Έντυπη Έκδοση

Ερντογάν: άλλο οι εξεγέρσεις κι άλλο το σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή

Τη θέση ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι τα γεγονότα στην περιοχή δεν έχουν ομοιογένεια αλλά αποτελούν προϊόν συσσωρευμένων επί χρόνια προβλημάτων.

Για τη Λιβύη, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι διατηρεί επικοινωνία με τον Καντάφι αλλά και με την αντιπολίτευση.

«Εχω προσωπικά μιλήσει με τον Καντάφι τρεις φορές. Συνεχίζουμε όμως και την επικοινωνία μας με την αντιπολίτευση», είπε ο Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας της Μέσης Ανατολής. «Ο,τι κάνουμε έχει αποκλειστικά και μόνο ανθρωπιστική πτυχή. Απορρέει από τους ιστορικούς δεσμούς μας με αυτές τις χώρες και τα έθνη τους», είπε.

Πάνω από 7.000 Τούρκοι υπήκοοι που ζούσαν και εργάζονταν στη Λιβύη έχουν επαναπατριστεί, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται και ο συνολικός αριθμός όσων θα επιστρέψουν στην Τουρκία θα φτάσει τις 9.000. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε ότι 22 χώρες έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Αγκυρας για την απομάκρυνση των υπηκόων τους από τη Λιβύη αλλά η προτεραιότητα δίνεται στους Τούρκους.

Τα γεγονότα στη Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή εξέτασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, κατά την κεκλεισμένων θυρών συνεδρίασή του υπό τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, την Πέμπτη. Σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στην ανάγκη η διαδικασία των αλλαγών που βρίσκεται σε εξέλιξη στον αραβικό κόσμο να εξυπηρετεί τους σκοπούς της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας. Στη συνάντηση συζητήθηκε και η εσωτερική «τρομοκρατία». Το Συμβούλιο εξέφρασε την «αποφασιστικότητα του τουρκικού κράτους για την εφαρμογή μέτρων, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας και της ασφάλειας του τουρκικού λαού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Τουρκία
Λιβύη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Τα δώρα της σφαγής
Περιμένοντας πού θα «γείρει η πλάστιγγα»
Κυρώσεις, μόνον επί χάρτου...
Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «φιάσκο» της κυβέρνησης
Οι τελευταίοι 59 που γύρισαν από τη φρίκη
Η Κίνα στέλνει φρεγάτα
ΝΑΤΟ: «Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές»
Παρίσι: κατάληψη της πρεσβείας και παραιτήσεις
Ιράκ - Υεμένη - Συρία
«Μέρα οργής» στο Ιράκ, διαδηλώσεις σε Υεμένη - Συρία
Τουρκία
Ερντογάν: άλλο οι εξεγέρσεις κι άλλο το σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή
Άλλες ειδήσεις
Πιασμένοι στο δίχτυ...