Κάθε φορά που τον αφήνετε εδώ, μας φέρνει και νέα δέσμη μέτρων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Εκλογές, ο τελευταίος λαγός από το καπέλο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εκλογές, ο τελευταίος λαγός από το καπέλο
Στο «μακάρι» οι ελπίδες του Γιώργου
Νέα Δημοκρατία
Συγγρού: 5 «σαμαράκια» στο δρόμο της κάλπης
Κυπριακό
Νέες «εμπνεύσεις» για υποχωρήσεις στην Κύπρο
Εκλογές Δικηγορικών Συλλόγων
Οι δικηγόροι ψηφίζουν
Συνέντευξη: Μαρία Μπέικου
«Περήφανη για τον ΕΛΑΣ»
Μεταναστευτική πολιτική
Στα 13 τα λιποθυμικά επεισόδια
Δεν θέλουν κέντρο για μετανάστες στον Εβρο
Ελληνικό
Από το Κατάρ στη Βουλή
Άλλες ειδήσεις
Απείθαρχοι απειλούν Ψωμιάδη