Έντυπη Έκδοση

ΗΠΑ-Ε.Ε. ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

Κυρώσεις, μόνον επί χάρτου...

Διεθνή επέμβαση στη Λιβύη για να σταματήσουν οι ομαδικοί φόνοι και η αιματοχυσία, ζητεί η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η Ε.Ε. ετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Νάβι Πιλάι δήλωσε ότι στη Λιβύη μπορεί να σημειώνονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από πυροβολισμούς στο κεφάλι ή στο στήθος. Οταν ένα κράτος δεν μπορεί να αποτρέψει τέτοια εγκλήματα εναντίον του πληθυσμού του, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επεμβαίνει και να αναλαμβάνει δράση γρήγορα, είπε η αρμοστής και πρόσθεσε ότι σε «πρώτη φάση πρέπει να γίνεται ανεξάρτητη έρευνα, αλλά σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται περισσότερη κρατική δράση και επέμβαση για την προστασία των πολιτών». Είπε ακόμα ότι η εξέγερση στη Λιβύη οφείλεται στην πλήρη περιφρόνηση του Καντάφι απέναντι στο λαό του και ότι η καταστολή κλιμακώνεται με ανησυχητικό τρόπο, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, δήλωσε ότι οι 27 ετοιμάζουν σειρά κυρώσεων στο καθεστώς του Καντάφι, ώστε ν' σταματήσει η βία, το γρηγορότερο δυνατό. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή ανέφερε, κατά το ΑΠΕ, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτονται να επιβάλουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, ώστε να μην πετάνε τα λιβυκά μαχητικά.

Ενδεικτικές κυρώσεις

Η Αστον ανέφερε ως ενδεικτικές κυρώσεις, την απαγόρευση μετακινήσεων, το πάγωμα καταθέσεων, αλλά, είπε, κανείς ώς τώρα δεν έχει αναφέρει στρατιωτική δράση. Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Αλιό-Μαρί, δήλωσε ότι η χώρα της και η Βρετανία θα καταθέσουν σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα προβλέπει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη, οικονομικές κυρώσεις, αλλά και προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να απαγγελθεί η κατηγορία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε αξιωματούχους της χώρας, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση για την απομάκρυνση των Ιταλών που έχουν παγιδευτεί στη νοτιοανατολική Λιβύη, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Αμυνας, Ιγκνάτσιο λα Ρούσα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Το Ρόιτερ μετέδωσε ότι η Γερμανία ετοιμάζει σχέδιο-πρόταση για κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Λιβύης. Πίσω απ' όλες τις ευρωπαϊκές κινήσεις υπάρχει η πλήρης πολιτική υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στην Ελβετία, θα βοηθήσει στο συντονισμό της ευρύτερης διεθνούς στρατηγικής για τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, για ακόμη μία φορά, η διεθνής κοινότητα, έπειτα από τόσες ημέρες αιματοχυσίας, εξακολουθεί απλώς να συζητεί κυρώσεις σε διάφορα όργανα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΗΠΑ
Λιβύη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Τα δώρα της σφαγής
Περιμένοντας πού θα «γείρει η πλάστιγγα»
Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «φιάσκο» της κυβέρνησης
Οι τελευταίοι 59 που γύρισαν από τη φρίκη
Η Κίνα στέλνει φρεγάτα
ΝΑΤΟ: «Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές»
Παρίσι: κατάληψη της πρεσβείας και παραιτήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Τα δώρα της σφαγής
Περιμένοντας πού θα «γείρει η πλάστιγγα»
Κυρώσεις, μόνον επί χάρτου...
Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «φιάσκο» της κυβέρνησης
Οι τελευταίοι 59 που γύρισαν από τη φρίκη
Η Κίνα στέλνει φρεγάτα
ΝΑΤΟ: «Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές»
Παρίσι: κατάληψη της πρεσβείας και παραιτήσεις
Ιράκ - Υεμένη - Συρία
«Μέρα οργής» στο Ιράκ, διαδηλώσεις σε Υεμένη - Συρία
Τουρκία
Ερντογάν: άλλο οι εξεγέρσεις κι άλλο το σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή
Άλλες ειδήσεις
Πιασμένοι στο δίχτυ...