Έντυπη Έκδοση

«Μέρα οργής» στο Ιράκ, διαδηλώσεις σε Υεμένη - Συρία

«Μέρα οργής» χθες στο Ιράκ, με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις ενάντια στη διαφθορά και την έλλειψη βασικών υπηρεσιών, προκάλεσε τουλάχιστον εφτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Κινητοποιήσεις και στην Υεμένη με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Σαναά, ενώ στη Συρία σε αμηχανία το καθεστώς έστειλε πράκτορες να προειδοποιήσουν τους ακτιβιστές, για να μη σημειωθούν βιαιότητες.

Αποκλεισμένη ήταν ουσιαστικά χθες η Βαγδάτη, με την ανάπτυξη στρατιωτών στο κέντρο της, που πραγματοποιούσαν ελέγχους και έκαναν μπλόκα στην πλατεία Απελευθέρωσης και τους γύρω δρόμους. Ελικόπτερα ακούγονταν ψηλά, ενώ Humvee είχαν λάβει θέσεις στην πλατεία, όπου διαδήλωναν γύρω στους δύο χιλιάδες άνθρωποι.

Στη Μοσούλη, πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες που εξοστρακίστηκαν, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν διαδήλωση μπροστά από τα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα τουλάχιστον 2 άτομα σκοτώθηκαν, όταν πλήθος οργισμένων διαδηλωτών στην πόλη Χαγουίτζα επιχείρησαν να εισβάλουν στο δημαρχιακό μέγαρο και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν πυροβολώντας στον αέρα.

Στην Υεμένη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Σαναά για να λάβουν μέρος στις προσευχές της Παρασκευής και στη συνέχεια σε διαδήλωση, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου.

Εν τω μεταξύ, στη Δαμασκό της Συρίας, δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν βίαια την τρίτη κατά σειρά ειρηνική διαδήλωση, που έγινε την Τετάρτη.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στις κινητοποιήσεις ήταν διπλάσιοι οι άντρες των μυστικών υπηρεσιών και οι αστυνομικοί με πολιτικά σε σχέση με τους διαδηλωτές. Ακτιβιστές δέχτηκαν προειδοποιήσεις, ενώ καταγγέλθηκε η παρακολούθηση των κινήσεων στο Δίκτυο και των τηλεφωνικών συνομιλιών. Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι δεν έλαβαν άδεια εισόδου στη Συρία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υεμένη
Συρία
Ιράκ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Τα δώρα της σφαγής
Περιμένοντας πού θα «γείρει η πλάστιγγα»
Κυρώσεις, μόνον επί χάρτου...
Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «φιάσκο» της κυβέρνησης
Οι τελευταίοι 59 που γύρισαν από τη φρίκη
Η Κίνα στέλνει φρεγάτα
ΝΑΤΟ: «Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές»
Παρίσι: κατάληψη της πρεσβείας και παραιτήσεις
Ιράκ - Υεμένη - Συρία
«Μέρα οργής» στο Ιράκ, διαδηλώσεις σε Υεμένη - Συρία
Τουρκία
Ερντογάν: άλλο οι εξεγέρσεις κι άλλο το σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή
Άλλες ειδήσεις
Πιασμένοι στο δίχτυ...