Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΣΑ

Οι δικηγόροι ψηφίζουν

Οι κάλπες που θα υποδεχθούν τις ψήφους 21.535 Αθηναίων δικηγόρων, αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα, θα αναδείξουν τη νέα πολιτική γεωγραφία του χώρου στην εποχή της απελευθέρωσης του νομικού επαγγέλματος.

Υπό τη σκιά του Μνημονίου, η μεγάλη πλειονότητα των δικηγόρων -νέοι, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι- αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο παρόν, έχοντας μπροστά τους ένα σκοτεινό μέλλον.

Αλλωστε τα στοιχεία για το 2010 είναι ενδεικτικά, μια και το 56,34% των δικηγόρων της Αθήνας εμφανίζεται να μην έχει κάνει κανένα συμβόλαιο ή το πολύ ένα!

Την ώρα που οι ηγεσίες των Συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά επέλεξαν την οδό της μη σύγκρουσης με τις κυβερνητικές αποφάσεις, οι πολυήμερες αποχές των δικηγόρων της επαρχίας κατά του ανοίγματος του επαγγέλματος επέφεραν βελτιώσεις στη ρύθμιση για τις δικηγορικές εταιρείες. Αναμένεται ότι η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣΑ θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια της ψήφου.

Αυτή τη φορά δεν θα συμμετέχει στις αρχαιρεσίες ο νυν πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, ο οποίος επί τρεις συνεχείς τριετίες ηγείτο του Συλλόγου.

Την ψήφο των δικηγόρων διεκδικούν 14 συνδυασμοί από τους οποίους οι δύο χωρίς υποψήφιο πρόεδρο. Η πολυδιάσπαση είναι χαρακτηριστικό στοιχείο και της φετινής εκλογικής αναμέτρησης, αν και κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει δώσει το επίσημο χρίσμα σε κανέναν διεκδικητή.

4 ΠΑΣΟΚ, 3 Ν.Δ.

Τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι, ο σημερινός γενικός γραμματέας του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός («Αλληλεγγύη Δικηγόρων»), ο Χαρ. Αναλυτής («Δικηγορική Ανανέωση»), ο Βασ. Κατσαφάδος («Δικηγόροι σε Κίνηση-Δικηγορική Συνείδηση») και ο Παν. Περάκης («Αλλάζουμε Τώρα! Δικηγόροι 2011»), προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τρεις, ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος («Ωρα Δικηγόρων»), ο Ι. Αδαμόπουλος («Κοινωνία Δικηγόρων») και ο Δ. Μουστακάτος («Δίκτυο Δικηγόρων»), πρόσκεινται στη Ν.Δ.

Από το χώρο του ΚΚΕ για πρώτη φορα κατεβαίνει ο Αγγ. Βρεττός («Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»), ενώ ο νυν αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θ. Σχινάς, με πολιτικές αναφορές στον ΣΥΝ, ηγείται της «Ενωτικής Κίνησης Δικηγόρων».

Ο Παν. Γαλετσέλλης («Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή»), ο Γ. Μαραγκός («Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι») και ο Κλ. Καρατζάς («Ανεξάρτητη Ενωση Μαχόμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών») κατέρχονται ως ανεξάρτητοι, ενώ χωρίς υποψήφιο πρόεδρο κατεβαίνουν η «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας» και ο συνδυασμός «Αλμα στο Μέλλον-Κίνηση Ανεξάρτητων Δικηγόρων».

Προβλήματα

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δικηγόροι, εκτός από τον «υπερπληθυσμό» και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, είναι η μείωση της δικηγορικής ύλης για τους πολλούς και η υπερσυγκέντρωσή της σε λίγους. Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτική.

* Από τους συνολικά 21.535 δικηγόρους εγγεγραμμένους στα μητρώα, το 2010, οι 6.335 (ποσοστό 29,42%) δεν είχαν καμία παρουσία σε δίκες.

* Ποσοστό 22,47%, δηλαδή 4.839 Αθηναίοι δικηγόροι, δήλωσαν από 1 έως το πολύ 5 παραστάσεις στα ακροατήρια, ενώ αντίθετα μόλις το 0,98%, 212 δικηγόροι, είχαν περισσότερες από 150 παραστάσεις.

* Δεν έχουν να επιδείξουν κανένα συμβόλαιο 8.985 δικηγόροι (41,72%), μόλις 1 συμβόλαιο οι 3.142 (14,59%), ενώ πάνω από 21 συμβόλαια εμφανίζουν 379 δικηγόροι (ποσοστό 1,76%).

Ολα αυτά σε συνδυασμό με την ακριβή Δικαιοσύνη, που καθιστά την πρόσβαση των πολιτών σε αυτή δυσχερή, δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στο επάγγελμα.

Η επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες και οι κυβερνητικές αποφάσεις για αυξήσεις στα παράβολα που φτάνουν μέχρι και 1.000% στην περίπτωση κατάθεσης μήνυσης, δεν πείθουν ότι η απελευθέρωση θα κάνει πιο φτηνή την προσφυγή στα δικαστήρια. **

13 συνδυασμοί, 15 υποψήφιοι πρόεδροι στον ΔΣΘ

Συνολικά 6.429 δικηγόροι καλούνται να αναδείξουν τη νέα διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την τριετία 2011-2014, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 27 και 28 Φεβρουαρίου.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη Δ' του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου (7.00-18.16), την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Τα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου θα επιλέξουν, ανάμεσα σε 13 συνδυασμούς και 15 υποψήφιους προέδρους, τον πρόεδρο και τους συμβούλους, με διαφορετικά ψηφοδέλτια και αντίστοιχες κάλπες. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως διαμορφώθηκε με τον τελευταίο νόμο περί Δικαστικών Κωδίκων. Ισχύει η πολυσταυρία και ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να σημειώσει από 1 μέχρι 24 σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο των συνδυασμών, ενώ στο ψηφοδέλτιο του προέδρου δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εκλογές, ο τελευταίος λαγός από το καπέλο
Στο «μακάρι» οι ελπίδες του Γιώργου
Νέα Δημοκρατία
Συγγρού: 5 «σαμαράκια» στο δρόμο της κάλπης
Κυπριακό
Νέες «εμπνεύσεις» για υποχωρήσεις στην Κύπρο
Εκλογές Δικηγορικών Συλλόγων
Οι δικηγόροι ψηφίζουν
Συνέντευξη: Μαρία Μπέικου
«Περήφανη για τον ΕΛΑΣ»
Μεταναστευτική πολιτική
Στα 13 τα λιποθυμικά επεισόδια
Δεν θέλουν κέντρο για μετανάστες στον Εβρο
Ελληνικό
Από το Κατάρ στη Βουλή
Άλλες ειδήσεις
Απείθαρχοι απειλούν Ψωμιάδη