Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΝΤΑΦΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Τα δώρα της σφαγής

Ενώ Μισράτα και Ζαουία, ακόμα δύο στρατηγικές πόλεις στη δυτική Λιβύη, πέρασαν πια στον έλεγχο των εξεγερμένων της 17ης Φεβρουαρίου, ο συνταγματάρχης Καντάφι επιχειρεί να κρατήσει την Τρίπολη ως προπύργιο και τελευταία γραμμή άμυνας του καθεστώτος του, με τους παραστρατιωτικούς των Επιτροπών της Επανάστασης, υποστηριζόμενους από Αφρικανούς μισθοφόρους, να κάνουν ξανά χρήση πυρών εναντίον διαδηλωτών σε γειτονιές της πρωτεύουσας.

Πάνω από 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είχαν αναφερθεί από αυτόπτες κατοίκους προς τα διεθνή ΜΜΕ μέχρι νωρίς το βράδυ -κάτι δυσκολότατο να επιβεβαιωθεί, με δεδομένο το ακραίο μπλακ άουτ πληροφόρησης που έχει επιβάλει στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας το κανταφικό καθεστώς.

Απολύτως εξακριβωμένο είναι ωστόσο ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις (φορώντας τα χαρακτηριστικά πράσινα περιβραχιόνια) έζωσαν τα τζαμιά και πολλαπλασίασαν τα σημεία ελέγχου στην πόλη για να εμποδίσουν τον κόσμο να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μετά τη μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής -η πρώτη απόπειρα μαζικής αντίδρασης στην Τρίπολη μετά τις εκατόμβες των βομβαρδισμών στην αρχή της εβδομάδας. Ο κόσμος δεν υπάκουσε και ξανάρχισε το κακό της ένοπλης καταστολής που κορυφώθηκε στις λαϊκότερες συνοικίες Φασλούμ, Τζανζούρ και Σουκ ελ Τζούμαα (χώρο της μεγάλης αγοράς μεταχειρισμένων της Παρασκευής) στα νότια και ανατολικά της Τρίπολης.

Από νωρίς, το καθεστώς είχε δοκιμάσει τη μέθοδο της μαζικής δωροδοκίας, ανακοινώνοντας μέσω της κρατικής τηλεόρασης μαζική διανομή χρημάτων με τη μορφή αύξησης μισθών και έκτακτων επιδομάτων για αγορά τροφίμων: έταξε 500 δηνάρια (290 ευρώ περίπου) σε κάθε οικογένεια και αυξήσεις κατά 150% στους μισθούς ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, συνεχίζοντας μία ιδιόμορφη απόπειρα... δημοσίων σχέσεων προς τη Δύση, ο υιός Σεΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι φρόντισε να δηλώσει κατηγορηματικά σε συνέντευξή του στο CNN Turk ότι η οικογένεια Καντάφι δεν πρόκειται να φύγει από τη Λιβύη. Διαβεβαίωσε πως, ενάντια σε κάθε σχετική διάδοση, «δεν πρόκειται να ανατινάξουμε τις πετρελαιοπηγές, ανήκουν στο λαό». Υποστήριξε δε ότι το καθεστώς διατηρεί τον έλεγχο στα δυτικό, νότιο και κεντρικό τμήματα της χώρας.

Αλλά, χθες προέκυψε ότι η Μισράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, τέθηκε υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, παρά την επιχειρησιακή εμπλοκή της επίλεκτης 32ης Ταξιαρχίας Χάμις, του γιου τού Καντάφι, στην πάταξη της εξέγερσης. Οι άνδρες του Χάμις και οι συνεργαζόμενοι Αφρικανοί μισθοφόροι (από τους οποίους στη Μισράτα ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 20 αιχμαλώτους) φέρονται να ανασυντάσσονται υποχωρώντας προς την Τρίπολη.

«Πέφτουν» οι πόλεις

Και στη Ζαουία, μόλις 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στρατιωτικοί που πήγαν με τους επαναστάτες συνέβαλαν αποφασιστικά στην απώθηση των φιλοκανταφικών από την πόλη, παρά το γεγονός ότι κι εκεί χρησιμοποίησαν πυροβολικό και αντιαρματικά βλήματα. Ανεπίσημοι υπολογισμοί μιλούσαν χθες για έως και 100 νεκρούς. Και η Ζουάρα, η τελευταία μεγάλη πόλη προς τα σύνορα με την Τυνησία, έχει περάσει με τους επαναστάτες. Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις περιορίζονται σε σημεία ελέγχου κατά μήκος του δυτικού οδικού άξονα. Τυνήσιοι εργάτες, που κακήν κακώς καταφέρνουν να επαναπατριστούν από το μεθοριακό πέρασμα Ρας ελ Τζντιρ, αναφέρουν ότι κακοποιούνται και ληστεύονται από τους καθεστωτικούς ενόπλους οι οποίοι ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως να καταστρέψουν και τα κινητά τους τηλέφωνα, μήπως περιέχουν εικόνες-ντοκουμέντα των σφαγών.

Νέο πλήγμα στο καθεστώς αποτελούν οι χθεσινές παραιτήσεις του γενικού εισαγγελέα της Λιβύης Αμπντουλραχμάν αλ Ανμπαρ, καθώς και του Καντάφ αλ Νταμ, εξαδέλφου, συμβούλου και στενού συνεργάτη του Καντάφι. Οι αεροπόροι στη βάση Μιτίγκα, το μεγαλύτερο λιβυκό στρατιωτικό αεροδρόμιο ακριβώς έξω από την Τρίπολη (βάση που πριν από την κανταφική επανάσταση του 1969 χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί με την ονομασία Wheelus Air Base), διακήρυξαν επίσης την προσχώρησή τους στην πλευρά των αντικαθεστωτικών.

Ματοκύλισμα «υπόσχεται» ο Καντάφι

«Αν χρειαστεί, θα ανοίξουμε τις αποθήκες όπλων και θα εξοπλίσουμε όλο το λαό και όλες τις φυλές της Λιβύης», προειδοποίησε ο Καντάφι μιλώντας χθες στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, στην Πράσινη Πλατεία, και τους προέτρεψε: «Ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για τη Λιβύη, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για την αξιοπρέπεια, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για το πετρέλαιο».

«Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες, όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό. Χορέψτε, τραγουδήστε και προετοιμαστείτε (...). Το πνεύμα που έχετε είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε προσπάθεια των ξένων και των εχθρών να μας καταστρέψουν. Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι ανάμεσά σας. Στέκω ανάμεσα στο λαό και θα πολεμήσουμε και θα τους σκοτώσουμε αν θέλουν. Δείτε τη δύναμη του λαού. Αυτή είναι η δύναμη του λαού που δεν μπορεί να ηττηθεί», συνέχισε τον παραληρηματικό του λόγο ο συνταγματάρχης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Περιμένοντας πού θα «γείρει η πλάστιγγα»
Κυρώσεις, μόνον επί χάρτου...
Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «φιάσκο» της κυβέρνησης
Οι τελευταίοι 59 που γύρισαν από τη φρίκη
Η Κίνα στέλνει φρεγάτα
ΝΑΤΟ: «Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές»
Παρίσι: κατάληψη της πρεσβείας και παραιτήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Τα δώρα της σφαγής
Περιμένοντας πού θα «γείρει η πλάστιγγα»
Κυρώσεις, μόνον επί χάρτου...
Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «φιάσκο» της κυβέρνησης
Οι τελευταίοι 59 που γύρισαν από τη φρίκη
Η Κίνα στέλνει φρεγάτα
ΝΑΤΟ: «Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές»
Παρίσι: κατάληψη της πρεσβείας και παραιτήσεις
Ιράκ - Υεμένη - Συρία
«Μέρα οργής» στο Ιράκ, διαδηλώσεις σε Υεμένη - Συρία
Τουρκία
Ερντογάν: άλλο οι εξεγέρσεις κι άλλο το σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή
Άλλες ειδήσεις
Πιασμένοι στο δίχτυ...